proszę o pomoc w dobraniu sprzętu do akwarium i do ryb

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

januwek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

proszę o pomoc w dobraniu sprzętu do akwarium i do ryb

Post autor: januwek » 2007-04-22, 23:44

Witam, mam akwa 240litrów. 120*40*50 profilowane. Chcę chodować paletki. Ile sztuk mogę tam trzymać żeby im nie było zbyt ciasno? Oczywiście do tego z 5 glonoladów i chciałem jakieś stadko neonów i może ze 2 skalary ale z tych chyba zrezygnuję. Potrzebuję pomocy co do filtracja. Mam kratki od filtra dennego i komin. Chciałem kupić pompę do tego 650l/h czyli do akfarium ok 150litrów (czy większa ok 1100l/h) czyli mało i do tego jakiś kubełkowy też do akwa tak od 150 litrów, czy to dobre rozwiązanie? Czy kubełek podłączyć pod drógi komin do dna? Czy po prostu wsadzić do akwa? I jak kupię pompę to ustawić żeby zasysała wodę dnem czy wypuszczała dnem? Bo do filtra dennego nie zakłada sie żednego materiału? To dno filtruje? a jakie materiały do takich ryb wsadzić do kubełka? I jak często wymieniać? Jeśli taka filtracja jest zła to proszę o jakieś propozycje jak to dobrze zrobić. Z góry bardzo dziękuje...:)[/b]

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Re: proszę o pomoc w dobraniu sprzętu do akwarium i do ryb

Post autor: darek » 2007-04-23, 00:13

akwarium nadaje sie do trzymania paletek, tyle ze z tego co czytam to jestes chyba popczatkujacym akwarysta , a paletki nie sa rybkami latwymi.
5 paletek i stadko bystrzykow ( tez neonki ) , do tego cos na dno , np. kiryski.
5 glonojadow? nie wiem o jakie tobie chodzi , ale chyba o zbrojniki niebieskie. Mysle ze jedna para by tobie wystarczyla bo te rybki tworza wlasne terytoria i oczywiscie ich bronia.
Do filtracji potrzebujesz filtra , najlepiej zewnetrznego ( kubelkowego) , zadnej dodatkowej pompy, ona wytwarza ruch wody a tego paletki nie musza miec.
Jezeli chodzi o filtr podzwirowy ktory masz , to jest on uzupelnieniem filtra kubelkowego . sam nie przefiltruje tobie wody.

filtr podzwirowy moze funktionowac w dwie strony

1. przeplukiwanie dna (zwiru).
siatki podzwirowe montuje sie na wylocie filtra. wyplywajaca z filtra, oczyszczona juz woda unosi zanieczyszczenia, ktore zostaja zasysane przez filtr.

2. zasysynie.
dzialanie odwrotne do pierwszego. woda zostaje zasysana do filtre przeplywajac najpierw przez warstwe zwiru. tworzy to dodatkowa filtracje. Stosuje sie to rozwiazanie w akwariach bez roslin lub akwariach morskich
januwek pisze:i do tego jakiś kubełkowy też do akwa tak od 150 litrów,
przy akwarium 240 litrow filtr na 150 l. to troche za malo. 250 - 350 bylby odpowiedni.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

januwek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Post autor: januwek » 2007-04-23, 09:43

rybki mam dość długo lecz bylo to 160litrów i miałem jakieś proste którym wystarczał filtr wewnętrzny. Czyli zamiast pompy do filtra dennego i malego kubelka lepiej kupic jeden duzy kubelek i podlaczyc do dna? Tak aby przepłukiwał dno? Bo bede miał tam sporo roślin. Jakie wkłady użyć do filtra? Chciałem kupić glonojady takie jak zbrojniki tylko że są one żółte. Tak ok 30 sztuk neonów ze 2 skalary (tylko nie wiem czy z nich nie zrezygnować bo jedni twierdza ze mozna je trzymac z paletkami a drudzy ze nie) no i chcialem z 6 paletek. Czy lepiej jak kubelek bedzie zasysał wodę przez dno? Chciałbym żeby rośliny dobrze rosły to chyba lepiej jak dno NIE bedzie zasysac? i jeszcze mam pytanko (moze glupie) ale czy jak kubelek bedzie zasysac wode rurka i wypuszczac dnem, to czy przy wsysaniu nie wciągnie mi tam jakiegos malego neonka na przyklad? czy tam jest jakies zabezpieczenie? i czy mogę wrzucic tam jeszcze ducha amazońskiego?

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2007-04-23, 20:31

obsada chyba 30 neonków inessa +5 paletek+parka glonojadów

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-04-24, 13:57

januwek pisze:Czy lepiej jak kubelek bedzie zasysał wodę przez dno?

taki uklad mozna zrobic tylko w zbiornikach bez roslin, inaczej korzenie zaczna bardzo gleboko wrastac w siatke i zapychac filtr.
januwek pisze:jak kubelek bedzie zasysac wode rurka i wypuszczac dnem, to czy przy wsysaniu nie wciągnie mi tam jakiegos malego neonka na przyklad
na rurke zaklada sie koszyczek , jest on najczescie w skaldzie filtra.
januwek pisze:ie wkłady użyć do filtra?
Ceramika, gabka i wata filtracyjna na poczatek wystarczy . w zaleznosci ile komor bedzie ten filtr posiadal. Gruba gabka do filtrowania wstepnego, ceramika filtrowanie biologiczne, wata do odfiltrowania tego co inne media przepuszcza.
januwek pisze:czy mogę wrzucic tam jeszcze ducha amazońskiego?
duch nie jest prosta w utrzymaniu rybka, , w tym forum znajdziesz troche info na jego temat. Co do skalarow , to bym z nich zrezygnowal, niktorzy mowia , ze sa powodem chorob dyskowcow. reszta obsady mniej wiecej jak pisalem
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

ODPOWIEDZ