[54l] Akwarium low tech.

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

cruel0808
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Micha³

Re: [54l] Akwarium low tech.

Post autor: cruel0808 » 2010-08-28, 11:15

Ok, wrzucam nowe zdjęcia. (Fotograf, ze mnie żaden :D )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.s
...mimo, że zbiornik postawiony jest przy oknie, światło pada bezpośrednio na niego prze jakieś 20min i to tylko na ok 40% baniaka. Tak się zastanawiam, czy nie należy dodać nowej 15W świetlówki (niechce żeby zakupione roślinki się zmarnowały :\ ) i bimbrowni- wiem, że to już nie będzie low tech, a mid tech - chodzi mi o to, żeby baniaczek dobrze się rozwijał :P Co o tym myślicie?
Jeszcze jedno, czy jeśli dołoże kolejną świetlówkę konieczne będzie przestawienie akwarium w inne, ciemniejsze miejsce? :rotfl:

rahip
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Post autor: rahip » 2010-08-28, 17:46

cruel0808 pisze:Dzięki za odpowiedź... ale, że jestem w gorącej wodzie kompany, to od napisania post'a do realizacji "nowego" planu mineło 5 min
Szczerze radze zmień hobby szkoda mi tych ryb. Bądź zmień podejście do akwarystyki tu w godzinę nic nie zacznie odpowiednio funkcjonować.
Blog ryby-akwariowe.blogspot.com - hodowla i opis

cruel0808
Nowicjusz

Post autor: cruel0808 » 2010-08-28, 19:39

Po prostu staram się zapewnić odpowiednie warunki mieszkańcom mojego akwarium... Uczę się dopiero akwarystyki(w tym cierpliwości), nie zamierzam już przeprowadzać żadnych zmian w baniaku. Jedyne co na pewno zmienie to tło (ale to w żadnym stopnie nie wpłynie na rozwój baniaka)...
Zastanawiam się tylko, czy nie należy dodać świetlówki ( baniak stoi przy oknie, ale światło zasłanie mi 80 letni orzech... z tego co wyczytałem i wiem z lekcji biologi to oświetlenie jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na prawidłowy rozwój roślin) - jednak jeśli dodam świetlówkę konieczne będzie dodanie bimbrowni (żeby ustrzec się przed inwazją glonów) Wtedy to już nie będzie LT a MT ;) ....
Jak myślicie, czekać z zakupem tej świetlówki, czy może zamówić ją i zamontować, które wyjście będzie najlepsze?? :hyhy:
(Nie chciał bym stracić roślinek, które mnie trochę kosztowały :/ , a mój portfel wytrzyma zamontowanie świetłówki)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-28, 20:11

cruel0808 pisze:, czekać z zakupem tej świetlówki, czy może z
Czekaj spokojnie. To że słońce nie świeci bezpośrednio nie znaczy, że nie ma światła. W zupełności dla roślin wystarczy. Nie ma czegoś pośredniego między LT a HT, albo idziesz w jedno albo w drugie.
cruel0808 pisze:Nie chciał bym stracić roślinek, które mnie trochę kosztowały
Roślinki będą rosły wolniej ale będą na pewno. Poza tym w LT trzeba trochę po eksperymentować. Jeśli jakaś roślina nie rośnie w danym miejscu czasem trzeba ją przesadzić i w innym będzie rosła jak szalona. To nie HT, gdzie lejesz nawozy i rośliny mają wszystkiego pod dostatkiem. U mnie też część roślin rosła słabo lub zginęła stąd moje próby przesadzania i dobierania odpowiednich gatunków. W końcu wszystko rośnie - wolniej lub szybciej ale rośnie.

cruel0808
Nowicjusz

Post autor: cruel0808 » 2010-08-28, 20:52

Dzięki za odpowiedź... tak się zastanawam czy w takim akwarium (po jakim czasie) zobaczę "bomblowanie roślin" ? :P

P.S Zauważyłem na ściance akwarium małe, białe ślimaczki. Robić coś z tym czy czakać na rozwój wydarzeń?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-08-28, 21:02

Z bomblowaniem różnie bywa. U niektórych jest a u innych, mimo prawie identycznych warunków, nie występuje. Osobiście dodam w moich 1.5l zbiornikach do hodowli roślin (ziemia, żwirek, żadnych nawozów) w lecie jest istne szaleństwo bombelkowe, a w 180l nigdy tego nie zauważyłam.

Ślimaczki zostaw w spokoju. To prawdopodobnie wypławki, które nie są groźne ;)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-30, 00:12

Akwarybka pisze:Z bomblowaniem różnie bywa.
Dokładnie tak. Ja u siebie nie widziałem bomblowania odkąd stoi baniak :D

ODPOWIEDZ