Po przegranej walce z sinicami postanowiłam zrestartować swoje akwarium. Chcę uczynić wszystko, co będę mogła, aby uniknąć powtórnej plagi owych bakterii. I tu mam parę pytań do Doświadczonych:
1. Z uwagi na fakt, że zamierzam zniszczyć stary żwir, a zakupić nowy (czarny) jaka granulacja byłaby optymalna? Obecnie mam ok. 5-10 mm.
2. Mam 12 neonów inessa. Ryby wyglądają na zdrowe i mają się dobrze. Czy zrobić im jakąś kąpiel? Czy może nie przenosić ryb "posinicowych"do nowego akwa?
3. Co z urządzeniami tech.? Grzałka- czym czyścić?
4. Jak odkazić akwarium? (54L)
Co mogę jeszcze zrobić, aby przeprowadzić restart z sukcesem?
Proszę od odp. zwłaszcza na nr 2.
Restart- jakich błędów nie popełnić?
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Restart- jakich błędów nie popełnić?
Zwykle 2-3mm ;)Kasjanna pisze:1. Z uwagi na fakt, że zamierzam zniszczyć stary żwir, a zakupić nowy (czarny) jaka granulacja byłaby optymalna? Obecnie mam ok. 5-10 mm.
Nie potrzeba robić żadnych kąpieli, gdyż nie wpływa to na powtórne pojawienie się sinic.Kasjanna pisze:2. Mam 12 neonów inessa. Ryby wyglądają na zdrowe i mają się dobrze. Czy zrobić im jakąś kąpiel? Czy może nie przenosić ryb "posinicowych"do nowego akwa?
Ocet/woda+dobra szczotka ;)Kasjanna pisze:3. Co z urządzeniami tech.? Grzałka- czym czyścić?
Jak powyżej, tylko szczotka nie za twarda, żeby akwarium nie porysować.Kasjanna pisze:4. Jak odkazić akwarium? (54L)
Porady jak zrestartować akwarium poprawnie znajdziesz tutaj: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm