AS2+ i niteczki zielone

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: AS2+ i niteczki zielone

Post autor: marthinez » 2010-11-23, 12:16

Snowflake pisze:czy zbyt duzy poziom k2so4 moze powodowac powstawanie nitek/glonow ?
Raczej nie, ale bardzo duże poziomy potasu blokują wchłanianie innych pierwiastków np. magnezu.

Po prostu niepotrzebnie lejesz dodatkowy potas, bo makro PG już go zawiera.

Jeśli mógłbym coś doradzić to dobrym posunieciem przy tym podłozu jest podawać dodatkowy fosfor np. 0,2ppm dziennie, tak przez jakiś miesiąc.
ASII chłonie fosfor jak gąbka.
Snowflake pisze:co do swiatla mowisz zeby nie zmniejszac ? czyli co pwrocic do ostatnie wersji czli 7 godzin i 45 minut ?
Oczywiście, po co męczyć ładnie rosnące rosliny?
mikro dozowac w malych ilosciach czy narazie w ogole nie podawac ?
W małych ilościach.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Re: AS2+ i niteczki zielone

Post autor: Snowflake » 2010-11-23, 12:23

mam sol kh2po4 o to ci chodzi ? tylko wode destylowana bede musial dostac :)

edit: pojechalme do apteki i zamowilem wode destylowana, kurka droga strasznie za 1 L prawie 16 zl :D nigdzie na stacji nie moglem dostac byly tylko zdemineralizowane :) jutro odbieram wode z apteki i rozrobie kh2po4 jakie stezenie zrobic ? 0.2 ppm? uzywam tego kalkulatora :

http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php

zamiast gramow odmierzam to strzykawa wiec dodalbym okolo 8 ml kh2po4, chce zrobic 250 ml roztworu a akwarium mam 100 netto okolo wiec po dadaniu 1 ml roztworu bedzie jakos 0,213 ppm :) moze tak zostac ? Martinez powiedz mi jeszcze jedna rzecz jak producent PG MAkro zaleca codziennie podawac do mojego zbiornika 2,5 ml to np jak robie podmiane to nie powinienem tego po podmianie dac troche wiecej zeby uzupelnic do poprzedniego stanu ? czy poprostu po podmianie tez podawac 2.5 ml makro?

[ Dodano: 2010-11-28, 21:25 ]
witam po tygodniu widze ze roslinki ruszyly oprocz malego i duzego henia :D robilem podmiany co 2 dni podawalem pelna dawke makro i dodatkowo codziennie 0.2 ppm kh2po4 i male ilosci samego ks2o4 bop juz ma makro jest :) glono tak jakby troszke przystopowaly ale teraz pojawiaja sie dluzsze nitki miejscami.Dzisiaj zrobilem znowu podmiane i poczyscilem to wszystko szczoteczka do zebow :D

aha przy podmianach podawalem 1/5 mikro :) odkrecilem bardziej co2 :) czy podawac kno3 ?
:D 4 x 18 W + Co2 :D

ODPOWIEDZ