Raki w LT
Moderator: ModTeam
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Raki w LT
Nie wiem jak będą się czuły w zamulonym dnie, bo przy LT sięnie odmula i z czasem całkiem gruba warstewka się robi.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jerzy
Dlatego pytam,dopiero sam zaczynam chociaż pomagałem znajomemu przy akwach ma HT i jest dużo pracy,ostatnio znalazłem w necie wiadomości o LT,dawno chciałem założyć własne akwarium ale mam obecnie mało czasu a LT z tego co czytałem jest mniej pracochłonne,znajomy ma raki u siebie ale nie wie czy w LT mogą być
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A niby czemu nie mogą być.
Zwierzęta denne przyzwyczajone do syfu.
W LT wcale na dnie nie ma takiego wielkiego mułu, tylko ekipa sprzątająca tez musi być.
Teraz tylko jeszcze jakie raki ;P
Zwierzęta denne przyzwyczajone do syfu.
W LT wcale na dnie nie ma takiego wielkiego mułu, tylko ekipa sprzątająca tez musi być.
Teraz tylko jeszcze jakie raki ;P
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
Nad tym jeszcze się zastanawiam nie spieszy mi zarazie to baniak musi dojrzeć no i roślinki podrosnąć co do obsady to może jakieś podpowiedzi mam narożne 180 l. poszukam w necie może coś znajdę na temat obsady.nara.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Oczywiście że możesz dać raki, tylko licz się z tym, że jak nie będą to jakieś miniaturki to z roślin niewiele zostanie.
-
- Nowicjusz
słyszałem że dobrze jest dodać do ziemi rozdrobniony węgiel brunatny podobno posiada wiele minerałów i akwarium morze funkcjonować dłużej jak na zwykłej ziemi ogrodniczej,czy to prawda.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Tak zawiera tez duże ilości metali ciężkich jakże trujących ;]
Chcesz mieć akwarium czy piko czarnobyl?
Chcesz mieć akwarium czy piko czarnobyl?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
Dzięki Suja,ale kto pyta ten nie błądzi,pozdrawim
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
Witam.Plewek01 pisze:Nie wiem jak będą się czuły w zamulonym dnie, bo przy LT sięnie odmula i z czasem całkiem gruba warstewka się robi.
Niekoniecznie,tylko muszą być zachowane 3 rzeczy.
1-Nie może być przerybienia.
2-ryby nie mogą być karmione zbyt intensywnie.
3-Musi być dużo roślin.
Wtedy będzie zachowana równowaga i akwa będzie się oczyszczało samo.
Ryby musisz dobrać tak,żeby nie tylko było ładnie,ale i skutecznie.Tzn,że muszą być również ryby które będą robić porządki.Do tego ślimaki-świderki i ampularie-natlenią podłoże i jednocześnie żywią się detrytusem.Ja swoich zbiorników dekoracyjnych nie odmulam wcale.Chociaż nie są to LT.I nie ma w nich ani grama mułu.
Co do raków to tak jak ktoś już tu pisał możesz dać,ale miniatury.Przy innych nie uchowają się rośliny i d...a z LT.
Pozdrawiam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Chodzi ci o tzw. czyścicieli? Ryby, które będą stale żerować na dnie, są udręką LT. Właśnie przez ''zasyfianie'' wody brudem z podłoża.bojar pisze:Ryby musisz dobrać tak,żeby nie tylko było ładnie,ale i skutecznie.Tzn,że muszą być również ryby które będą robić porządki.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Miałem kiryski ;)Akwarybka pisze:Chodzi ci o tzw. czyścicieli? Ryby, które będą stale żerować na dnie, są udręką LT. Właśnie przez ''zasyfianie'' wody brudem z podłoża.
Raz na jakiś czas coś poderwały z dnia, ale jakoś większego syfu nie było

63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
Witam
Pzdr
Jeśli chodzi o większe ryby to pewnie tak.Ja mam pandy i nigdy nie zauważyłem,żeby którakolwiek rybka zrobiła jakiś ruch przy podłożu.Zresztą jaki bałagan taka mała rybka może zrobić?Polecam właśnie ten gatunek.Są "ładne" i nie robią nikomu krzywdy.Akwarybka pisze: Chodzi ci o tzw. czyścicieli? Ryby, które będą stale żerować na dnie, są udręką LT. Właśnie przez ''zasyfianie'' wody brudem z podłoża.
Pzdr
-
- Nowicjusz
Witam pogrzebałem w necie i wstępnie ułożyłem obsadę,6 x neon innesa,3 x gupik,2 x barwniak czerwonobrzuchy,6 x rozbora klinowa,6 x barwieniec czerwony,5-6 x raczek patzcuaro no i kilka ślimaków,czekam na jakieś sugestie,pozdrawiam.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Właśnie dzięki intensywnemu karmieniu dajemy roślinkom dodatkowe papu.bojar pisze:mogą być karmione zbyt intensywnie.
Świderków do podłoża z ziemią bym raczej nie dawał, zaczną z czasem ziemię na wierzch wywalać.bojar pisze: ślimaki-świderki
Moje kiryski z kolei bardzo często zruszają ten pyłek z podłoża ganiając się po dnie, co prawda nie wylatuje on bardzo w toń wody ale jednak się podnosi.