dziwny kożuszek :(

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

myrcin1
Forumowicz
Pojemność akwarium: 130
Imię: Marcin

dziwny kożuszek :(

Post autor: myrcin1 » 2010-12-27, 12:02

dzisiaj w moim akwarium zauważyłem że na lustrze wody jest jakiś "kożuszek" w którym jest trochę pęcherzyków powietrza dodam że pare dni temu miałem taki sam "kożuszek" i go zebrałem ,ale teraz wole sie spytać co to ??.i jeszcze muszę się przyznać ze około tydzień temu musiałem skleić rurkę kropelką :(,czy ten "kożuszek" może być od kropelki ? ,a i mam deszczownice ale nie wiem czy to ważne .

prosze o szybką odpowiedz bo sie martwie o moje rybki :(

Awatar użytkownika
Garownik
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Sebastian
Kontakt:

Re: dziwny kożuszek :(

Post autor: Garownik » 2010-12-27, 12:04

Kiedy zbiornik był zalożony??Daj wylot filtra na lustro wody, niech porusza lustrem i powinno zniknąć.
Ubezpieczony przez mafię.Ty pukniesz mnie,my pukniemy ciebie.
=> moje 112l
=> 25l rozmnażarka
Obrazek

myrcin1
Forumowicz

Post autor: myrcin1 » 2010-12-27, 12:19

jak napisałem mam deszczownice i ona porusza lustrem wody ,a akwarium od dłuższego czasu stoi .dzisiaj robię podmianę wody 20% i przy okazji mogę to zdjąć ,czy to zostawić ?

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Kontakt:

Post autor: marti » 2010-12-27, 12:31

Jest to błona białkowa bądź jak kto woli bakteryjna. Nic groźnego a jedyny minus to zmniejsza dostęp światła dla roślin i przeszkadza w dobrym natlenianiu wody.

Najczęściej występuje w nowo założonych akwariach jak i w zbiornikach w których po pewnym czasie zostało wzruszone podłoże. Właśnie mam nawrót tego dziadostwa u siebie w akwarium po częściowym przesadzaniu roślin na substracie.

Bardzo dobrym lekarstwem na to jest skimmer. Zbiera on wszystkie zanieczyszczenia z powierzchni wody.
Równie skuteczny jest węgiel w filtrze jako jedno z wielu mediów filtracyjnych lecz nie zawsze wskazany.
myrcin1 pisze:dzisiaj robię podmianę wody 20% i przy okazji mogę to zdjąć ,czy to zostawić ?
ściągnij rurką przy podmianie wody i na jakiś czas będzie po kłopocie ;) z czasem powinno samo zniknąć :)

myrcin1
Forumowicz

Post autor: myrcin1 » 2010-12-27, 12:49

dzięki dzisiaj to ściągnę :)

daje o plusiku

ODPOWIEDZ