AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej

Moderator: ModTeam

Louis_91
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam
Kontakt:

AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej

Post autor: Louis_91 » 2011-01-30, 20:52

Witam serdecznie
Od paru tygodni zastanawiam się i planuje zakup AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej. Po obliczeniu sobie wydajności filtra i oświetlenia które jest dostatecznie dobre 0,5W/pojemność czyli 0,5W/20 = 10W a mamy do dyspozycji 11W moduł oświetleniowy więc powinno starczyć. Grzałka chociaż bez termostatu ale da radę, kontrola musi być aby nie ugotować rybek. Dodatkowo jeśli filtr w zestawie NO NAME nie da rady zawsze mam gdzieś w zapasie FAN-1 kaskadę. Dla regulacji i kontroli PH można zaopatrzyć go w jednoczesny filtr gąbka i wkład ceramiczny lub szyszki olchy, których mam dostępność workami. Dodatkowo muszę zastosować do filtra szczepy bakterii JBL FilterBoost, które nigdy mnie nie zawiodły a moja kranówka nie należy korzystnych akwarystycznie. Jeśli chodzi o wystrój. To po obliczeniu siła oświetlenia wynosi 0,55 więc można już zastosować rośliny nieco wymagające co do światła ale z rozwagą.

Postanowiłem, że w skład flory stanowić będą następujące rośliny : Gałęzatka kulisty, rogatek sztywny, nurzaniec spiralny, sit. Wybrałem te rośliny ze względu na brak wymagań co do dawkowania Co2 a nie chce się motać w te butle i dozowniki do Co2. Fakt ten zbiorniczek ma być skromny, ale ładny coś na wzór trawniczka stąd decyzja o gałęzatce i zastosowaniu sita. Jako podłoże chcę użyć bazaltowy żwirek o granulacji 2-4 mm. Jako obsadę początkowo były gupiki 2 haremy. Jak widzicie zalogowałem się na forum o krewetkach więc zmieniłem zdanie i obsada to red cherry.

Po obliczeniach dotyczących osprzętu jaki jest zawarty w zestawie na zbiornik 30 litrowy jaki biorę pod uwagę oświetlenie jest niedostateczne, gdyż potrzeba 13,5 W a filtr ze względu na wydajność jest niezadowalający.

Proszę Was o zdanie :
- który zestaw wybrać 20 litrów czy 30 litrów
- czy zastosować jakieś podłoże co do roślin czy warstwa żwirku starczy
- ile krewetek obsadzić
- czy do roślin zaproponujecie jakieś gatunki dorastające do niewielkich rozmiarów
- jaką aranżacje byście zaproponowali
- jakieś pomysły na kryjówki dla krewetek oprócz kokosa
- jak sprawuje się Co2 w płynie, zastępuje to dawkowanie Co2 z butli
- sądzicie ze zakup akwarium 40x25x25 z pokrywą byłby lepszym rozwiązaniem
- istnieje gatunek ślimaka zjadającego resztki pokarmu i ,,nalot z szyb" bez naruszania
roślin
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej

Post autor: blue_betta » 2011-01-30, 23:10

1. Zależy od gustu, ja lubię małe akwaria, więc wybrałbym 20l (30l oczywiście będzie nieco łatwiejsze w utrzymaniu :) ).
2. Może Red Bee Sand (uwaga - drogie!)
3. Krewetki może Blue Pearl? Albo troszkę wyżej -> Crystal Red.
4. Może jakieś eleocharis, marsilea?
5. Według uznania, to Tobie ma sie podobać, nie nam :)
6. Drobnolistne rośliny, mchy, fikuśne korzenie, etc.
7. Easy Carbo to trucizna dla krewetek.
8. Po przerobieniu oświetlenia, byłoby OK ;)
9. Jednak w niektórych sprawach nic nie zastąpi naszej pracy ;) Ale ślimorki do krewetek np. helenki, bardzo ładne, a zjadają zatoczki/rozdętki przy prowadzane z roślinami.

ODPOWIEDZ