Karmienie motylowca
Moderator: ModTeam
- darodg111
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Darek
Karmienie motylowca
Witam
moje pytanko polega na tym że dziewczyna kupiła mi motylowca no a jak pewnie większość z was wie ta ryba pływa przy powierzchni i uwielbia przekąsić sobie muszki czy inne podobne owady niestety idzie zima i muszek nie ma a ryba głodna w przenośni oczywiście bo choć niechętnie na razie stołuje się jak inne moje rybki zwykłą karmą ale bym potrzebował czegoś dla niej na wyłączność czy są specjalne karmy dla tych rybek czy muszę jej muchy kombinować? np mady hodować na muchy?
moje pytanko polega na tym że dziewczyna kupiła mi motylowca no a jak pewnie większość z was wie ta ryba pływa przy powierzchni i uwielbia przekąsić sobie muszki czy inne podobne owady niestety idzie zima i muszek nie ma a ryba głodna w przenośni oczywiście bo choć niechętnie na razie stołuje się jak inne moje rybki zwykłą karmą ale bym potrzebował czegoś dla niej na wyłączność czy są specjalne karmy dla tych rybek czy muszę jej muchy kombinować? np mady hodować na muchy?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Karmienie motylowca
Moja znajoma ma dorosłego motylowca i kupuje mu świerszcze.
Rybkę oglądnąć byłem - bardzo piękna
Rybkę oglądnąć byłem - bardzo piękna

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Motylowiec! Nareszcie! Zazdroszczę posiadania tej wspaniałej ryby. Primo. Co najmniej 15 cm miejsca między pokrywą a taflą. Będzie ostro walić łbem (może go sobie nawet rozwalić). Nie na darmo ma te piękne płetwy
Karmienie jej to czysta przyjemność. Trzymać przed paszczunią pakiecik ruszającej się ochotki (jak wybredna to nie zadziała). Tylko uwaga: ma bardzo silny uścisk szczęki, więc nie należy trzymać pożywienia nawet nad wodą czymś ostrym/twardym (może sobie złamać szczękę). Najlepiej wyżej wymienione świerszcze, pająki (te można wyhodować gdzieś w ciemnym rogu ;) ), im bardziej ruchliwe tym lepiej. Ona bardziej reaguje na jedzenie nad wodą niż to pod. Nie robić duzych fal filtrem, bo doskonale wyczuwa ofiarę przez ruch tafli.

Nie tylko chłopaki lubią robaki
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Możesz kupić białe robaki, wrzucić je do pojemnika i trzymać w cieple, po jakimś czasie wykluwają się z nich muchy. Potem tylko złapać i dawać rybce na przekąskę 

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
myślę że sam dzikun też by jej zasmakował
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Lepsza będzie od czerwia dżdżownica trzymana w pincecie. Bardziej wartościowa odżywczo, mniej tłusta i łatwiejsza do strawienia, poza tym nie wyrządzi szkód żuwaczkami.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: ewa
Motylowce bardzo chętnie jedzą szklarkę (żywą i mrożoną)
I nie trzeba hodować innych owadków
I nie trzeba hodować innych owadków

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
No chyba że się go rozbestwi żywym, mój nie wziął do paszczy przez cały swo żywot nic, co by się nie ruszało 

Nie tylko chłopaki lubią robaki
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Dzisiaj w sklepie zoologicznym po raz pierwszy widziałam motylowca- świetna ryba! Myślałam, że musi być full droga a ku mojemu miłemu zaskoczeniu kosztuje tylko 12zł;)