Jakie Podloze
Moderator: ModTeam
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: Jakie Podloze
Te pasożyty to legenda jakaś. Na 99,99% będą wprowadzone z rybą, reszta może być winą roślin i podłoża.
Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Straty miałem tylko podczas przedawkowania CO2 i jak akwarium pękło 

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Żadnych strat czy pasożytów a mam na ziemi 3 zbiorniki ;)
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Imię: xxxxx
Główne wady ziemi to:
- brak przewidywalności zachowywania się podłoża dotyczące jego wpływu na parametry wody w akwarium (twardość, pH itd.) a później trudności w utrzymaniu wartości parametrów na wymarzonym poziomie.
- brak stabilności produktu. Niestety nawet u tego samego producenta zakup kolejnego worka z ziemią może prowadzić do zupełnie innego zachowania się założonego akwarium.
- obecność grzybów, drożdży, bakterii jak również „robaków”, które potrafią zdestabilizować akwarium w bardzo krótkim czasie po założeniu.
- czasem obecność środków ochrony roślin i metali ciężkich – trujące.
- dodatek nawozów sztucznych – praktyka powszechna. Skutkuje trudnością w ustabilizowaniu akwarium w początkowych tygodniach, gdy emitowane są do wody olbrzymie ilości nawozów. Doprowadza to zwykle do gwałtownego wysypu glonów a czasem do gnicia roślin z powodu przenawożenia.
- duża zwięzłość ziemi, szczególnie w połączeniu z gliną. Skutkuje to trudnością w hodowli znacznej liczby gatunków roślin. To ograniczenie osłabia się mieszając ziemię z czynnikami zwiększającymi jej „pulchność” a więc żwirem, keramzytem itp.
- ryzyko wymieszania ziemi z górną warstwą żwiru (głównie podczas odmulania akwarium) co skutkuje zabrudzeniem akwarium. Przeciwdziała temu dość gruba warstwa żwirku na wierzchu podłoża z ziemi.
- dużo brudu i śmieci podczas restartu akwarium. Potrzeba zastosowania zupełnie nowego podłoża.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Hmm, ogólnie powinno się wybierać ziemie naturalną, bez żadnych dodatków. Słyszałem też, że ew. można zabrać z kretowiska (ale nie z miasta) lub z czystego lasu.
Mi jakoś rośliny bardzo dobrze rosną - bo jeśli idąc tym tokiem rozumowania, rośliny mające spory system korzeniowy nie mają szans - a u mnie nurzańce, żabienice, czy zwartki rosły znakomicie ;)
Żeby uniknąć wysypu glonów, w LT trzeba na wstępie zasadzić ponad 50% podłoża i nie dopuścić, żeby ziemia dotykała ścianek akwarium.
Przy typowym LT nie zaleca się odmulania ;)
A przy restarcie się zgadzam, ale że trzeba nowy żwir dać - nie. Wystarczy porządnie przepłukać i to wszystko. Trochę czasu to zajmuje, ale nie oznacza zastosowania nowego żwiru ;)
Mi jakoś rośliny bardzo dobrze rosną - bo jeśli idąc tym tokiem rozumowania, rośliny mające spory system korzeniowy nie mają szans - a u mnie nurzańce, żabienice, czy zwartki rosły znakomicie ;)
Żeby uniknąć wysypu glonów, w LT trzeba na wstępie zasadzić ponad 50% podłoża i nie dopuścić, żeby ziemia dotykała ścianek akwarium.
Przy typowym LT nie zaleca się odmulania ;)
A przy restarcie się zgadzam, ale że trzeba nowy żwir dać - nie. Wystarczy porządnie przepłukać i to wszystko. Trochę czasu to zajmuje, ale nie oznacza zastosowania nowego żwiru ;)
- Forumowicz
Niestety,juz po 7 dniach wysypuje wszelkimi glonami (gl.zielone,brunatnice nitkowe) chyba czas zakupic amano + kosiarki.Plewek01 pisze:Jakoś u mnie nie wysypało. :]
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jeszcze trochę za wcześnie. Spokojnie się unormuje..::Robin::.. pisze:chyba czas zakupic amano + kosiarki.

- Forumowicz
2 tyg wystarczy..juz plywaja 4 kosiarki,5otocinklus,15 krewetek..nie bede czekal az mi roslina zgina przez inwazje glonow ;]Plewek01 pisze:Jeszcze trochę za wcześnie. Spokojnie się unormuje. Daj czas no odpowiednie dojrzewanie. Jak roślinki ruszą glony zaczną ustępować.