216L dla amatora
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Bartek
Re: 216L dla amatora
Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Neon i ramirezka potrzebują zupełnie innej wody. Ryby z Malawi chyba nie są problemowe.Mam namacalny dowód. Jeśli problemem są skały, to nie mam pytań. Woda ta sama co do neonów.
"Nikt nie jest nieomylny"
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Taaak...lekko kwaśnej i miękkiej. Rzeczywiście inne warunki..Xeromon pisze:Neon i ramirezka
Potrzebują wody twardej i zasadowej...to chyba jest różnica.Xeromon pisze:Ryby z Malawi chyba nie są problemow
Bez jaj. Ta sama co do pyszczaków? Skąd Ty takie informacje bierzesz?Xeromon pisze:Woda ta sama co do neonów.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
I jeszcze jedna sprawa - neony dla pyszczaków to zwykle... fajny pokarm. Chwilę ucieka, a potem dobrze smakuje.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Bartek
Claus Schaefer "Ryby i bezkręgowce akwariowe" 2005 Stuttgart, na Polskę Warszawa 2007Xeromon napisał/a:
Woda ta sama co do neonów.
Bez jaj. Ta sama co do pyszczaków? Skąd Ty takie informacje bierzesz?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-03-22, 13:19 ]
Inne bo neon lepiej się czuje w wodzie wodociągowej, a ramirezka w wodzie tzw. czarnej.Xeromon napisał/a:
Neon i ramirezka
Taaak...lekko kwaśnej i miękkiej. Rzeczywiście inne warunki..
Rzeczywiście inne warunki co nie?
"Nikt nie jest nieomylny"
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
W wodociągowej się lepiej czuje z przymusu...i chyba Ci tego nie powiedziały...przeciez pochodzą z wód miekkich i lekko kwaśnych.Xeromon pisze:lepiej się czuje w wodzie wodociągowej, a ramirezka w wodzie tzw. czarnej
To troche przez te 5-7 lat się zmieniło...proponuje aktualniejszą lekturę. Pyszczki żyją naturalnie w wodzie miekkiej ale zasadowej a nie kwaśnej jak neony...Xeromon pisze:akwariowe" 2005 Stuttgart, na Polskę Warszawa 2007
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Nieprawda. Neon tak samo jak pielęgnica ramireza pochodzi z biotopu czarnych wód. Ale nie jest to jedyny obszar występowania tych ryb. Często żyją one także w zbiornikach ze znacznie bardziej przejrzystą wodą.Xeromon pisze:Inne bo neon lepiej się czuje w wodzie wodociągowej, a ramirezka w wodzie tzw. czarnej.
Rzeczywiście inne warunki co nie?
Spójrz np. TUTAJ A przecież to nie BW... dobrze widać, że woda jest przejrzysta o jedynie lekkim zielonkawym zabarwieniu.
Mam tę książkę. Dobra do identyfikacji ryb, ale nie do opierania na niej całej wiedzy akwarystycznej. Wręcz usiana błędami. Np. Według niej dla suma szklistego wystarcza 80l by trzymać go z innymi rybami... :zdegustowany:Xeromon pisze:Skąd Ty takie informacje bierzesz?
Claus Schaefer "Ryby i bezkręgowce akwariowe" 2005 Stuttgart, na Polskę Warszawa 2007
Znacznie bardziej polecam stronę ''Super akwarium''.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
A i do tej jakoś nie mam przekonania...Akwarybka pisze:polecam stronę ''Super akwarium''.