Jak romnożyć rybki?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

niesmiertelnik
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Jak romnożyć rybki?

Post autor: niesmiertelnik » 2007-04-17, 16:03

Mam głupie pytanie, może sie i wydać śmieszne ale kto pyta nie błądzi ;-)

ryby słodko wodne (akwariowe) rozmnażają sie jak człowiek tzn kiedy ma na to ochotę czy rozmnażają sie w określonych miesiącach?

pytam bo moja wiedza o akwarystyce jest praktycznie 0
mam już książkę o rybkach
jest tam co prawda napisane jak je rozmnażać (tzn. czego wymagają, jak karmić, itp)
ale nie ma odpowiedzi na moje pytanie

głownie zależy mi na neonkach (czerwony lub innesa,)
mam zamiar wypełnić nimi cale akwarium(chyba 20 ich wezmę na start) + do tego kiryski pstry, może coś dodam do tej chodowi, ale nie wiem co na razie bo szukam ryb które będą żyły w zgodzie i o podobnych warunkach, a dodatku u mnie w małym mieście jest mały wybór.kupie najprawdopodobniej duże akwarium 160-200 litrów

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Re: Jak romnożyć rybki?

Post autor: Doma » 2007-04-17, 16:56

Jeśli mam bys szczera to jeśli jesteś początkującym chodowcą głupi jesteś ( jesli mam byc szczera ) jeśli myślisz o wychowaniu potomstwa neona, narybek jest maleńki bardzo tródny do wykarmienia. Z kiryskami tez nie trafiłeś lepsze by były spirzowe rosną do 8 cm. I zamiast neonków kardynałki chińskie, bardzo łatwe w chodowli, choć ich narybek jest mały nie sprawia kłopotów w karmieniu. To moja propozycja. A i jeszcze jedno kardynałek jest podobny z roztawieniem barw jak u neonka na srebrną linię zamiast jak to u neonków niebieskiej zy zielonej i tez zmienia ona kolor zgodnie z pzdzjącym na rybke światłem , nad nim ryba jest zwyle miedziana. do rozmnarzania potrzebuje gęstej roślinności tak bu ikra mogła zostać sama nie strzeżona.

Wiem że szukasz ryb ale krewetki redd cherry byłyby kobre do tego akwarium.

ODPOWIEDZ