Witam, jestem na etapie urządzania nowego akwarium (100x40x50)
Zakupiłem Tropica Plant Substrat - 10 l. + żwir kwarcowy granulacja "2" - 30 kg
Kupiłem filtr RO ale nie mam pewności czy na starcie akwarium użyć tej wody, czy zalać zwykłą kranówą, czy może pomieszać?.
od 2 tygodni szukam informacji na różnych forach, ale tak na prawdę takiego opisu startu od zera nie znalazłem. Może ktoś coś doradzić?
Nowe akwarium i woda RO
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Nowe akwarium i woda RO
Są dwie drogi postępowania z RO:
- dajesz czyste RO i "domineralizowujesz" wodę w ramach potrzeb
- mieszasz RO z kranówką (tudzież wodą z akwarium) tak aby uzyskać właściwe parametry.
Metoda pierwsza jest trudniejsza (a w każdym razie wymaga większej wiedzy i sprawności w "chemii") ale daje bardziej dokładne i stabilne rezultaty. Będziesz też potrzebował odpowiednich preparatów mineralnych. Druga metoda jest prostsza, ale mniej dokładna i mniej stabilna. Za to nie wymaga żadnej dodatkowej chemii.
Wybór należy do Ciebie, nie wiem która z metod jest bliższa Twojemu doświadczeniu i wiedzy. Podpowiedz nam, a poprowadzimy Cię za rękę
W obu wypadkach zanim zaczniesz eksperyment na rybach, proponuję kilka - kilkanaście testowych "napełnień" zbiornika typu wiadro, z uzyskaniem właściwych parametrów.
P.S. Rozumiem, że masz porządne testy?
P.S. 2. Pomiar pH czystego RO daje zwykle wyniki odstrzelone w kosmos. Nie przejmuj się, po lekkim utwardzeniu wody pomiar wróci do normy.
- dajesz czyste RO i "domineralizowujesz" wodę w ramach potrzeb
- mieszasz RO z kranówką (tudzież wodą z akwarium) tak aby uzyskać właściwe parametry.
Metoda pierwsza jest trudniejsza (a w każdym razie wymaga większej wiedzy i sprawności w "chemii") ale daje bardziej dokładne i stabilne rezultaty. Będziesz też potrzebował odpowiednich preparatów mineralnych. Druga metoda jest prostsza, ale mniej dokładna i mniej stabilna. Za to nie wymaga żadnej dodatkowej chemii.
Wybór należy do Ciebie, nie wiem która z metod jest bliższa Twojemu doświadczeniu i wiedzy. Podpowiedz nam, a poprowadzimy Cię za rękę

W obu wypadkach zanim zaczniesz eksperyment na rybach, proponuję kilka - kilkanaście testowych "napełnień" zbiornika typu wiadro, z uzyskaniem właściwych parametrów.
P.S. Rozumiem, że masz porządne testy?
P.S. 2. Pomiar pH czystego RO daje zwykle wyniki odstrzelone w kosmos. Nie przejmuj się, po lekkim utwardzeniu wody pomiar wróci do normy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- bombka124
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Leszek
- Kontakt:
Jeżeli idzie o moją wiedzę... do akwarium wracam po... 30 latach przerwy. A więc moją wiedzę oceniam na 2 w skali 1-10. Oczywiście wciąż wiszę na różnych forach akwarystycznych i próbuję się czegoś dowiedzieć.
Akwarium zalałem do 2/3 wysokości mieszanką 1/3 RO + 2/3 kranówy, którą przefiltrowałem filtrem RO, ale bez membrany osmotycznej (szybciej i oszczędniej). Po 12 godzinach pH w akwarium mam ~7,1 a więc do pełnego poziomu dopełnię "czystym" RO.
W ten sposób zamiast zwykłej kranówy dość szybko i bez strat otrzymałem wodę przefiltrowaną wstępnie:
# Pierwszy stopień - filtr wstępny sedymentacyjny 20 mikronowy
# Drugi stopień - filtr węglowy (podobno) eliminuje chlor i jego związki oraz część zanieczyszczeń organicznych.
# Trzeci stopień - filtr końcowy, sedymentacyjny 5 mikronowy
Tu mam pytanie do praktyków: czy wody odpadowej z filtra RO można użyć zamiast "zwykłej" kranówy?
Czy moje testy są "porządne"? - nie wiem. Kupiłem:
1 - Waterlife Ammonia (Nh3) Test
2 - Waterlife Nitrate (NO3) Test
3 - JBL Test-Set CO2/pH-Permanent
Akwarium zalałem do 2/3 wysokości mieszanką 1/3 RO + 2/3 kranówy, którą przefiltrowałem filtrem RO, ale bez membrany osmotycznej (szybciej i oszczędniej). Po 12 godzinach pH w akwarium mam ~7,1 a więc do pełnego poziomu dopełnię "czystym" RO.
W ten sposób zamiast zwykłej kranówy dość szybko i bez strat otrzymałem wodę przefiltrowaną wstępnie:
# Pierwszy stopień - filtr wstępny sedymentacyjny 20 mikronowy
# Drugi stopień - filtr węglowy (podobno) eliminuje chlor i jego związki oraz część zanieczyszczeń organicznych.
# Trzeci stopień - filtr końcowy, sedymentacyjny 5 mikronowy
Tu mam pytanie do praktyków: czy wody odpadowej z filtra RO można użyć zamiast "zwykłej" kranówy?
Czy moje testy są "porządne"? - nie wiem. Kupiłem:
1 - Waterlife Ammonia (Nh3) Test
2 - Waterlife Nitrate (NO3) Test
3 - JBL Test-Set CO2/pH-Permanent
Pozdrawiam - Leszek
- maol
- Moderator
Jeżeli wykorzystujesz "sposób nr 2" możesz korzystać z wody odpadowej. Szczególnie że podlega ona i tak jak widać filtracji. testy o których piszesz to tanie testy kropelkowe - spokojnie wystarczą. Tyle, że w wypadku zabawy z RO przydałyby się również testy na kh i gh.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- maol
- Moderator
Tak naprawdę to dowolne kropelkowe pochodzące od sensownego producenta - np. sery, jbl czy zooleka.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back