Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mam małe gupiki 2cm. Chcę wszystkie wpuścić do akwa z dorosłymi osobnikami i na próbę wsadziłam do niego 4 narybki. Co jakiś czas samiec interesuje sie młodymi, chwilę je goni i sobie odpuszcza. Czy moge wpuscic reszte? Bo boję sie ze zostaną pozarte. :/
Na zdjęciu małe wyglądają jak giganty
[ Dodano: 2011-04-05, 20:58 ]
Wpuściłam wszystkie małe. Dzięki za odpowiedzi.
Ganiać to prawdopodobnie ich będą i niewykluczone, że niektóre np. poprzez skubnięcie dostaną infekcji i padną. Ale większość przeżyje. Gupiki mnożą się na potęgę, teraz chcesz młode, później będziesz masowo oddawać bo będzie ich po prostu mnóstwo .
2 cm gupik to nie tak mało. To że się ganiają to nic niezwykłego. Gupiki takie są i już. Ja bym się nie przejmował tym i wpuszczał-wpuszczałem mniejsze i nic się nie stało. Co do tego że ryby się ganiają i podskubują - jak kilka samców gania jedną samice to coś jej się dzieje? No pewnie może to się skończyć psychozą strachu i większymi kłopotami, ale wydaje mi się że to raczej nie u gupików które maja to po prostu we krwi. A z drobnymi otarciami ryba powinna sobie poradzić, jeśli nie jest maksymalnie wycięczona a akwarium jest prawidłowo prowadzone to nie powinno to doprowadzić do większych infekcji.