Witam
Mam mały kłopot,
mianowicie podczas wczorajszej podmiany (ok 38% wody) zagapiłam się na TV i wbiłam dzwon w podłoże.....ku mojemu zaskoczeniu i przerażeniu w dzwonie pojawiły się małe 4-8mm długie i cieniuteńkie tak, że ledwo je widać, chyba białe do mlecznych niteczki z odnóżami, do tego bardzo ruchliwe - początkowo pomyślałam ile to śmieci kryje moje podłoże, ale to coś naprawdę się ruszało.
To była już końcówka podmiany więc nie splądrowałam całego akwa, dodatkowo pojawiło się jeszcze małe żyjątko wyglądające trochę jak mszyca czy pchła i również mieszkało w podłożu........
Ratunku, co to jest?
Co z tym zrobić?
a teraz bla bla bla o zbiorniku:
1. zakładnie : po restarcie (moje pierwsze podejście do nowego hobby było barbarzyństwem i straciłam wszystkie zwierzaki http://www.e-akwarystyka.pl/topics3/15983.htm oraz http://www.forum.eakwarys...ics21/16006.htm ), kamienie wyparzone, roślinki wykąpane, sprzęty dokładnie wyczyściłam.
zwykłe kamyczki z zoologicznego wypłukałam jakieś 200 razy i wygotowałam, dodałam te wygotowane z poprzedniego akwa, zalałam zbiornik miejską kranówką (odstana około 2 tygodnie), posadziłam wykąpane roślinki, włączyłam grzałkę, filtr, oświetlenie (12h dziennie)i czekałam, czekałam, czekałam, po tygodniu podmiana 20% wody (odstana miejska kranówka) i nadal czekałam i czekałam i czekałam kolejny tydzień podmiana j/w i pierwsze rybki......z początkiem MARCA 2011 zamieszkały w akwa rybki
2. OBSADA:
zwierzaki:
- 3 czerwonogłówki
- GUPIKI: 2 samice z czego jedna kotna i 4 facecików
roślinki:
- aniubias nana
- vallisneria spiralis
- cabomba caroliniana
roslinki z poprzedniego akwa to: (nie znam nazwy)
hmmmm sztywna trawa(jak się dowiedziałam raczej do terrarium niż akwarium)
i mała miła roślinka przypominająca listkami babkę lancetowatą szerokolistną.
3. SPRZĘTY i dekoracje
- grzałka HAICEA
- filtr AQUAEL FAN-mini plus (260l/h)
- termometr
- światło (12h dziennie) GOLD SUN GLO 15W
dekoracje:
-samochód ceramiczny - wygotowany
- korzeń kupiony w zoologu, moczony 12 dni i ugotowany
- kilka muszelek- po próbach octowych - ugotowane
Obecnie święcę około 10h dziennie i karmię niestety nie regularnie.....
Dodam jeszcze, że jestem w trakcie leczenia ospy preparatem FMC
i jakieś 8 dni temu pojawiły się krasnorosty (wszystko co widziałam wycięłam) na razie nie widzę nowych....
HELP
podczas podmiany odkryłam COŚ
Moderator: ModTeam
- KeriannaRotkiw
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Anna
- Kontakt:
podczas podmiany odkryłam COŚ
przyjmę każdą ilość wszelkich plastikowych nakrętek dla tego oto słodkiego malucha
www.julian.sos.pl
www.julian.sos.pl
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: podczas podmiany odkryłam COŚ
Bla,bla, bla
... stułbie? Pożycz od kogoś molinezję na parę dni, albo... się nie przejmuj.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KeriannaRotkiw
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Anna
- Kontakt:
Re: podczas podmiany odkryłam COŚ
Wybieram opcję nr 2......
Będę robiła podmiany z zamkniętymi oczami, bo na bank coś wypatrzę i zacznę ponownie panikować....
[ Dodano: 2011-04-02, 20:08 ]
Stułbie..... co to, dlaczego i jakie ma to znaczenie dla akwa.....dziś rano padły mi dwie rybki....to może mieć związek?
Będę robiła podmiany z zamkniętymi oczami, bo na bank coś wypatrzę i zacznę ponownie panikować....

[ Dodano: 2011-04-02, 20:08 ]
Stułbie..... co to, dlaczego i jakie ma to znaczenie dla akwa.....dziś rano padły mi dwie rybki....to może mieć związek?
przyjmę każdą ilość wszelkich plastikowych nakrętek dla tego oto słodkiego malucha
www.julian.sos.pl
www.julian.sos.pl