akwaryjko larrysy
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: batix
Re: akwaryjko larrysy
Cześć ja ci doradzę tak . Po 1 wejdz do działu obsady i poczytaj sobie o tych rybkach po 2 oddaj wszystkie rybki . Po 3 wyrzuć te rośliny i zamień je na żywe . Po 4 zmień to tło na jednakowe np czarny brystol albo tak jak ja na czarną kartkę z bibuły prasowanej . Po 5 wyrzuć te muszle zatwierdzają wodę wyrzuć też tą kryjówkę i zamek za to włóż jakiś korzonek ps (nie zapomni wygotować) a rybki możesz mięć np gupiki lub możesz założyć krewetkarium ps wy też byliście kiedyś początkujący i się założę że też popełnialiście błędy larrysa serdecznie cię pozdrawiam i życzę miłej przygody z tym pięknym hobby .Oraz powiększania swojej wiedzy .
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
batix jeśli odda wszystko to po jakimś czasie może być potrzebne np. muszle zależy jaki biotop wybierze.
Jeśli chodzi o żywe rośliny to czasem ludziska oddają lub sprzedają za grosze na forum, dla pocieszenia mogę koleżankę wspomóc za parę dni będę miał do oddania parę roślinek , dodatkowo na wydanie jakiś korzeń.
Jeśli chodzi o żywe rośliny to czasem ludziska oddają lub sprzedają za grosze na forum, dla pocieszenia mogę koleżankę wspomóc za parę dni będę miał do oddania parę roślinek , dodatkowo na wydanie jakiś korzeń.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
racja popieram wszystkich. Potrzebne jest tło, rośliny żywe, i zmiana obsady.
zolwikk, mozemy o tym popisac, jak chcesz wpadnij na gg, obgadamy
Silverrro, własnie takie wypowiedzi jak twoje i kilku innych uwazam za pomocne, ale niektóre to bez komentarza
Silverrro, własnie takie wypowiedzi jak twoje i kilku innych uwazam za pomocne, ale niektóre to bez komentarza
- malutki32
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
larrysa czy ty nie planujesz zmienić akwarium na większe o ile ci się uda naprawić zbiornik ?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Poczatki bywają trudne, ale za to efekt końcowy jest naprawdę tego wart 
Możesz napisać jaki masz osprzęt w akwarium? I najpierw zacznij od wydania ryb. Potem się pomyśli co dalej. ;)

Możesz napisać jaki masz osprzęt w akwarium? I najpierw zacznij od wydania ryb. Potem się pomyśli co dalej. ;)
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Maradona racja.
larysa proponuje poczytac najpierw o obsadzie do twojego akwarium i coś sopbie dobierz bo obecna obsada jest marna. ryby zaczna ci karłowaciec a potem to będzie genetyczne skoro ci sie rozmnażają. i marnie sie skończy.
jak dobierzesz sobie obsadę zajmij się czytaniem na temat sprzętu i oświetlenia do akwa. nastepnie proponuje postawić sobie na półce ozdoby ceramiczne wcalwe nie z powodu jakiejś wsi czy ciś tam jak pisali ale farba zacznie schodzić z ozdób ryby zaczną jeśc i padać. Dosadź roślin łatwych w uprawie. zawsze chętnie pomożemy na forum w odpowiednich tematach. nie załalmuj sie i nie złośc na nie których. Pokaż że twoje akwa bedzie cudem. pozdrawiam.
larysa proponuje poczytac najpierw o obsadzie do twojego akwarium i coś sopbie dobierz bo obecna obsada jest marna. ryby zaczna ci karłowaciec a potem to będzie genetyczne skoro ci sie rozmnażają. i marnie sie skończy.
jak dobierzesz sobie obsadę zajmij się czytaniem na temat sprzętu i oświetlenia do akwa. nastepnie proponuje postawić sobie na półce ozdoby ceramiczne wcalwe nie z powodu jakiejś wsi czy ciś tam jak pisali ale farba zacznie schodzić z ozdób ryby zaczną jeśc i padać. Dosadź roślin łatwych w uprawie. zawsze chętnie pomożemy na forum w odpowiednich tematach. nie załalmuj sie i nie złośc na nie których. Pokaż że twoje akwa bedzie cudem. pozdrawiam.
- wojtek229
- Stały bywalec
- Imię: wojtek
Święta prawda.maradona pisze:Poczatki efekt końcowy jest naprawdę tego wart![]()

Hm. Ja myślę, tak jak wszyscy wyżej. Powinnaś zaopatrzyć się w żywe rośliny (więcej ich), dla estetyki możesz zmienić tło np. na czarne, wyjąć muszle (gdyż zatwardzają wode) oraz poczytać o obsadzie.

Tutaj kilka przydatnych tematów, jeśli ktoś chce się upewnić czy dobrze robi

http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/209.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/204.htm
A tu o roślinach mało-wymagających

http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Poczytaj, przeanalizuj, jeśli czegoś jesteś niepewna napisz, chętnie pomożemy (mam nadzieje

Pozdrawiam, Wojtek
malutki32, zgadza sie planuje większe,
maradona, osprzęt? standard, jest kaskada,grzałka gdzies mam 2 zapasowe pompki z filtrem.
kiedys kupiłam zywą roslinke drobnolistną pływającą zywą to tyle slimaków mi sie zalęgło ze wody widac nie było, teraz mam stracha ze znów sie zalęgną, a jezeli juz bym miała roslinki to jak je obsadzic? na srodku czy bod scianką .i jaką wy byscie widzieli obsade w tym małym akwarium a w tym duzym,o ile uda sie skutecznie to naprawic
maradona, osprzęt? standard, jest kaskada,grzałka gdzies mam 2 zapasowe pompki z filtrem.
kiedys kupiłam zywą roslinke drobnolistną pływającą zywą to tyle slimaków mi sie zalęgło ze wody widac nie było, teraz mam stracha ze znów sie zalęgną, a jezeli juz bym miała roslinki to jak je obsadzic? na srodku czy bod scianką .i jaką wy byscie widzieli obsade w tym małym akwarium a w tym duzym,o ile uda sie skutecznie to naprawic
- malutki32
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Skoro tak skup się na jego naprawie a później będziemy dyskutować co zrobić by pod adresem twojego akwarium były wysyłane tylko chwalące opinielarrysa pisze:malutki32, zgadza sie planuje większe,

- Garownik
- Stały bywalec
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
No niestety stało się założyłaś akwarium nie mając o tym wiedzy.Ale nie martw się ponad połowa użytkowników tego forum zaczynała podobnie a teraz się wymądrzają :luka:.Jak kupisz większe akwarium to będzie dało się część obsady zachować ,a narazie zrób jak powiedzieli poprzednicy.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
obsada to masakra zresztą jak cały zbiornik
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Czytaj człowieku uważnie, takie komentarze są już i nie oto tu chodzi by takie rzeczy pisać tylko by pomóc . Czytam to to mi ręce opadają sam mam ochotę iść na inne foro .TetriZ pisze:obsada to masakra zresztą jak cały zbiornik
Powiedzmy że "nowe" akwa będziesz miała to ;)
Podstawa to musisz dokupić podkładu bo "starego" za mało masz , wykorzystaj wodę z poprzedniego akwa i nie dolewaj reszty nowej bo to pewnie będzie za dużo (musi woda dojrzeć) .Kwestia roślin to proponuje zasadzić przed zalaniem bo łatwiej ale jak po też nic się nie stanie. To tyle na początek .
dzis bede miała silikon i moze podejme próbe naprawy,a jak nie dzis to jutro a ty zolwikk, odezwij sie do mnie na gg,obgadamy szczegóły,
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Roślinki przez wsadzeniem do akwarium wypłucz w nadmanganianie potasu, albo bardzo dokładnie w wodzie. Ślimaki to zapewna zatoczki były.larrysa pisze:kiedys kupiłam zywą roslinke drobnolistną pływającą zywą to tyle slimaków mi sie zalęgło ze wody widac nie było, teraz mam stracha ze znów sie zalęgną, a jezeli juz bym miała roslinki to jak je obsadzic? na srodku czy bod scianką .i jaką wy byscie widzieli obsade w tym małym akwarium a w tym duzym,o ile uda sie skutecznie to naprawic
Gdzie zasadzić roślinki? Zależy jakie

W tym akwarium mozesz mieć pięknego bojownika (i ślimaki) albo 5 gupików i krewetki albo krewetki albo microrazbory galaxy. Tylko o rybach trzeba poczytać przed kupnem.