Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium

Post autor: maol » 2010-12-30, 12:40

Kup porządny test SERY. To firma naprawdę znana z prawdziwych wartości. A co Twoich wyników - a przez przypadek nie pochodzą z wody bezpośrednio z RO?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

annaursula
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 500
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-30, 15:37

maol pisze:Kup porządny test SERY. To firma naprawdę znana z prawdziwych wartości. A co Twoich wyników - a przez przypadek nie pochodzą z wody bezpośrednio z RO?
Nie mam RO, moje problemy zaczęły się jak przeszłam na wodę kranową, do momentu, gdy
uzupełniałam wodą deszczową wszystkie parametry w normie. Podobną sytuację mam w nano, ale już dzisiaj topię śnieg i dolewam do małego akwarium, chcę sprawdzić czy to pomoże przywrócić równowagę.
Odnośnie suma to, wczoraj wyglądał jakby miał problemy z błędnikiem, a dziś siedzi w szpitalu i wszystko wróciło do normy. Może wiesz o co mu chodzi?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-12-30, 16:50

Po co eksperymentujesz z wodą o najbardziej niestabilnych parametrach taką jak deszczówki czy topiony śnieg? Nie jest ani czysta, ani nie ma żadnych szczególnych właściwości - oprócz mnóstwa... zanieczyszczeń. Naprawdę, w 99% przypadków kranówka właściwa woda :)

Wracając do testów - rozbieżność pomiędzy wynikiem pomiaru pH 5 a 9 jest w skali akwarystycznej olbrzymia. Albo masz testy przeterminowane, albo popełniasz gdzieś błąd w technice pomiaru, albo... (stąd moje pytanie o RO) masz wodę o zerowej twardości - i w takim przypadku pomiar pH jest wręcz niemożliwy, a w każdym razie obarczony bardzo dużym błędem. Bo prawdą jest że o ile różnica o jakieś powiedzmy 0,5 stopnia to może być wina testu, o tyle 4 stopnie... to straszliwie dużo. To w końcu róznica jak miedzy kawą a mydłem wg przybliżonej skali z wikipedii - a liczbowo to będzie... pH 5 jest 100 000 razy "bardziej kwaśne" niż pH 9. Co wskazuje na jakiś naprawdę duży błąd - a nie niedokładny test.

Co do suma - niby żaden specjalnie wskazujący objaw, ale tak na szybko - nie zmieniałaś gwałtownie temperatury?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-12-30, 17:07

maol pisze:A jak sądzisz, czym bada to sanepid (i firmy wodociągowe też)? Tak się dziwnie składa, że są naprawdę dobrym klientem właśnie na... testy.
Zwykle używają spektrofotometrów: http://www.envag.com.pl/oferta/7_aparat ... oryjna.php
Widziałem osobiście czym badają wodę w sanepidzie jak i na dawnej Akademii Rolniczej w Szczecinie.
To dość drogi sprzęt.
Twardości wody badają metodą kropelkową i to się zgadza.

Oczywiście są firmy, które robia to metodą miareczkową, która jest podobnie jak testy akwarystyczne mało dokładna.
aidi pisze:twardość ogólna zależy od stężenia Ca2+, i Mg2+ które w twoim akwarium ciągle i w sposób stały wzrasta, z uwagi na parowanie wody (co już powoduje wzrost stężenia tych jonów, oraz dolewanie kolejnej wody znów z jakimś ich stężeniem i tak w kółko, twargość węglanową masz niską z uwagi na to że CO2 jest przez rośliny wykorzystywany ;) ale nie ma top przełożenia na twardość całkowitą
Prawie dobrze.
Na twardość ogólna składa się ogół Ca i Mg (również twardość węglanowa).
Dodatkowo rośliny prócz nop3 pochłaniają też Ca i Mg.

Ktoś tu podał przykład jezior.
Gdyby tak było to parujące czyste H2O z jeziora bez końca podnosiło by twardości wody, które powstaja podczas wypłukiwania osadów, ale tak nie jest.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

annaursula
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 500
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-30, 19:08

maol pisze:Po co eksperymentujesz z wodą o najbardziej niestabilnych parametrach taką jak deszczówki czy topiony śnieg? Nie jest ani czysta, ani nie ma żadnych szczególnych właściwości - oprócz mnóstwa... zanieczyszczeń. Naprawdę, w 99% przypadków kranówka właściwa woda :)

Wracając do testów - rozbieżność pomiędzy wynikiem pomiaru pH 5 a 9 jest w skali akwarystycznej olbrzymia. Albo masz testy przeterminowane, albo popełniasz gdzieś błąd w technice pomiaru, albo... (stąd moje pytanie o RO) masz wodę o zerowej twardości - i w takim przypadku pomiar pH jest wręcz niemożliwy, a w każdym razie obarczony bardzo dużym błędem. Bo prawdą jest że o ile różnica o jakieś powiedzmy 0,5 stopnia to może być wina testu, o tyle 4 stopnie... to straszliwie dużo. To w końcu róznica jak miedzy kawą a mydłem wg przybliżonej skali z wikipedii - a liczbowo to będzie... pH 5 jest 100 000 razy "bardziej kwaśne" niż pH 9. Co wskazuje na jakiś naprawdę duży błąd - a nie niedokładny test.

Co do suma - niby żaden specjalnie wskazujący objaw, ale tak na szybko - nie zmieniałaś gwałtownie temperatury?
Twardość ogólna kranówki w okolicach 30- bardzo twarda, niestety taką mam wodę w kranie.Twardość ogólna w akwarium, masakra. Deszczówkę w celu eliminacji zanieczyszczeń, poddaje ozonowaniu i przepuszczam przez gąbki.
Do testu JBL, dałam wodę z akwarium a nie jak wcześniej wodę o poziomie KH 4, może tu problem i takie rozbieżności.
Temperatura nie uległa gwałtownym zmianom, przeszukuję net i szukam czegoś na temat dziwnego zachowania sumów. W sklepie akwarystycznym powiedziano mi, że sumy tak mają, ale jakoś nie chce mi się wierzyć.

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-31, 00:27

A ja wrócę do metod używanych przez sanepid (w Gdańsku). Raz na jakiś czas zlecają badania politechnice, a ta bawi się spektrofotometrem i innymi ciekawymi zabawkami (swoją drogą fajny sprzęt).

Marthinez, ok zagiąłeś mnie, jeszcze duużo muszę się nauczyć, do jakich procesów rośliny pobierają wapń i magnez?? Zawsze to nowa lekcja...

Gosiu, proszę zwracaj uwagę na to co i jak piszesz... Tego powoli nie da się czytać...
Ostatnio zmieniony 2010-12-31, 00:55 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-31, 00:52

Magnez możemy znaleźć w nawozach mikroelementowych, natomiast wapń w makroelementowych ;)

Czy byłaby taka możliwość, że sumy zareagowały tak na zmianę ciśnienia atmosferycznego? Wiele ryb dennych tak ma.

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-31, 09:27

Akwarybka, ok będę zwracać uwagę na to jak piszę, a co do tego co , to nie chodziło mi gdzie mogę znaleźć magnez i wapń tylko co rośliny z nim robią , tzn do jakich procesów biologicznych te mikroelementy/makroelementy (nie jestem pewna) są potrzebne?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-12-31, 10:12

aidi pisze:Marthinez, ok zagiąłeś mnie
Ale nie o to mi chodziło. :)
aidi pisze:do jakich procesów rośliny pobierają wapń i magnez??
Wapń odpowiada za budowę ścian komórkowych, a magnez występuje w części chlorofilu.
To tak w dużym skrócie.
Reszta do znalezienia w sieci, bo podobno jak człowiek sam sobie poszuka i przeczyta to na dłużej zapamięta. :P
Akwarybka pisze:Magnez możemy znaleźć w nawozach mikroelementowych, natomiast wapń w makroelementowych
Oba to makro, ale tylko magnez jest składnikiem nawozów akwarystycznych.
Wapń znajduje się w wodzie kranowej.
Możemy go szukać w mineralizatorach (magnez zresztą też) jeśli stosujemy destylke/ro.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

ODPOWIEDZ