Witam,
mam problem ze skalarem...
od kilku dni dziwnie sie zachowuje jest:
- malo aktywny,
- nie przyjmuje pokarmu,
- szybko oddycha ma otwarty pysk i szybko rusza skrzelami,
- pojawilo sie jakby zlote przebarwienie na gornej pletwie ktore zachodzi az na luski,
- wydaje mi sie ze oczy ma jakby bardziej wystajace wypukle,
- przewaznie wisi tylko przy dnie z glowa lekko do gory.
duzo czytalem i nie moge na 100% srwierdzic co mu jest poczatkowo myslalem ze to wiciowce bo u kolejnej rybki (nie wiem jak sie nazywa dostalem 2 takie z akwarium) pojawily sie podobne objawy czyli szybszy oddech i ruchy skrzelami do tego SPUCHNIETY BRZUCH i chcialem kupic metronidazol ale mieszkam w UK i nie moge nigdzie go dostac :/
wynalazlem na angielskim rynku kilka preparatow ktore moglyby pomuc na pierwotniaki ale po konsultacji ze sprzedawca zglupialem i juz nie wiem czy to pierwotniaki czy po prostu infekcja bakteryjna...
ostatecznie kupilem preparat firmy Waterlife - Protozin i zaproponowany przez sprzedawce ANTI INTERNAL BACTERIA firmy INTERPET
nie wiem ktorego probowac najpierw tym bardziej ze skalar jakby odzyl troche po tym jak wczoraj podnioslem temperatuje do ok 30 stopni i olaczylem zupelnie oswietlenie (podobno tak tez mozna walczyc z pierwotniakami)
mam akwarium 180l.
5 malych skalarow
2 mieczyki
2 glonojady
2 kirysniki
3 neonki
i te dwie ktorych nie potrafie okreslic ale to jakies niewielkie rybki stadne
zrobilem test wody i wszystko w normie tylko zbyt male KH i za duzo NO3 bo ok 100mg/l
ale z Ph nie mam problemow a azotany nie powinny wplywac na rybki tylko na roslinki z tego co mi sie wydaje ale pewien nie jestem.
chory skalar
Moderator: ModTeam
Re: chory skalar
no3 -100? jakie to testy?? Nie dopuszalny wynik jeżeli prawdziwy - podmiana wody zalecanalepster pisze:zrobilem test wody i wszystko w normie tylko zbyt male KH i za duzo NO3 bo ok 100mg/l
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Krzysiek
test tetry paki 6 w 1
wody podmienilem okolo 20%
wiem ze za duzo dla dobrego rozwoju roslin powinno byc do 40 a powyzej to juz powinny rozwijac sie glony u mnie tak nie jest roslinki rosna jak szalone a glonow nie widac w ogole
...ale chyba to nie przez azotany ta choroba...
wody podmienilem okolo 20%
wiem ze za duzo dla dobrego rozwoju roslin powinno byc do 40 a powyzej to juz powinny rozwijac sie glony u mnie tak nie jest roslinki rosna jak szalone a glonow nie widac w ogole
...ale chyba to nie przez azotany ta choroba...
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
kup jakis test kropelkowy. Paskowane często sie mylą...test tetry paki 6 w 1
podmieniaj 25-30% tygodniowo.lepster pisze:wody podmienilem okolo 20%
Przy azotanach 100 mogą rosnąć glony jeśli sie nie mylę.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Złote przebarwienie... oodinoza zwana też chorobą welwetową? Leczenie np. Oodinopurem SERY.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Koziarski
A spuchnięty brzuch przy tym żę nic nie je przecież może świadczyć o posocznicy? <nie jestem pewny tej nazwy>
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Jak wy lubicie wymyślać jak najgroźniejsze choroby... Zacznij od walki z chorobą, której objawy są jasne i dobrze znane. I która z powodzeniem da się leczyć.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back