Industrial degreaser solutions are designed to handle the toughest oil and grease buildups in commercial settings.

Co jest lepiej przyswajane przez rośliny?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Co jest lepiej przyswajane przez rośliny?

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 14:18

Siemka. Chciałbym się dowiedzieć co jest najlepiej przyswajalne przez rośliny w akwarium: amoniak,azotany, azotyny? Pytam, ponieważ nie wiem czy w swoim LT wkład z ceramiki jest potrzebny +gąbka, czy może lepiej zostawić 2 gąbki?

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Re: Co jest lepiej przyswajane przez rośliny?

Post autor: Linf » 2010-08-12, 14:47

I tutaj kłania się cykl azotowy.Oto LINK ,który coś o nim powie. Wkład z ceramiki moim zdaniem jest potrzebny ponieważ będzie pełnił rolę filtracji biologicznej.
Ostatnio zmieniony 2010-08-12, 15:04 przez Linf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 14:53

Linf pisze:Wkład z ceramiki moim zdaniem jest potrzebny ponieważ będzie pełnił rolę filtracji biologicznej.
W LT dużo roślin ma pełnić taką rolę i pochłaniać szkodliwe związki, dlatego pytam. Link niestety nie działa. A nie wiem czy np. bakterie rozkładając amoniak nie tworzą konkurencji dla roślin?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-12, 14:59

A które ROŚLINY przyswajają i rozkładają amoniak? Rośliny potrzebują jako pożywienia azotanów (NO3) ale żadnych prostszych związków cyklu azotowego nie przyswajają ani nie przetwarzają.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 15:07

Link poprawiony :) Tak jak maol, napisał rośliny przyswajają gotowy produkt NO3 a ceramika w filtrze właśnie wspomaga cykl azotowy w zbiorniku.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 15:09

Właśnie dlatego pytam. Czyli lepiej w LT mieć jednak jakąś ceramikę i gąbkę. Czy może ilość bakterii w 2 gąbkach będzie wystarczająca aby rozłożyć amoniak na no2, a potem w no3, który jest pożywką dla roślin?

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 15:12

Ja osobiście pozostałbym przy rozwiązaniu,które masz ceramika i gąbka.Jest to lepsze rozwiązanie ponieważ jest dodatkowa filtracja biologiczna.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 15:12

Pytanie moje wynikło z powodu wypowiedzi na innym forum. LINK W drugim poście pisze się o amoniaku? Co Wy na to?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-12, 16:22

Czytaj dokładnie - posty w wątku o którym mówisz traktują o akwariach bez fauny. Tam rzeczywiście nie jest potrzebna filtracja - bo skąd amoniak i azotyny maja, po dojrzeniu akwarium, w większych ilościach się brać? Co więcej, w takim zbiorniku musisz sztucznie utrzymywać poziom NO3 - bo w "normalnym akwarium" bierze się ono właśnie z przemiany materii ryb oraz rozkładu pokarmu.

Jeżeli masz ryby, filtracja biologiczna jest konieczna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 16:51

OK. Czyli będzie ceramika i gąbka. Problemem jest to, że filtr w całości jest za wysoki do akwa i musze go skrócić. Teraz było gąbka-ceramika-gabka i z czegoś jednego musze zrezygnować stąd moje pytanie. Mam sporo jakiegos pływającego pyłku więc skupiłbym się na 2 gąbkach, ale skoro tak to może jednak założę ceramikę i gąbkę. Tylko co z tym pływającym syfkiem?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-08-12, 17:14

Linf pisze:I tutaj kłania się cykl azotowy.
Co ma cykl azotowy do przyswajalności danej formy azotu przez rośliny?
maol pisze:Rośliny potrzebują jako pożywienia azotanów (NO3) ale żadnych prostszych związków cyklu azotowego nie przyswajają ani nie przetwarzają.
Linf pisze:Tak jak maol, napisał rośliny przyswajają gotowy produkt NO3
Oj jak bardzo się mylicie.

Amoniak, azotyny, azotany - w tej kolejności roślina pobiera azot z wody.
Pobieranie przez roślinę amoniaku, czy azotynów jest dla niej mniej energochłonne.

Gdyby ktos chciał usłyszeć na ten temat wiecej to napiszę.

Ps: Zdecydowana większość nawozów makroelementowych zawiera azot w formie amonowej.
Jest lepszy dla roślin i tańszy w produkcji.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-12, 18:22

Kurcze marthinez, czekałem na Twoją wypowiedź :D.
Gdyby ktos chciał usłyszeć na ten temat wiecej to napiszę.
I właśnie ja jestem tą osobą:P. Więc czekam i jak wynika z Twojego postu lepiej jest dla mnie nie wkładać ceramiki do filtra, gdyż bakterie które rozkładają amoniak na NO3 i NO2 tak naprawdę sprawiają trudność dla roślin w łatwiejszym pobieraniu pokarmów tj. azotu?

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 19:42

Kurczę ja też bym o tym poczytał więcej :) Plewek01, tutaj bym nie ryzykował ponieważ jak rośliny nagle przestaną pobierać amoniak czy NO2 to jak zabraknie filtracji biologicznej to wzrost amoniaku i NO2 może wytruć obsadę.
Loża Szyderców

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-08-12, 19:48

Plewek01 pisze:Więc czekam i jak wynika z Twojego postu lepiej jest dla mnie nie wkładać ceramiki do filtra, gdyż bakterie które rozkładają amoniak na NO3 i NO2 tak naprawdę sprawiają trudność dla roślin w łatwiejszym pobieraniu pokarmów tj. azotu?
http://www.holenderskie.pl/?m=4/a/31
Tutaj masz co nieco o roli azotu w akwarium roślinnym.

A tutaj cytat dikiego na podstawie opracowań "hodowla roślin wodnych" Karel Rataj
Źródło gdzieś posiałem:
Ceramika to dobre medium filtracyjne ... ale nie do akwarium roślinnego.
W tanganice czy malawi preferowane są filtry z dużym przepływem i rzadkie złoże - czyli ceramika. Woda jest słabo nasycona tlenem i żeby nie doprowadzić do gwałtownego spadku ilości tlenu musi być tam złoże mało wydajne. Woda wiele razy na godzinę przechodzi przez filtr, i za każdym razem część NH4 ulega nitryfikacji do NO3. I jest to główne zadanie takiego złoża - z którego zresztą dobrze się wywiązuje.
W akwarium roślinnym zadaniem filtra nie jest nitryfikacja NH4. Rośliny same wchłoną NH4 z apetytem ;) - wolą tą formę azotu od NO3. Inna sprawa, że przy naszych małych obsadach produkcja NH4 nie jest zbyt duża.
Głównym "wrogiem" jest DOC (Dissolved Organic Carbon) czyli rozpuszczony węgiel organiczny (cukry proste i złożone, tłuszcze, aminokwasy, białka - z karmy i produktów przemiany materii ryb oraz reszty chelatowe). DOC stanowi karmę dla bakterii symbiotycznych w koloniach glonów. Diana Walstad badając próbki glonów z własnych zbiorników zauważyła, że glony nie występują w monokulturach i że w każdej próbce glonów znajdowały się ogromne ilości symbiotycznych bakterii.
Filtr ma za zadanie zabrać pożywkę tym bakteriom.
Złoże w holenderskim powinno być gęste - woda powinna "przeciskać się" przez złoże. W takim złożu osiedlają się bakterie żywiące się DOC, które mineralizują DOC do form przyswajalnych dla roślin. Nie musimy mieć filtra o bardzo dużych przepływach - Rataj zaleca filtry o przepustowości 2-3 objętości zbiornika na godzinę. A stosuje w swoich akwariach również filtry o przepływie 1,5-2 objętości zbiornika. Według Rataja taka konfiguracja daje optymalne warunki do rozwoju bakterii w filtrze.
Gęste złoże w malawi doprowadziłoby do szybkiego zabrania tlenu ze zbiornika i śmierć bakterii nitryfikacyjnych (ryby padłyby pierwsze). W akwarium roślinnym nasycenie wody tlenem jest bardzo duże - w dobrze oświetlonych i nawożonych zbiornikach wręcz na granicy nasycenia gazem dla danej temperatury (im niższa temperatura tym więcej gazu może się rozpuścić w wodzie). Uważam że im większa wydajność pompy tym złoże powinno być gęstsze i o mniejszych ziarnach - tak aby stłumić zbyt szybki przepływ wody.
Takie gęste złoże powinno wypełniać 2/3 do 3/4 objętości filtra.
Myślę, że to dobra odpowiedź dla Ciebie co zrobić z ceramiką.

I gwoli wyjaśnienia.
Rola amoniaku o jakiej tu dyskutujemy dotyczy tylko akwariów typowo roslinnych.

Posiadasz akwarium tzw ogólne ze standardowym światłem i kilkoma roślinkami?
Potrzebujesz dobrej filtracji biologicznej, by pozbyć się amoniaku, bo Twoja znikoma ilość roślin nie jest w stanie sama go usunąć.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-08-12, 20:12

marthinez, ale to jak napisałeś tyczy się zbiorników typowo roślinnych a nie LT takiego jak ma Plewek01, tak więc ceramika w takim akwa powinna być jako wkład do filtracji biologicznej ale Plewek oczywiście sam już podejmie decyzję.
Loża Szyderców

ODPOWIEDZ