Ziemia ogrodowa w aqwa

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

ka93mil
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Kail

Ziemia ogrodowa w aqwa

Post autor: ka93mil » 2010-08-26, 12:46

Witam. Posiadam małe (25) akwarium w którym jest mój jedyny neonek ;(. Mam trochę roślinek mchy itp. Gdzieś przeczytałem o tym ze można zastosować ziemie ogrodowa w akwarium. Mniej więcej wiem o co chodzi, ale czy moglibyście mi podać najprostszy przepis? ( żeby nie był za drogi). Chodzi mi tylko o to żeby trochę bardziej rozrosły się roślinki. Dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ruby_anger
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 160
Imię: aga

Re: Ziemia ogrodowa w aqwa

Post autor: ruby_anger » 2010-08-26, 13:12

na ziemi ogrodowej sie nie znam z tego co wiem nie nalezy jej wyplukiwac bo usuniesz gto co w niej watrosciowe,ale wiem na pewno ze 1 neonek sam byc nie moze,sa to rybki stadne zyja w lawicach minimum 8 szt.

ka93mil
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Kail

Post autor: ka93mil » 2010-08-26, 14:24

wiem, ze to ryba stadna. Ale co zrobisz jak sie biedaczek sam został, i o dziwo samiuśki żyje ze 2 lata ;D a moze i dłuzej

Awatar użytkownika
ruby_anger
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 160
Imię: aga

Post autor: ruby_anger » 2010-08-27, 00:12

ka93mil pisze:wiem, ze to ryba stadna. Ale co zrobisz jak sie biedaczek sam został, i o dziwo samiuśki żyje ze 2 lata ;D a moze i dłuzej
zyje bo zyje ale mu zle,pomysl ty sam na bezludnej wypie bez kobity i kolegow,zyl bys bo masz powietrze i zarcie,ale bylo by ci zle.a pozatym tak siee produkujesz dla jednego neonka?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-08-28, 00:32

Przepis na ziemię jest raczej prosty. Kupujesz najtańszą ziemię dla roślin doniczkowych (najtańszą, bo to oznacza, że ma mało nawozów a im mniej chemii tym lepiej) albo odnajdujesz najbliższe kretowisko i zapożyczasz daną ilość gleby (tylko bez dżdżownic :P ). Taką ziemie możesz wcześniej wywietrzyć (chyba chodzi o mniejsza ilość bakterii i innych żyjątek) lub nie. Nie ma to aż tak ogromnego znaczenia. Następnie gębą wykładasz dno zbiornika w zależności od potrzeb 1-3 cm warstwą (każdy stosuje inne ilości i proporcje, podaje własny)i przykrywasz wypłukanym 3mm żwirkiem, warstwą około 1.5-6cm w zależności od potrzeb (lepiej żeby żwirku było trochę więcej a niżeli mniej). Pamiętaj, że na ziemię w już zalanym zbiorniku nie może padać światło słoneczne- zakwit gwarantowany. Jeżeli akwarium nie jest wystawione na działanie słońca to nie ma się czego bać. w przeciwnym razie należy wykładać ziemie np.1-2cm od ścianek akwarium.
Powodzenia :)

P.S. Samotny neonek to smutny neonek, może jednak oddasz go tam gdzie będzie szczęśliwy?

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-08-28, 20:51

Akwarybka, chyba już Ci wszystko napisała. Ewentualnie możesz jeszcze zajrzeć tu:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm

ODPOWIEDZ