Czy to problem?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Czy to problem?
Co mam zrobić, ponieważ w moim akwarium na sciankach pojawily sie jakies dziwne rzeczy, wraz z ich pojawieniem zauwazyłem ,,chyba" małe slimaczki lub cos podobnego co chodzi po sciankach akwarium, co mam zrobic.... Co dokupic, jak czyscic poniewaz nie wiem co to moze byc....

- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Re: Czy to problem?
troche pomieszane jest to co napisałeś ale po pierwsze tp podaj informacje o akwa (odsada, rośliny itp.) jeśli możesz to daj fotki tych "ślimaków". Najprawdo podobniej mogłeś przynieś te ślimaki na roślinach.
Remember the name
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Akwarystyka na ogół jest dziwna, ale do czasu, jak coś zacznie sie rozumieć. (nie chcę tu nikogo obrażać)whitesatin999 pisze:pojawily sie jakies dziwne rzeczy
MOgą to byc glopny, ale najlepeij daj fotki, no i opis tych "dziwnych rzeczy"
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Nie wiem co masz na mysli piszac "dziwne rzeczy" Jak slimaki to zalezy jakie. Jezeli swiderki to dobrze, bo nie sa szkodliwe dla roslin i uzyzniaja podloze, a jak jakies inne to wspolczuje, bo trudno jest ich sie pozbyc. Polecam stado bocji minimum 4 sztuki, ale oczywiscie nie wiadomo, czy beda pasowaly do twojej obsady i parametrow wody.
Jezeli glony to podaj jakie masz oswietlenie, litraz zbiornika i czas naswietlania akwarium:)
Jezeli glony to podaj jakie masz oswietlenie, litraz zbiornika i czas naswietlania akwarium:)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 130
Te dziwne "rzeczy" to mogą być zwykłe ślimaki zatoczki (mała płasko w kółeczko zwinięta brązowo-czerwona skorupka) lub świderki (małe podłużna skurupka zwinięta z rożek) czy też rogatki (mała skorupka zwinięta w rożek z małymi wypustkami, bardzo ładna) ewentualnie przytuliki (malutkie, owalne, prawie przezroczyste, skorupka jak przykrywka, też przezorczysto mmleczna).
Pojawienie się świderków lub rogatków na szybach powinno Cię nieco zaniepokoić. Powinny siedzieć w żwirze i pojawiac się w nocy.
Zatoczki są niezłą ekipą czyszczącą. Nie każdy je lubi.
PaVeloo: dziękuję
Pojawienie się świderków lub rogatków na szybach powinno Cię nieco zaniepokoić. Powinny siedzieć w żwirze i pojawiac się w nocy.
Zatoczki są niezłą ekipą czyszczącą. Nie każdy je lubi.
PaVeloo: dziękuję
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja je uwielbiam mam całą armię w 15l kotniku , są super.