obsada 180l.
Moderator: ModTeam
- 
				lepster
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Krzysiek
obsada 180l.
Witam,
Od niedawna posiadam akwariun 180l. i nie wiem na ile rybek moge sobie pozwolic w tym zbiorniku.
W chwili obecnej mam
5 skalarow
12 neonkow
3 mieczyki
3 gupiki
oraz ryby ktore dostalem razem z akwarium czyli
2 kirysniki ok 12cm
2 zbrojniki (chyba lamparcie ok 16cm moze wiecej)
Wiem ze oba kirysniki to samice ale nie wiem jak rozroznic te zbrojniki czy samce tych lamparcich tez maja cos jakby kolce ?
Czy to nie za duzo na 180 ?

Od niedawna posiadam akwariun 180l. i nie wiem na ile rybek moge sobie pozwolic w tym zbiorniku.
W chwili obecnej mam
5 skalarow
12 neonkow
3 mieczyki
3 gupiki
2 kirysniki ok 12cm
2 zbrojniki (chyba lamparcie ok 16cm moze wiecej)
Wiem ze oba kirysniki to samice ale nie wiem jak rozroznic te zbrojniki czy samce tych lamparcich tez maja cos jakby kolce ?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: obsada 180l.
Samce mają poroże, samiczki mają wypustki ok 1-2mmlepster pisze:Wiem ze oba kirysniki to samice ale nie wiem jak rozroznic te zbrojniki czy samce tych lamparcich tez maja cos jakby kolce ?
Ja bym juz nic nie dodawała. dla mnie to już mały przerybienie przy 180l i skalarach. Skalary nie zjadają Ci naonków?lepster pisze:5 skalarow
12 neonkow
3 mieczyki
3 gupiki
2 kirysniki ok 12cm
2 zbrojniki
Mozesz wstawic foto zbrojników? wtedy powiemy Ci czy to lamparcie czy nie ;)
- 
				blue_betta
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Z gupików bym zrezygnował, bo dokupowanie jeszcze kilku sztuk nie byłoby mądrym posunięciem.
Tak jak napisała maradona - zapodaj fotki zbrojników, bo jeśli masz lamparciego to z tych też trzeba zrezygnować - one rosną ogromne i wymagają równie dużych akwariów.

Tak jak napisała maradona - zapodaj fotki zbrojników, bo jeśli masz lamparciego to z tych też trzeba zrezygnować - one rosną ogromne i wymagają równie dużych akwariów.
- 
				lepster
- Zainteresowany
Poki co nie interesuja sie nimi  moze jak podrosna... jednak mam nadzieje ze jak sie od malego przyzwyczaja to pozwola im zyc hehe
 moze jak podrosna... jednak mam nadzieje ze jak sie od malego przyzwyczaja to pozwola im zyc hehe
Gdybym zaminil te 2 kirysniki na 4-5 bocji wspanialych to pewnie juz by bylo za duzo co ?
Albo chociaz dokupic po samcu dla kirysnikow i zbrojnikow czy moze lepiej zaminic po jednej samicy na samce... przy jakiej wielkosci mozna juz rozroznic plec ?
Fotke zrojnika wrzuce moze dzis wieczorkiem

moze jak podrosna... jednak mam nadzieje ze jak sie od malego przyzwyczaja to pozwola im zyc hehe
 moze jak podrosna... jednak mam nadzieje ze jak sie od malego przyzwyczaja to pozwola im zyc heheGdybym zaminil te 2 kirysniki na 4-5 bocji wspanialych to pewnie juz by bylo za duzo co ?
Albo chociaz dokupic po samcu dla kirysnikow i zbrojnikow czy moze lepiej zaminic po jednej samicy na samce... przy jakiej wielkosci mozna juz rozroznic plec ?
Fotke zrojnika wrzuce moze dzis wieczorkiem
- maradona
- Rekin forum
Byłby to już tłoklepster pisze:dybym zaminil te 2 kirysniki na 4-5 bocji wspanialych to pewnie juz by bylo za duzo co ?
nic nie dokupuj. nie wiemy jakie to zbrojnikilepster pisze:Albo chociaz dokupic po samcu dla kirysnikow i zbrojnikow
Zależy jaki to zbrojek. Ok 0.5-1 rok można już powiedzićlepster pisze: przy jakiej wielkosci mozna juz rozroznic plec ?
- 
				lepster
- Zainteresowany
Chcialem oddac te zbrojniki ale szkoda mi bo juz takie duze... ale wiem ze rosna do 55cm
Ktore mniejsze moglibyscie polecic ?
Czy to prawda ze one az tak pomagaja w walce z glonami ? Bo jesli nie to moze w ogole bym z nich zrezygnowal

Ktore mniejsze moglibyscie polecic ?
Czy to prawda ze one az tak pomagaja w walce z glonami ? Bo jesli nie to moze w ogole bym z nich zrezygnowal
- maradona
- Rekin forum
Mniejsze to niebieskie. żbrojniki jedzą tylko glony w młodości. Na glony niezastąpione są krewecie i w Twoim przypadku lepsze będą otoski.

- 
				lepster
- Zainteresowany
wrzucam te fotki zbrojnikow na jednym zaplatal sie nawet kirysnik 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- 
				arczi1989
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: arczi
- Kontakt:
5 skalarow - jak najbardziej
12 neonkow - to zależy, ja mam tyle neonków przy 2 dużych skalarach i jest ok ale przy mniejszych(bardziej ruchliwych) może byś darmowy obiadek (mój zbiornik 200l)
3 mieczyki -(to raczej dla początkujących radze podjąć większe wyzwanie)
3 gupiki- (to raczej dla początkujących radze podjąć większe wyzwanie)
2 kirysniki- radze dokupić jeszcze 2 tego samego gatunku ( samce są mniejsze od samic, mniej okrągłe, w sklepie ciężko rozróżnić, ryby są za młode)
2 zbrojniki - jak najbardziej
Raczej tak

12 neonkow - to zależy, ja mam tyle neonków przy 2 dużych skalarach i jest ok ale przy mniejszych(bardziej ruchliwych) może byś darmowy obiadek (mój zbiornik 200l)
3 mieczyki -(to raczej dla początkujących radze podjąć większe wyzwanie)
2 kirysniki- radze dokupić jeszcze 2 tego samego gatunku ( samce są mniejsze od samic, mniej okrągłe, w sklepie ciężko rozróżnić, ryby są za młode)
2 zbrojniki - jak najbardziej
Raczej tak
- 
				lepster
- Zainteresowany
skalary sa male za to neonki juz sporawe i sie nimi nie interesujaarczi1989 pisze:5 skalarow - jak najbardziej
akwa mam od okolo 2 m-cy wiec mozna uznac mnie za poczatkujacego a pomysl z mieczykami i gupikami to raczej ze wzgledu na urozmaicanie diety mlodym narybkiem bo w sumie 4 samice mioty co 4-6tyg zawsze cosarczi1989 pisze: 3 mieczyki -(to raczej dla początkujących radze podjąć większe wyzwanie)
te kirysniki maja juz po 12+ cm i piszesz ze juz za duzo na 180l. wiec po co jeszcze 2 ?arczi1989 pisze: 2 kirysniki- radze dokupić jeszcze 2 tego samego gatunku ( samce są mniejsze od samic, mniej okrągłe, w sklepie ciężko rozróżnić, ryby są za młode)
Raczej tak

a z tego co wiem rozroznia sie je po ubarwieniu brzucha (moje maja jasne wiec to samice)
[ Dodano: 2010-08-30, 17:25 ]
Wczoraj pozbylem sie czesci rybek i na chwile obecna mam
5 skalarow
3 mieczyki
17 neonow
1 brzanke rozowa (nawet mi sie nie podoba ale kobieta urwala by mi glowe gdyby zginela hehe)
Planuje jeszcze z 4-5 otoskow i to chyba bedzie na tyle...
Co Wy na to ?
- 
				marnotrawca
- Nowicjusz
- Imię: Krzysztof
Mam pytanie czy ta obsada jest dobra do 112l tak doradzali mi w sklepie:
-neon czerwony x10
-mieczyk x3
-gurami x3
-gupik x6
-slimak x2
-mystus x2
-trzcinak x 1
zastanawiam sie czy to niezaduzo ale sami ocencie
trzcinak narazie niczego nie zjadł

-neon czerwony x10
-mieczyk x3
-gurami x3
-gupik x6
-slimak x2
-mystus x2
-trzcinak x 1
zastanawiam sie czy to niezaduzo ale sami ocencie
trzcinak narazie niczego nie zjadł
- maradona
- Rekin forum
Dostałeś odpowiedź w poprzednim temacie.