http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... e-akwarium
no cóż na pewnym forum znalazłam link do tego i zastanawiam się czy to dobry pomysł, i czy roślinom by wystarczyło?
co wy na to?
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: co wy na to?
Zależy ile by wyszło W/L. bo tego nie napisał. Nie pokazał też efektu po jakimś czasie, czy wszystko rośnie czy nie.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Nic odkrywczego. W dodatku wygląda prawie tak obskurnie jak moja belka oświetleniowa 
W dodatku jeśli chodzi o LEDy ludzie często zapominają ze mimo iż pojedyncza dioda ma mały pobór mocy to w takich zestawieniach jest ich naprawdę sporo co daje dość spory pobór mocy (oczywiście nieporównywalnie mniejszy od świetlówek) i zwykłe, małe zasilacze mogą nie wydolić.
Wiem z doświadczenia ponieważ nie raz już eksperymentowałem z LEDami ;)

W dodatku jeśli chodzi o LEDy ludzie często zapominają ze mimo iż pojedyncza dioda ma mały pobór mocy to w takich zestawieniach jest ich naprawdę sporo co daje dość spory pobór mocy (oczywiście nieporównywalnie mniejszy od świetlówek) i zwykłe, małe zasilacze mogą nie wydolić.
Wiem z doświadczenia ponieważ nie raz już eksperymentowałem z LEDami ;)
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
matmax426, i jaki miałeś efekt?
co do obskórności myślę by to dokleić czymś do pokrywy od spodu (omineło bu mnie wypalanie i wiercenia :oczami:
co do obskórności myślę by to dokleić czymś do pokrywy od spodu (omineło bu mnie wypalanie i wiercenia :oczami:
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Nie testowałem tego typu oświetlenia w akwarium tylko pod względem elektrycznym ;)aidi pisze:matmax426, i jaki miałeś efekt?
Te paski są samoprzylepne wiec można je bezpośrednio do pokrywy przykleić, jeśli oczywiście ktoś ma pokrywę hehe (ja osobiście preferuje akwaria otwarte)aidi pisze:co do obskórności myślę by to dokleić czymś do pokrywy od spodu (omineło bu mnie wypalanie i wiercenia
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Fajny patent jakby poprzyklejac te paski pod pokrywę .chyba sobie takie zrobie tylko ciekawe jak ta tasma reaguje na wilgoć? i jak długo podziała?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Silverrro, czekam na wyniki, i zbieram kasę też spróbuje