Ziemia ogrodowa w aqwa
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Kail
Ziemia ogrodowa w aqwa
Witam. Posiadam małe (25) akwarium w którym jest mój jedyny neonek
. Mam trochę roślinek mchy itp. Gdzieś przeczytałem o tym ze można zastosować ziemie ogrodowa w akwarium. Mniej więcej wiem o co chodzi, ale czy moglibyście mi podać najprostszy przepis? ( żeby nie był za drogi). Chodzi mi tylko o to żeby trochę bardziej rozrosły się roślinki. Dziękuje i pozdrawiam.

- ruby_anger
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: aga
Re: Ziemia ogrodowa w aqwa
na ziemi ogrodowej sie nie znam z tego co wiem nie nalezy jej wyplukiwac bo usuniesz gto co w niej watrosciowe,ale wiem na pewno ze 1 neonek sam byc nie moze,sa to rybki stadne zyja w lawicach minimum 8 szt.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Kail
wiem, ze to ryba stadna. Ale co zrobisz jak sie biedaczek sam został, i o dziwo samiuśki żyje ze 2 lata
a moze i dłuzej

- ruby_anger
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: aga
zyje bo zyje ale mu zle,pomysl ty sam na bezludnej wypie bez kobity i kolegow,zyl bys bo masz powietrze i zarcie,ale bylo by ci zle.a pozatym tak siee produkujesz dla jednego neonka?ka93mil pisze:wiem, ze to ryba stadna. Ale co zrobisz jak sie biedaczek sam został, i o dziwo samiuśki żyje ze 2 lataa moze i dłuzej
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Przepis na ziemię jest raczej prosty. Kupujesz najtańszą ziemię dla roślin doniczkowych (najtańszą, bo to oznacza, że ma mało nawozów a im mniej chemii tym lepiej) albo odnajdujesz najbliższe kretowisko i zapożyczasz daną ilość gleby (tylko bez dżdżownic
). Taką ziemie możesz wcześniej wywietrzyć (chyba chodzi o mniejsza ilość bakterii i innych żyjątek) lub nie. Nie ma to aż tak ogromnego znaczenia. Następnie gębą wykładasz dno zbiornika w zależności od potrzeb 1-3 cm warstwą (każdy stosuje inne ilości i proporcje, podaje własny)i przykrywasz wypłukanym 3mm żwirkiem, warstwą około 1.5-6cm w zależności od potrzeb (lepiej żeby żwirku było trochę więcej a niżeli mniej). Pamiętaj, że na ziemię w już zalanym zbiorniku nie może padać światło słoneczne- zakwit gwarantowany. Jeżeli akwarium nie jest wystawione na działanie słońca to nie ma się czego bać. w przeciwnym razie należy wykładać ziemie np.1-2cm od ścianek akwarium.
Powodzenia
P.S. Samotny neonek to smutny neonek, może jednak oddasz go tam gdzie będzie szczęśliwy?

Powodzenia

P.S. Samotny neonek to smutny neonek, może jednak oddasz go tam gdzie będzie szczęśliwy?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Akwarybka, chyba już Ci wszystko napisała. Ewentualnie możesz jeszcze zajrzeć tu:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/8630.htm