Posiadam akwarium o pojemności 50l
zawiera ono 3 niezidentyfikowane rośliny liściaste zawierające po kilka listków na czubkach (reszta liści zwiędła), już praktycznie rozłożoną trawę morską, 2 kamienie, sztuczną glinianą "bramę", czy co to jest, żwirek o grubości ok. 3mm, podejrzewam, że z granitu z dodatkiem kiczowatych niebieskich kamyczków, brud pod kamykami, tło ze wzorkiem rafy koralowej, pokrywę z tanią żarówką o sile 50W, filtr bliżej mi niezidentyfikowany, więc lepiej przepiszę wszystko, co jest tam napisane:
AQUAEL
Janusz Jankiewicz
model FAN- mini plus
230V- 50 Hz 4,2W
Qmax=260l/h IP X8
i jakieś znaczki typu nie wyrzucać itp
oraz grzałkę z odpadającym jednym trzymadełkiem ustawioną obecnie na 26`C
a w akwarium ryby:
1xbojownik
3xtęczanka
1xdanio
1xglonojad zwykły
1xglonojad albinos
Zrobiłam sobie ogólny szkic przyszłego wystroju zbiornika:

tak szybko przerysowałam w gimpie xD
no i znalazłam bardzo fajny zestaw roślin

http://www.belio.pl/index.php?p8861,zes ... ie-gratisy
a do gratisa chciałabym to: http://www.belio.pl/index.php?p11208,va ... w-sadzonka
jezu, jaka ona śliczna ^^
a o rybach myślałam, żeby dać:
1xglonojad albinos (zostawię tego co już mam, on nie rośnie więc potem nie bd trzeba się martwić)
8xneon inessa
5xgupik (i tu nie wiem, jaki ale jakiś kolorowy)
no i myślałam o zmienniakach, nie wiem czy wielobarwne czy plamiste, ale oba są śliczne, no i nie wiem, w jakiej liczbie
natomiast z podłożem planowałam usunąć niebieski żwirek, zostawić biały i czarno- biały, oraz dokupić jakiegoś drobnego czarnego
no i mam problem... moje akwarium stoi na komodzie przy łóżku, nie moge nalać do niego wody ponad pokrywe, ponieważ wtedy żarówka się przypala, a jak nie doleje to wygląda brzydko i razi mnie w nocy w oczy (tak, wiem, w nocy powinnam gasić, lecz moja siostra boi się ciemności :wstyd: )
myślałam, żeby jakąś czarną folią albo taśmą otoczyć górę od akwarium, ale jak...
i ostatnie pytanie- czy wlewać wodę od nowa, czy zostawić starą? byłabym za zostawieniem starej, ale to utrudnia wymianę wszystkiego. może zostawie 1/2, glonojada dam komuś pod opiekę na ten czas, albo zakupię to takie małe akwarium 10l i tam go zostawię?
to już naprawdę ostatnie pytanie: czy szafka, którą mam pod akwarium wystarczy?
jest ona wykonana z desek o grubości ok. 2-3cm, a w środku posiada 3 półki. Martwi mnie jednak to, że jest szeroka- mieści się na niej akwarium, monitor komputera i lampka nocna, a zbiornik stoi na samym środku i boję się, czy się ono nie załamie (co prawda mogłabym spytać rodziców, ale oni to olewają- upchnęli kiedyś do akwarium chyba 30l skalara O.o dla nich jeśli ryba się mieści, to niech tam bd, i tak nie dożyje do większych rozmiarów -.-)
EDIT:
a o co chodzi z tą ziemią ogrodową? Ma być pod żwirem, tak? jak ją przyrządzić? czy może być normalna ziemia doniczkowa z worka?