w moim 60 litrowym mialem wbudowany w pokrywie filtr , zepsul sie po kilku latach wiec kupilem z allegro za 50 zloty (resun) wewnetrzny, 700 l/h, wiec za mocny ?
Tak wiem czytalem na tym forum ze filtr musi byc na tyle wydajny zeby w ciagu godziny przemielic 6 razy cale akwarium, moze zostac ten filtr 2 tygodnie jeszcze poki nie kupie nowego ? jest koniecznosc kupna nowego ? woda wydostajaca sie z niego przechodzi na deszczownie na 5 dziurek i wali mocno w wode napowietrzajac troche za mocno wode i troche za mocne fale chyba sa. czy mam nawiercic w tej rurce jeszcze 5 dziur ? zeby mniejszy pocisk z tego szedl ?
filtr za mocny ?!
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: filtr za mocny ?!
pomysł z nawierceniem kilku dziur w deszczownicy jest dobry, filtr może być mocny, jeżeli nie utrudnia to życia rybom, aby spowolnić jego pracę można zmienić medium filtracyjne na znacznie gęstsze
no jedyna mozliwosc nawierce 20 dziur a tamte male powieksze,
nie ma sensu kupowac nowego byc moze za miesiac kupie sobie 112 litrowe akwarium
nie ma sensu kupowac nowego byc moze za miesiac kupie sobie 112 litrowe akwarium

RESUN magic jet 700 l/h byl kupowany 2 lata temu chyba bylo przy nim 40 ofert na allegro dlatego tez go wzialem ., nie ma regulacji, jest w nim gabka i zeolit, ten zeolit co ile wymieniackbtor pisze:A co to za model filtra? Nie ma żadnej regulacji?

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
A może deszczownie skierować ku górze? Może tym sposobem by się udało. I wiercenie byłoby zbędne 

przecież mam wiertarkę.. dorobię parę dziurek to nic takiego, napisze wieczorem jak już to zrobię czy coś dało to wiercenie tych otworów.
Nawierciłem te 5 dziurek 3 mm na 6 mm zmniejszyły się fale o 50 procent już nie dmucha tam i jest ok:
http://oi55.tinypic.com/soaiw0.jpg
Nawierciłem te 5 dziurek 3 mm na 6 mm zmniejszyły się fale o 50 procent już nie dmucha tam i jest ok:

http://oi55.tinypic.com/soaiw0.jpg