Krewecie
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Krewecie
Witam, mam akwarium 150 l. Chcialem do niego wpuscic troszkę krewetek white pearl. Narazie posiadam spore stadko gupikow. Czy te krewecie przeszkodzą w czymś w akwarium ? I czy są one trudne do utrzymania
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Re: Krewecie
Ja kupiłem krewetki yellow i dałem 5 sztuk do 18 litrów do bojka i jakos się nie przyjeły bo widze tylko jedną a kolejne 5 dałem do 126 l do gupików i t6am juz nie widze ich wogóle. takze nie wiem czy to dobry pomysł.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
moze się pochowały ? Albo Ci uciekły 

- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Watpie niestety
Dlatego miom zdaniem trudne w hodowli i proponowałbym oddzielny mały zbiornik. :rotfl:

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Jeżeli będziesz miał tylko gupiki, to oczywiście możesz wpuszczać krewetki ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Jedyne co tam mam to gupiki no i chcialem neonkow z 15 wpuscic + do tego jakies jeszcze rybki stadne. Ile moglbym tam krewetek wpuscic ?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
20 sztuk możesz spokojnie ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
A jak sie rozmnozą nie bedzie z nimi problemu ?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Falek, maksymalnie zysk, Silverrro, krewetki to zwierzęta stadne i wrażliwe nie poleca się dawania do zbiorników małych mniej niż 10 a do dużych tak minimum 20 na start, przy czym parametry muszą być baardzo dobre
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
Witam.Akwarybka pisze:20 sztuk możesz spokojnie ;)
20 sztuk w 150l to mało.Pochowają się i tyle je będzie widział.Rozmnażanie przy gupikach też będzie trwało bardzo długo,ponieważ część maluchów gupiki ew neony wykoszą.Ja bym dał 50 szt.Niekoniecznie na raz,ale właśnie taką ilość.Nie ma się co martwić o zbytnie rozmnożenie,ponieważ przy rybkach będzie naturalna selekcja.
Pzdr
- MickeyMo0use
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba :)
Sadysta...bojar pisze:Ja bym dał 50 szt.Niekoniecznie na raz,ale właśnie taką ilość.Nie ma się co martwić o zbytnie
Uważasz, że trzeba wsadzić więcej, żeby się nie mogły pochować, c howają się dlatego, że coś ich stresuje... To tak jakby miało by być tornado, a ludzie by zaprosili innych ludzi z innych państw do niego, żeby zabraknęło dla Ciebie miejsca...
OK. Podłoże? W akwarium 150l, o wiele trudniej jest wymienić całe podłoże niż w akwarium 10l , 20l czy 30l.Falek pisze:Witam, mam akwarium 150 l.
Najlepiej, aby było one małego granulatu (2mm-3mm) - krewecie sobie będą go toczyły - i koloru czarnego (kwestia gustu, jednakże ładniej się prezentują)
Falek pisze:Jedyne co tam mam to gupiki no i chcialem neonkow z 15 wpuscic + do tego jakies jeszcze rybki stadne. Ile moglbym tam krewetek wpuscic ?
I widzisz, bardzo dobrze, że pomyślałeś o tych neonkach.Falek pisze:A jak sie rozmnozą nie bedzie z nimi problemu ?
Za pewne, wyjedzą one część ikry krewetek, przez co będzie ich o wiele mniej!
Tym lepiej dla Ciebie.
Jeżeli namnoży się ich na miesiąc [z 20 będzie to ok. 100] to 50% bądź więcej, zostanie 'wykradzione' przez gupiki oraz neonki. A z reguły wiem, iż w zoologach w dużych miastach, właściciele nie kupują zbyt dużo, gdyż w dużym mieście znajdzie się napewno kilka hodowców więcej, niż w mniejszym miasteczku, więc nie mogła by pani czy pan wziąść od jednej osoby 50 czy 100 - Inni krewetkarzyści też istnieją.

Moja rada:
Pójdź do zoologcznego i zapytaj pani czy nie było by problemu gdy byś co miesiąc, sprzedawał jej ok. 50 krewetek [bo tyle przetrwa]
Ogólnie porozmaiwaj z nią na ten temat.
Jeżeli byłby kłopot - to kup Shrim Set 20 za 150zł + wyposażenie = 50zł = 200zł
I tam sobie wsadź 8 kreweci + bojka, a 150L jakoś bardziej ciekawie rozwiń.
Można prosić zdjęcia? :hyhy:
EDIT: Pamiętaj o korzonku i kokosie, który koniecznie obwiń mchem jawajskim (o ile będziesz miał te krewetki [nie zapeszając
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Ja uważam, że powinieneś przystopować z takimi określeniami Kuba. Nie jest to grzeczne nazywać kogoś sadystą, zwłaszcza jeżeli się danej osoby kompletnie nie zna.MickeyMo0use pisze:bojar napisał/a:
Ja bym dał 50 szt.Niekoniecznie na raz,ale właśnie taką ilość.Nie ma się co martwić o zbytnie
Sadysta...
Uważasz, że trzeba wsadzić więcej, żeby się nie mogły pochować, c howają się dlatego, że coś ich stresuje... To tak jakby miało by być tornado, a ludzie by zaprosili innych ludzi z innych państw do niego, żeby zabraknęło dla Ciebie miejsca...
Poza tym u krewetek to naturalne, iż lubią ''siedzieć po kątach'' Nie chodzi tu o stres. Taka już ich natura.
Wojtku, myślę że przy neonach i gupikach (oraz odpowiedniej ilości kryjówek) krewetki raczej szybko się rozmnożą ;) No chyba, że trafią się wyjątkowi mordercy. Neony czy gupiki to nie bojownik, który wlezie wszędzie ''z ciekawości''. W krzakach maluchy będą bezpieczne. ;)
-
- Forumowicz
Witam
Ja nadal uważam,żeby krewetki były widoczne(a po to się je wpuszcza do zbiornika) to musi ich być odpowiednia ilość.I 50 sztuk w 150l to wcale nie za dużo.
Akwarybka-Ja miałem na myśli to,że przy gupikach i neonach nastąpi naturalna selekcja,że słabe i chore pójdą na posiłek,a zdrowe przeżyją.I będzie powolny ale stały przyrost.
Pozdrawiam
Ten cytat pominę milczeniem,ale tylko ze względu na twój wiek.Musisz się jeszcze wiele uczyć,a przede wszystkim kultury.MickeyMo0use pisze: Sadysta...
Ten cytat świadczy o twojej wiedzy na temat krewetek.Musisz jeszcze wiele się nauczyć zanim będziesz dawał komuś rady.A o co chodzi to poczytaj o rozmnażaniu krewetek.MickeyMo0use pisze:I widzisz, bardzo dobrze, że pomyślałeś o tych neonkach.
Za pewne, wyjedzą one część ikry krewetek, przez co będzie ich o wiele mniej!
Tym lepiej dla Ciebie.
Tu następny kwiatek.Czy ty wiesz co napisałeś?Przy takim rozrodzie to po roku,nawet przy jeszcze większych stratach niż te o których napisałeś miałbyś ok.1000000 słownie MILION krewetek.Ja mam kilka zbiorników z krewetkami i nigdy jeszcze nie udało mi się tak rozmnożyć krewetek,ale być może ja się nie znam na tym.Skoro jednak ty o tym piszesz to wiesz.Nie wiedziałem,że krewetkomaniacy to jedni z najbogatszych ludzi w kraju.Skoro jedna red cherry kosztuje ok.1zł to mając zbiornik 150l,możemy przy odrobinie chęci być milionerem w bardzo krótkim czasie.( oczywiście zakładając,że przez rok nie sprzedamy żadnej krewetki)MickeyMo0use pisze:Jeżeli namnoży się ich na miesiąc [z 20 będzie to ok. 100] to 50% bądź więcej, zostanie 'wykradzione' przez gupiki oraz neonki.
A krótkim czasie zostanie sam bojek,ponieważ krewetki pójdą na przekąskę.Ja wiem,że zaraz ktoś napisze o trzymaniu bojka razem z krewetkami,że razem żyją.No cóż zdarzają się różne anomalie,ale to jest wbrew naturze.Przykład z innej beczki:u mojego znajomego duży pies dwa koty i szczur żyją w pięknej harmonii,ale nikt mnie nie przekona że tak jest wszędzie. Tak właśnie wyglądają twoje rady.Dużo pisania,mało treści ,jeszcze mniej wiedzy.MickeyMo0use pisze:Jeżeli byłby kłopot - to kup Shrim Set 20 za 150zł + wyposażenie = 50zł = 200zł
I tam sobie wsadź 8 kreweci + bojka
Ja nadal uważam,żeby krewetki były widoczne(a po to się je wpuszcza do zbiornika) to musi ich być odpowiednia ilość.I 50 sztuk w 150l to wcale nie za dużo.
Akwarybka-Ja miałem na myśli to,że przy gupikach i neonach nastąpi naturalna selekcja,że słabe i chore pójdą na posiłek,a zdrowe przeżyją.I będzie powolny ale stały przyrost.
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Podłoze mam granulacji hmm tak na oko piaseczek z 2mm i czasem sie trafia kamyczki po 6-8mm. Nie chciałbym wymieniac podloza poniewaz niedawno zacząłem, narazie myślę ze tak zostanie. Do krewetek narazie sie przymierzam, muszę jeszcze sporo poczytać
-
- Forumowicz
Witam.Falek pisze:Podłoze mam granulacji hmm tak na oko piaseczek z 2mm i czasem sie trafia kamyczki po 6-8mm. Nie chciałbym wymieniac podloza poniewaz niedawno zacząłem, narazie myślę ze tak zostanie. Do krewetek narazie sie przymierzam, muszę jeszcze sporo poczytać
I bardzo dobre podłoże dla krewetek.Ja jeden zbiornik mam na samym piasku i jest ok.Na początek proponuje red cherry lub babaulti.Krewetki wytrzymałe bez jakiś specjalnych wymagań.Możesz je trzymać na czystej kranówce.Oczywiście nie zapomnij o regularnych podmianach.Do akwa daj liście dębu ew. buka.Można dać szyszki olchy czarnej.Jeśli lubisz herbaciany kolor wody to możesz dać i liście i szyszki w większych ilościach.Poprawią się parametry wody i jednocześnie krewecie będą miały co skubać.
Pzdr
P.S Czytanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.Czytać,czytać i jeszcze raz czytać.