ziemia podłoże do roślin
Moderator: ModTeam
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
ziemia podłoże do roślin
Witam ,
Mam taki problem by roślinki wspomóc chce dodać do roślinek pod żwirek trochę czarnej ziemi od kwiatów by korzenie sobie rozrosły. Tylko jak ziemie próbuje wcisnąć pod żwirek to wypływa na wierzch wody i sobie pływa :przestraszony: (nie mogę tego zatopić).
Są jakieś patęty ?
Mam taki problem by roślinki wspomóc chce dodać do roślinek pod żwirek trochę czarnej ziemi od kwiatów by korzenie sobie rozrosły. Tylko jak ziemie próbuje wcisnąć pod żwirek to wypływa na wierzch wody i sobie pływa :przestraszony: (nie mogę tego zatopić).
Są jakieś patęty ?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: ziemia podłoże do roślin
-restart, najpierw ziemia(1-2,5cm) dalej żwirek(ok 3-5 cm ), dalej rośliny, dalej talerz , a na końcu woda,
-a aby ominąć restart to użyj kulek gliniano -torfowych (przepis na forum), je się wkopuje w żwirek
-a aby ominąć restart to użyj kulek gliniano -torfowych (przepis na forum), je się wkopuje w żwirek
- zolwikk
- Akwarysta
A możesz doświeżyć przepis :] bo to jak szukanie jak igły w stogu siana :wstyd:
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
To Ci chyba pomoże ;) kulki - http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/12748.htm
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
zolwikk, oglądałem twoje akw. w galerii i przy roślinkach które masz nic nie musisz dawać do podłożą będą rosły
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
temat kulki nawozowe dział zrób to sammarthinez pisze:Glinę mieszasz z odrobina piasku i torfu.
Piasek może być zwykły.
Torf ogrodniczy lub akwarystyczny jaki stosuje się do kubła.
Glinę już masz.
Lepisz z tego kulki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, wystawiasz na słońce do wyschnięcia i stwardnienia.
Później ładujesz do podłoża i tyle.
Daruj sobie sole oraz nawozy, a jak już bardzo chcesz to tylko mikroelementowe (makro jest słabo przyswajalne przez korzenie) takie jak chelat fe lub mn, tudzież symfonie złotą.
- zolwikk
- Akwarysta
Ok skoro tak twierdzisz .szalinski_2005 pisze:zolwikk, oglądałem twoje akw. w galerii i przy roślinkach które masz nic nie musisz dawać do podłożą będą rosły
Bo jak roślinki zakupiłem od domowych hodowców to mi poinstruowali od nośnie podłoża.
Myślałem też by ziemie namoczyć ugnieść taki płaski placek i związać bandażem oraz zakopać pod żwirek
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
lepsze kulkizolwikk pisze:Myślałem też by ziemie namoczyć ugnieść taki płaski placek i związać bandażem oraz zakopać pod żwirek
wiadomo że jak jest jakieś żyzne podłoże to lepiej wszystko rośniezolwikk pisze:Bo jak roślinki zakupiłem od domowych hodowców to mi poinstruowali od nośnie podłoża.
ale akurat ty masz rośliny łodygowe a one bardziej wchłaniają minerały z słupa wody
podobnie jak microzorium
ja z własnego doświadczenia wiem że można mieć bujną roślinność bez dodatków do podłoża
PS zerknij tutaj jest moje akw . bez specjalego podłoża http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/3905.htm
miłego dnia