omułki i inne małże
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
omułki i inne małże
Pytania:
1 Gotowany czy surowy??
2 Czy ryby typu: mieczyki, palety, synodontis njassae i platydoras costatus będą potrafiły je zjadać normalnie czy po posiekaniu? (raczej synodontis i platydoras tak ale mam wątpliwości co do palet i mieczyków)
3 Czy słodkowodne małże są jadalne dla ryb??
1 Gotowany czy surowy??
2 Czy ryby typu: mieczyki, palety, synodontis njassae i platydoras costatus będą potrafiły je zjadać normalnie czy po posiekaniu? (raczej synodontis i platydoras tak ale mam wątpliwości co do palet i mieczyków)
3 Czy słodkowodne małże są jadalne dla ryb??
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: omułki i inne małże
Trudno powiedzieć czy małże będą atrakcyjne dla ryb. Na pewno ryby czegoś takiego jeszcze nie jadły; A to przez doskonałą taktykę obronną tych mięczaków. Ale spróbować zawsze możesz, ale osobiście uważam że nie wypali; nie w przypadku Twoich ryb (bardziej drapieżników i zrojnikowatych) ;)
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
a i mam jeszcze dwie bocje ( reszta- 3 się nie przyjęły mi do akwa, zmarniały i zdechły, pewnie powód wysokiej temperatury, ale miałem dość ślimaków).
Może one będą chętniej jadły. Widziałem w pewnej książce że akwarysta podawał omułkę rozkrojoną w muszli na pół i jadł ją narybek pyszczaka żółtego, lub też cała omułka bez muszli podawał pawiookiej, ale do jej pyska nie zbliża się żadna z moich ryb, więc stawiam na skubanie jak to robiły pyszczaki. Dzisiaj kupuję pare omułek ale w sklepie są tylko słodkowodne w sklepie mówią że też są jadalne ale czy napewno??
Może one będą chętniej jadły. Widziałem w pewnej książce że akwarysta podawał omułkę rozkrojoną w muszli na pół i jadł ją narybek pyszczaka żółtego, lub też cała omułka bez muszli podawał pawiookiej, ale do jej pyska nie zbliża się żadna z moich ryb, więc stawiam na skubanie jak to robiły pyszczaki. Dzisiaj kupuję pare omułek ale w sklepie są tylko słodkowodne w sklepie mówią że też są jadalne ale czy napewno??
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Tak, o ile pochodzą z czystszej wody a nie jakiegoś szambaPentagram666mar pisze:Dzisiaj kupuję pare omułek ale w sklepie są tylko słodkowodne w sklepie mówią że też są jadalne ale czy napewno??

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
jednak dostawa w sklepie będzie dopiero za tydzień... nie wie ktoś po ile chodzą takie omułki?? te które ja mam wziąść są ponoć sporo droższe (4.50 za sztukę) to jest jakaś małża jawajska czy coś. Myślę, że cena spora ale to na próbębę jak zasmakuje rybą poszukam tańszych omułek
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Z tego co ja wiem, omułek jest małżem morskim.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
tak ale każda małża jest jadalna
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Po odpowiednim przyrządzeniu, wszystko jest jadalne. Ale nie wszystkie małże warte są fatygi, trzeba wiedzieć które mają odpowiednią ilość mięsa i nie są chronione.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
no tak ale w sklepie raczej będą normalne małże dopuszczone do handlu, a co do mięsa to się zobaczy. Albo ugotuję albo podam surowo, przekrojone w pół. Tak myślę
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Tak nie koniecznie zależy od sklepuPentagram666mar pisze:normalne małże dopuszczone do handlu,