Problem z doborem ryb

Moderator: ModTeam

technicspl

Problem z doborem ryb

Post autor: technicspl » 2011-02-23, 22:21

Witam, zakupiłem akwarium 25 litrów. Filtr to kaskada HAGEN AQUA CLEAR MINI 20 ma ponad 6 lat był kupiony wtedy w Niemczech zamontowałem go w pokrywie. Więc myślałem żeby parę rybek przełożyć z tego 54 litrowego do 25 litrowego. I nie potrafię się zdecydować pomóżcie mi.

W 54 litrowym są :

4 neony innesa
4 jarzeniec zwinnik
4 neny czarne
3 rasbory
PARKA ramirez ( wymieniam je ale na pewno zostaną w dużym)
2 kiryski spiżowy
2 kiryski sterba
2 kiryski panda
1 glonojad mały

Które z nich przenieść do mniejszego 25 litrowego ? (Dołączam prośbę czy mógłbym tam wpuścić parkę GUPIKÓW ? jest to dobry pomysł ?) Na pewno rozwiążecie mój problem, z góry dziękuję.

dołączam małe zdjęcie dla was:
woda trochę brązowa od Mangrowca który moczył się 3 tygodnie a miał dłużej, opanuję to

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-02-24, 14:56 przez technicspl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Re: Problem z doborem ryb

Post autor: maradona » 2011-02-23, 22:45

Żadne z tych ryb nie nadaje sie do 25l...
P.S. Akwaria nie mogą stać bezpośrednio na blacie- Może strzelić dno. Podłóż pod nie karmiatę, styropian, ręcznik, koc...
Czy akwarium już dojrzało, że myślisz o przeprowadzce?

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-02-24, 01:19

maradona pisze:Czy akwarium już dojrzało, że myślisz o przeprowadzce?
Oczywiście że nie dojrzało nie ma w nim roślin , stoi parę godzin dopiero, ale wolę napisać na forum o tym za ten czas napisze więcej osób swoje propozycje. Najważniejsze pytanie o gupiki chciałbym tam trzymać parkę. Gupikom dużo roślin czy tylko trochę ? Dziękuje z góry za wasze propozycje :)

Dobrze że przypomniałaś mi o macie pod akwarium musiałbym kupić kawałek i podłożyć pod to małe zanim rybek nie ma to się bez problemu to da zrobić. A w tym większym nie ma potrzeby na matę bo nie stoi na blacie tylko na oryginalnych podpórkach plastikowych z tego zestawu.

Fajnie mi się trafiło z tym akwarium małym kupiłem za grosze od kumpla. Jeszcze ma dwa firmowe aquaelowe 45 litrowe profilowane z klapą światłem tylko bez grzałki i bez filtra chce mi je za darmo dać ale nie mam gdzie ich postawić :)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2011-02-24, 12:05

Jeśli chciałbyś parkę to lepiej kup harem ;). Dla gupików lepiej dużo roślin pływających, aby młode mogły się chować. I w 25l tylko jeden harem (jeśli masz co robić z młodymi)+ krewetki i/lub ślimaki.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-02-24, 14:54

maradona pisze:Jeśli chciałbyś parkę to lepiej kup harem ;). Dla gupików lepiej dużo roślin pływających, aby młode mogły się chować. I w 25l tylko jeden harem (jeśli masz co robić z młodymi)+ krewetki i/lub ślimaki.
zrobię tak jak mówisz, kupię 3 samice i 1 samca gupika, temperatura rozumiem 23 stopnie ?
Za ślimakami nie za bardzo przekonany może 3 helenki. A z krewetkami nie miałem nic do czynienia nawet nie wiem czy da rade kupić je u nas w mieście raz tylko widziałem : Krewetka filtrująca 14 złoty, a tak to ciężko będzie. Dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2011-02-24, 15:11

Filtrująca to trochę za duża. Ale RC, CR, Yellow, Babaulti to tak :)

ODPOWIEDZ