Grzałka elite 50 W problem! Proszę o pomoc!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Krzysztof
- Nazwisko: Plewa
- Kontakt:
Grzałka elite 50 W problem! Proszę o pomoc!
Witam!
Mam mały problem z grzałką elite 50 W. Otóż nie wiem jak ustawić ją aby utrzymywała temperaturę w akwarium 25* C.
Mam akwarium 30 l, w nocy temperatura spadła do 20* C.
Cały czas chodzi napowietrzanie akwarium tylko na noc wyłączam.
Maxymalne grzanie takiej grzałki do ilu stopni ?
Mam mały problem z grzałką elite 50 W. Otóż nie wiem jak ustawić ją aby utrzymywała temperaturę w akwarium 25* C.
Mam akwarium 30 l, w nocy temperatura spadła do 20* C.
Cały czas chodzi napowietrzanie akwarium tylko na noc wyłączam.
Maxymalne grzanie takiej grzałki do ilu stopni ?
Pozdrawiam Lopezz
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Grzałka elite 50 W problem! Proszę o pomoc!
Jak ma termostat to ustaw na 25stopni. Jeśli spada temp. pomimo włączonej grzałki to możesz mieć uszkodzony termostat lub padła grzałka. A filtr chodzi cały czas?lopez pisze:ały czas chodzi napowietrzanie akwarium tylko na noc wyłączam.
P.S. Witam kolegę z tym samym nazwiskiem

Ostatnio zmieniony 2010-09-07, 10:57 przez Plewek01, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Aby grzałka utrzymywała temperaturę 25 st., jej termostat należy ustawić na.. 25 st. Jeżeli temperatura pomimo to spada, oznacza to że:
- grzałka bądź termostat są uszkodzone
- grzałka ma za małą moc w stosunku do pojemności zbiornika ( w tym wypadku tak nie jest).
Co rozumiesz przez "napowietrzanie"? Filtr z "babelkami" czy same "babelki" z brzęczyka? Filtr musi działać bez przerwy.
- grzałka bądź termostat są uszkodzone
- grzałka ma za małą moc w stosunku do pojemności zbiornika ( w tym wypadku tak nie jest).
Co rozumiesz przez "napowietrzanie"? Filtr z "babelkami" czy same "babelki" z brzęczyka? Filtr musi działać bez przerwy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Ja mam podobny problem, który u mnie akurat wynika najprawdopodobniej z tego:
Stwierdziłam, że "podkręcę" ją na 28 st. i teraz utrzymuje mi 26st, także po nocy
Zamierzam kupić drugą w niedługim czasie, ale do sedna. Ustawiłam ją na 26st. rano patrzę, a temp. wynosi 24 :zdziwko:maol pisze:- grzałka ma za małą moc w stosunku do pojemności zbiornika.
Stwierdziłam, że "podkręcę" ją na 28 st. i teraz utrzymuje mi 26st, także po nocy

"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Zielonooka, ilo wattowa masz grzałkę? Może masz termostat zepsuty...
-
- Forumowicz
maradona, myślę, że raczej nie ;)
Mam zaledwie 300w na 450l.
Mam zaledwie 300w na 450l.
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- maradona
- Rekin forum
Zielonooka, rzeczywiscie jeszcze jedna grzałka 100-200W rozwiąże problem 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Krzysztof
- Nazwisko: Plewa
- Kontakt:
Plewek01
Ma termostat i właśnie nie wiem jak mogę odczytać na ile mam ustawioną temperaturę ;/
Filtr wyłączam na noc, a w dzień chodzi cały czas.
Jakie to nazwisko popularne
maol
Filtr z bąbelkami.
maradona
50W grzałka.
Ma termostat i właśnie nie wiem jak mogę odczytać na ile mam ustawioną temperaturę ;/
Filtr wyłączam na noc, a w dzień chodzi cały czas.
Jakie to nazwisko popularne

maol
Filtr z bąbelkami.
maradona
50W grzałka.
Pozdrawiam Lopezz
- maradona
- Rekin forum
Na górze powinienieś miec pokrętło. Z boku grzałki taką "tabelkę z liczbami" właśnie tam się odczytuje na jaką temp. nastawiamy grzałkę.
To największy akwarystyczny błąd. Zabijasz bakterie nitryfikacyjne żyjące w filtrze.lopez pisze:Filtr wyłączam na noc, a w dzień chodzi cały czas.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Po kolei - Lopez:
Filtr musi działać na okrągło, bez żadnych przerw. termostat ustawiasz tak, zeby pokazywał żądana temperaturę. I już.
Zielonooka - 300W na 450l to prawidłowa wartość - choć moim zdaniem lepsze są np. dwie mniejsze ze względu na równomierność temperatury w zbiorniku. Pamiętaj, że skale termostatów są bardzo przybliżone. Jeżeli ustawiłaś 28 stopni, a jest wymagane 26, to wszytko jest dobrze - po prostu skala jest niedokładna.
Filtr musi działać na okrągło, bez żadnych przerw. termostat ustawiasz tak, zeby pokazywał żądana temperaturę. I już.
Zielonooka - 300W na 450l to prawidłowa wartość - choć moim zdaniem lepsze są np. dwie mniejsze ze względu na równomierność temperatury w zbiorniku. Pamiętaj, że skale termostatów są bardzo przybliżone. Jeżeli ustawiłaś 28 stopni, a jest wymagane 26, to wszytko jest dobrze - po prostu skala jest niedokładna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
maol, ok dzięki 

nie macie się czym martwić, też mam elite 50, tylko że w 25 litrowym akwarium.
Po ustawieniu na termostacie 25 stopni, na Termometrze pokazuje 27. Nie można kierować się termostatem z grzałki one nie są kalibrowane. Standardowo na grzałkach z termostatem trzeba ustawić 23 stopnie żeby mieć w akwarium 25 stopni. Aquael 50 ma to samo
Po ustawieniu na termostacie 25 stopni, na Termometrze pokazuje 27. Nie można kierować się termostatem z grzałki one nie są kalibrowane. Standardowo na grzałkach z termostatem trzeba ustawić 23 stopnie żeby mieć w akwarium 25 stopni. Aquael 50 ma to samo

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Technicspl, spójrz na datę ostatniego postu. To chyba było trochę... Dawno. Zamykam