co zrobic aby lepiej rosły?
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
co zrobic aby lepiej rosły?
Witam! cały czas borykam się z brakiem wzrostu moich roślin. Podaję easycarbo i żelazo, oświetlenie standardowe 2x30W. Rośliny wypuszczają dużo nowych liści, ale nie rosną w górę, w dodatku nie są zielone ale żółtawe.Moje pytanie brzmi: Czy jak założę zamiast jednej z świetlówek jakąś typową dla roślin to będzie ok? Czy muszę do tego przerabiać pokrywę?
Re: co zrobic aby lepiej rosły?
Masz mało światła bardzo mało, dla tego rośliny rosną tak wolno.
Węgiel w płynie do 200L to kiepski pomysł - masz butlę albo chociaż bimbrownię?
Jak dawno masz roślinki?
Ile godzin świecisz?
Jakie podłoże?
Czym nawozisz słup wody?
Jakie masz rośliny?
Żółte roślinki to oznaka braku potasu
Węgiel w płynie do 200L to kiepski pomysł - masz butlę albo chociaż bimbrownię?
Jak dawno masz roślinki?
Ile godzin świecisz?
Jakie podłoże?
Czym nawozisz słup wody?
Jakie masz rośliny?
Żółte roślinki to oznaka braku potasu
-
- Forumowicz
postanowiłem dziś zrobi restart bo ...
podłoże tylko sam żwir teraz już jest actisubstrate+żwir
Co do roślin to nazw nie znam. Świecę od 9:00 do 22:00,
Co do roślin to nazw nie znam. Świecę od 9:00 do 22:00,
To znaczy? Podaję żelazo jeżeli o to chodzi.Czym nawozisz słup wody?
No i masz rozwiązanie - po części przynajmniej.postanowiłem dziś zrobi restart bo ...
13h ? To dużo za dużo, jeżeli robisz restart to zacznij do 6h dziennie , i tak przez tydzień potem 7h dziennie i tak przez tydzień itd aż dojdziesz do 10h max.Omenmasza pisze:Świecę od 9:00 do 22:00,
Same żelazo to nie wszystko, rośliny potrzebują jeszcze Co2, potasu, azotu, fosforu i innych w śladowych ilościachOmenmasza pisze:Podaję żelazo jeżeli o to chodzi.
-
- Forumowicz
- a takie świecenie to co ma dać?jeżeli robisz restart to zacznij do 6h dziennie , i tak przez tydzień potem 7h dziennie i tak przez tydzień itd aż dojdziesz do 10h max.
- jak pytałem w sklepie o jakieś mikro i makro elementy dla roślin to mi powiedzieli że to się daje tylko w przypadku holenderskich akwa, bo niektóre związki szkodzą rybom.Same żelazo to nie wszystko, rośliny potrzebują jeszcze Co2, potasu, azotu, fosforu i innych w śladowych ilościach
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Hehe mnie też powiedzieli że ryby mi zdechna od tego
Co nie oznacza że mieli rację... Pewnie, że takie związki szkodzą. Zależy tylko w jakim stężeniu. Ale chyba bardziej szkodzi im akwarium bez roślin (pomijam rozkładające się rośliny) i przymusowym dodawaniem chemii jako wkładów filtracyjnych. A nawet w najbardziej zarośniętych holendrach ryby pływają dziarsko i pewnie są zdrowsze niż moje czy Twoje ;)

Nie tylko chłopaki lubią robaki
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Żelazo (należy do metali ciężkich), które Ci wcisnęli jest bardziej szkodliwe dla ryb, czy krewetek niż wszystkie makro elementy razem wzięte.Omenmasza pisze:- jak pytałem w sklepie o jakieś mikro i makro elementy dla roślin to mi powiedzieli że to się daje tylko w przypadku holenderskich akwa, bo niektóre związki szkodzą rybom.
A co to za rośliny Ci nie rosną, bo to ważne.
Nie można kupić pierwszej lepszej, która się spodoba.
Nie wszystkie rośliny maja takie same wymagania.
Poza tym po tak lakonicznym opisie problemu w ogóle nie da się doradzić.
A ma jakąś nazwę, czy wsypujesz do akwarium gwoździe.Omenmasza pisze:Podaję żelazo jeżeli o to chodzi.

Jeżeli na początku roślin masz mało, a akwarium jest nie dojrzałe zmniejsza to ryzyko ataku glonów, lub jeżeli i tak wystąpić mają to w mniejszych ilościach. Potem kiedy akwarium zarośnie należy zwiększać czas palenia się światła co będzie powodowało większy przyrost roślin.Omenmasza pisze:jeżeli robisz restart to zacznij do 6h dziennie , i tak przez tydzień potem 7h dziennie i tak przez tydzień itd aż dojdziesz do 10h max.
- a takie świecenie to co ma dać?
-
- Forumowicz
To żelazo to ferro +.Podaję żelazo jeżeli o to chodzi.
A ma jakąś nazwę, czy wsypujesz do akwarium gwoździe.
A rośliny które mi nie rosną to prawie wszystkie jakie mam, ładnie rozkrzewia się tylko
Sagittaria subulata . To jedyna która rośnie a te które nie to: Eleocharis acicularis, Microsorum, Bacopa australis i jeszcze te najważniejsze których nazw nie znam a są one na zdjęciach mojego akwa.
To jedna ta najwyższa z dużymi liściami (sadzonka prosto ze sklepu ale jak jej te duże odpadną to się rozkrzewia w liście i wygląda tak jak dwie na drugim zdjęciu.Nie rosną w górę.)

a tu dwie kolejne tak wyglądają po 2 miesiącach w moim akwa

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Idź tam i nastukaj im po twarzy.Omenmasza pisze:- jak pytałem w sklepie o jakieś mikro i makro elementy dla roślin to mi powiedzieli że to się daje tylko w przypadku holenderskich akwa, bo niektóre związki szkodzą rybom.
Wciskają Ci głupoty na temat mikro i makro elementów, a jednocześnie sprzedali Ci jeden z nielicznych nawozów TYLKO do akwariów holenderskich.
Do zwykłych akwariów stosujemy Classic tej samej firmy. pomocny link: http://www.aqua-art.pl/pl/porady/porady
Mało światła. Nie urośnie.Omenmasza pisze:To jedyna która rośnie a te które nie to: Eleocharis acicularis
Czy przypadkiem korzenie nie są w żwirze?Omenmasza pisze:Microsorum
Na rośliny czerwone nie możesz sobie pozwolić - mało światła.
Bo to taki gatunek.Omenmasza pisze:To jedna ta najwyższa z dużymi liściami (sadzonka prosto ze sklepu ale jak jej te duże odpadną to się rozkrzewia w liście i wygląda tak jak dwie na drugim zdjęciu.Nie rosną w górę.)
A liście, które odpadają to liście emersyjne, czyli wyrosły nad powierzchnia wody.
Po zanurzeniu odpadają i nie ma w tym nic niepokojącego.
-
- Forumowicz
nie roślinka jest posadzona na korzeniuMicrosorum
Czy przypadkiem korzenie nie są w żwirze?