Witam serdecznie
Od paru tygodni zastanawiam się i planuje zakup AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej. Po obliczeniu sobie wydajności filtra i oświetlenia które jest dostatecznie dobre 0,5W/pojemność czyli 0,5W/20 = 10W a mamy do dyspozycji 11W moduł oświetleniowy więc powinno starczyć. Grzałka chociaż bez termostatu ale da radę, kontrola musi być aby nie ugotować rybek. Dodatkowo jeśli filtr w zestawie NO NAME nie da rady zawsze mam gdzieś w zapasie FAN-1 kaskadę. Dla regulacji i kontroli PH można zaopatrzyć go w jednoczesny filtr gąbka i wkład ceramiczny lub szyszki olchy, których mam dostępność workami. Dodatkowo muszę zastosować do filtra szczepy bakterii JBL FilterBoost, które nigdy mnie nie zawiodły a moja kranówka nie należy korzystnych akwarystycznie. Jeśli chodzi o wystrój. To po obliczeniu siła oświetlenia wynosi 0,55 więc można już zastosować rośliny nieco wymagające co do światła ale z rozwagą.
Postanowiłem, że w skład flory stanowić będą następujące rośliny : Gałęzatka kulisty, rogatek sztywny, nurzaniec spiralny, sit. Wybrałem te rośliny ze względu na brak wymagań co do dawkowania Co2 a nie chce się motać w te butle i dozowniki do Co2. Fakt ten zbiorniczek ma być skromny, ale ładny coś na wzór trawniczka stąd decyzja o gałęzatce i zastosowaniu sita. Jako podłoże chcę użyć bazaltowy żwirek o granulacji 2-4 mm. Jako obsadę początkowo były gupiki 2 haremy. Jak widzicie zalogowałem się na forum o krewetkach więc zmieniłem zdanie i obsada to red cherry.
Po obliczeniach dotyczących osprzętu jaki jest zawarty w zestawie na zbiornik 30 litrowy jaki biorę pod uwagę oświetlenie jest niedostateczne, gdyż potrzeba 13,5 W a filtr ze względu na wydajność jest niezadowalający.
Proszę Was o zdanie :
- który zestaw wybrać 20 litrów czy 30 litrów
- czy zastosować jakieś podłoże co do roślin czy warstwa żwirku starczy
- ile krewetek obsadzić
- czy do roślin zaproponujecie jakieś gatunki dorastające do niewielkich rozmiarów
- jaką aranżacje byście zaproponowali
- jakieś pomysły na kryjówki dla krewetek oprócz kokosa
- jak sprawuje się Co2 w płynie, zastępuje to dawkowanie Co2 z butli
- sądzicie ze zakup akwarium 40x25x25 z pokrywą byłby lepszym rozwiązaniem
- istnieje gatunek ślimaka zjadającego resztki pokarmu i ,,nalot z szyb" bez naruszania
roślin
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: AQUA EL Shrimp Set z serii 20 litrowej
1. Zależy od gustu, ja lubię małe akwaria, więc wybrałbym 20l (30l oczywiście będzie nieco łatwiejsze w utrzymaniu
).
2. Może Red Bee Sand (uwaga - drogie!)
3. Krewetki może Blue Pearl? Albo troszkę wyżej -> Crystal Red.
4. Może jakieś eleocharis, marsilea?
5. Według uznania, to Tobie ma sie podobać, nie nam
6. Drobnolistne rośliny, mchy, fikuśne korzenie, etc.
7. Easy Carbo to trucizna dla krewetek.
8. Po przerobieniu oświetlenia, byłoby OK ;)
9. Jednak w niektórych sprawach nic nie zastąpi naszej pracy ;) Ale ślimorki do krewetek np. helenki, bardzo ładne, a zjadają zatoczki/rozdętki przy prowadzane z roślinami.

2. Może Red Bee Sand (uwaga - drogie!)
3. Krewetki może Blue Pearl? Albo troszkę wyżej -> Crystal Red.
4. Może jakieś eleocharis, marsilea?
5. Według uznania, to Tobie ma sie podobać, nie nam

6. Drobnolistne rośliny, mchy, fikuśne korzenie, etc.
7. Easy Carbo to trucizna dla krewetek.
8. Po przerobieniu oświetlenia, byłoby OK ;)
9. Jednak w niektórych sprawach nic nie zastąpi naszej pracy ;) Ale ślimorki do krewetek np. helenki, bardzo ładne, a zjadają zatoczki/rozdętki przy prowadzane z roślinami.