112l, start, wskazówki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
112l, start, wskazówki
Witam,
przede wszystkim chciałem się przywitać, gdyż jestem świeżak :] Dzień dobry.
Poczytałem trochę, pomyślałem i udało mi się wczoraj ok 21 zalać pierwszy od bardzo dawna zbiornik 112l (za g*wniarza kiedyś coś było, ale to partyzantka ;) )
Sprzęt
112l
2x18W Optinatural (Diverse)/ tył: Opti Plant (Diverse)
Filtr: Aquael Fan-2 (+deszczownia)
grzałka 100W
Podłoże:
JBL Proflora START (cieniej z przodu, nie dotyka do bocznych szyb, znacznie grubiej od tyłu)
Ciemny żwirek, raczej z tych drobnych
mahoń, jakieś płaskie skalniaczki (wszystko sklep, więc w teorii przygotowane)
Sa rośliny - proszę wybaczyć nazw jeszcze nie znam na pamięć, liczę na Waszą wiedzę ;)
Planowane wpuszczenie ryb: 3-4 tyg, oczywiście z cyklem podmian
Filtr nie zaszczepiony, pomyślałem że z braku ryb, bakterie nie będą miały co przerabiać.
Chciałbym prosić o sugestie i rady co na tym wczesnym etapie pozmieniać (układ roślin, jakies modyfikacje na przyszłość. Docelowo w prawym rogu korzeń, pionowy z kilkoma odnogami, tak aby stworzyć kryjówki. Rośliny, najlepiej dużo i ładnie ;) czyli co jak zorganizować, żeby w przyszłości tak było.
Planowana obsada:
pielęgniczki (najpewniej ramirez i inne popularne gatunki)
kiryski na dno
Być może stadko neonków.
PS: pofalowany żwirek przy przedniej szybie wyrównany, tło klejone na mokro, prawdopodobnie odparuje zmieniając kolor na nominalny czarny, a nie jak widać stalowo szary.
Dziękuję
Paweł
przede wszystkim chciałem się przywitać, gdyż jestem świeżak :] Dzień dobry.
Poczytałem trochę, pomyślałem i udało mi się wczoraj ok 21 zalać pierwszy od bardzo dawna zbiornik 112l (za g*wniarza kiedyś coś było, ale to partyzantka ;) )
Sprzęt
112l
2x18W Optinatural (Diverse)/ tył: Opti Plant (Diverse)
Filtr: Aquael Fan-2 (+deszczownia)
grzałka 100W
Podłoże:
JBL Proflora START (cieniej z przodu, nie dotyka do bocznych szyb, znacznie grubiej od tyłu)
Ciemny żwirek, raczej z tych drobnych
mahoń, jakieś płaskie skalniaczki (wszystko sklep, więc w teorii przygotowane)
Sa rośliny - proszę wybaczyć nazw jeszcze nie znam na pamięć, liczę na Waszą wiedzę ;)
Planowane wpuszczenie ryb: 3-4 tyg, oczywiście z cyklem podmian
Filtr nie zaszczepiony, pomyślałem że z braku ryb, bakterie nie będą miały co przerabiać.
Chciałbym prosić o sugestie i rady co na tym wczesnym etapie pozmieniać (układ roślin, jakies modyfikacje na przyszłość. Docelowo w prawym rogu korzeń, pionowy z kilkoma odnogami, tak aby stworzyć kryjówki. Rośliny, najlepiej dużo i ładnie ;) czyli co jak zorganizować, żeby w przyszłości tak było.
Planowana obsada:
pielęgniczki (najpewniej ramirez i inne popularne gatunki)
kiryski na dno
Być może stadko neonków.
PS: pofalowany żwirek przy przedniej szybie wyrównany, tło klejone na mokro, prawdopodobnie odparuje zmieniając kolor na nominalny czarny, a nie jak widać stalowo szary.
Dziękuję
Paweł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adam
Re: 112l, start, wskazówki
No to pierwszy raz wypowiem się w cudzym temacie
Napisze tutaj o własnych odczuciach bo ja sam jestem początkującym. Czyli tak na pewno więcej roślinek coby baniaczek szybciej dojrzał ( ale ja lubię też bush ;) ) jakieś nurzańce, rogatki, Limnophila sessiliflora, ludwiga czyli standard. No i mi osobiście nie podobają się te dwa duże kamienie po prawo, ja bym je usunął, ew. jeśli bardzo Ci na nich zależy można na nich posadzić jakiś mech lub coś z rodzaju Epifitu jakiegoś... Co do rybek ... hmmm zwinnik jarzeniec ? Sam mam, fajna rybka łatwo się rozmnaża ( u mnie tak było ), poza tym co sam napisałeś czyli ramirezki no i mnie jeszcze w moim temacie namówili na bojownika ;) Co do bardziej doświadczonej opinii zostawiam to doświadczonym akwarystom
:padam:

Reaktywacja 112 l
- Interek
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Wróbel
- Kontakt:
Zapowiada sie Ciekawie poczekajmy aż sie rozrośnie . Jak na razie to więcej roślinek 

Pozdrawiam! Daniel
-
- Nowicjusz
Tych kamieni tam jest więcej, mam podobne odczucia co do ich umiejscowienia. Nawet miałem zamiar je dziś przekonstruować. Jak wspomniałem, docelowo ma być tam korzeń.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
super jak narazie .
poczekaj aż akwa dojrzeje i się rozrośnie wtedy będziemy podziwiwać dalej.
Grzałkę daj w pionie
poczekaj aż akwa dojrzeje i się rozrośnie wtedy będziemy podziwiwać dalej.
Grzałkę daj w pionie

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Zapowiada się bardzo ciekawie, ale ja jeszcze gdzieś bym upchał ciuteńkę mchu 
Nie jestem pewien, ale alternanthera (roślina o czerwonych liściach) raczej nie wytrzyma długo

Nie jestem pewien, ale alternanthera (roślina o czerwonych liściach) raczej nie wytrzyma długo

-
- Nowicjusz
Mech powtykany w mahoń, dobreby bylo zeby sie rozplenił. Mogłbyś wiecej na temat rośliny o czerwonych liściach? Dlaczego miałaby zmarnieć i jak mogłbym temu zapobiec?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Moderator
- Kontakt:
Niestety z własnych doświadczeń nic nie mogę powiedzieć (nie mam warunków na tą roślinę), ale poczytaj np. tutaj -> http://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... -1952.html prócz tego wpisz co nieco w google, itp 

-
- Nowicjusz
Po 24h. Praktycznie zniknęły pęcherzyki powietrza. Dołączam zdjęcia roślin, lekki moj niepokój budzi żabienica (?), w lewym rogu zbiornika, brzeg liścia podżółknięty. Czy niskie rośliny z przodu, mające stworzyć trawnik, tak jak są teraz, rozrosną się (oczywiście z podcinaniem, co by na boki szły)? Myślę sobie że można by tę roślinkę od długich smukłych liściach (przy kamieniach) przesadzić na tył, przy korzeniu.
Woda zauważalnie zmętniała od wczoraj, normalne? Oczywiście filtr 24h.
Woda zauważalnie zmętniała od wczoraj, normalne? Oczywiście filtr 24h.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Czerwona raczej przy tym świetle nie pociągnie. Raczej jakąś hygrophile dałbym w jej miejsce. Poza tym nie jest źle. Kamienie rzecz gustu, choć może by je zastąpić jakimś kokosem...
-
- Nowicjusz
zdjęcia wyszły ciut za niebieskie, (balansu bieli nie skorygowałem) w rzeczywistości światło jest znacznie cieplejsze. Chyba że kierujesz się informacją o świetlówkach ;) Trochę mnie martwi że czerwona miała by paść, okaże się na tygodniach.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Żabienica może tak odreagowywać przeprowadzkę. Zmętnienie może być zakwitem pierwotniaków.
-
- Nowicjusz
Porównywałem sobie mętność wody w akwariach z kwitnącymi pierwotniakami i na szczęście u mnie jest znacznie klarowniej, więc mam nadzieję że to nie to. Po nocy jakby klarowniej ;)
-
- Moderator
- Kontakt:
Jeżeli było świeżo zalane, to może żwir nieidealnie wypłukany
?

-
- Nowicjusz
Odpukać woda znacznie klarowniejsza niź wczoraj. Wróciłem z pracy, a tu przyjemna niespodzianka. Do kryształu to jeszcze trochę, ale w porównaniu z pierwszą dobą - przepastna różnica. Na plus oczywiście.
Mam pytanie, jakie gatunki roślin dołożyć teraz na początku, aby w przyszłości udało się osiągnąć ich dużą gęstość?
Pozdrawiam
Mam pytanie, jakie gatunki roślin dołożyć teraz na początku, aby w przyszłości udało się osiągnąć ich dużą gęstość?
Pozdrawiam