PROBLEM-PIELEGNICE SEVERUM

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

maluch_wrc_1991
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: JOHNYBRAVO

PROBLEM-PIELEGNICE SEVERUM

Post autor: maluch_wrc_1991 » 2011-02-25, 17:48

witam! jestem tutaj nowy więc jak umieściłem temat nie tam gdzie trzeba z góry porzepraszam. W środe(3 dni temu) kupiłem 2 małe (5-6 cm) pielęgnice severum. Na początek wpuściłem je do małego 25 litrowego akwarium, ponieważ w moim dużym akwarium zachorowały pielegnice pawiookie. Ryby od poczatku sie dziwnie zachowuja. Schowaly sie w jednym miejscu i nie wychodzily z niego cala dobe, nic nie jedza, czasem tylko wyplyna z ukrycia na 10-15 minut. Oprocz tego zachowuja sie dziwnie jedna leciutko podgryza z boku druga, ocieraja sie o siebie a ta druga podgryzana czasem trzesie ogonem i odpycha ta pierwsza. Jak juz wyplyna to razem. Co to oznacza?

a drugim moim problemem jest WODA...w pierwszy dzien po ok. 7-8 godzinach w mgnieniu oka tak zmetniala ze w ogóle ryb nie widzialem. na drugi dzien ja wymienilem a teraz znow mi metnieje. Co mam z tym zrobic?

z gory dzieki za odp.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: PROBLEM-PIELEGNICE SEVERUM

Post autor: maol » 2011-02-26, 18:52

Jak duże jest to akwarium - i jak je założyłeś? i kiedy?

W 25l wszystkie pielęgnice będą się dziwnie zachowywać... to za mały zbiornik nawet na kwarantannę tych ryb
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ