Jak pomóc neonce.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia
Jak pomóc neonce.
Otóż moja neonka pływa tak, że tylna płetwa spada jej w dół więc można powiedzieć, że na skos. Co o tym świadczy? Czy zraniły ją inne neonki (mam same neonki i glonojada który raczej nie je ryb
) a może uszkodziła się prze coś w akwarium czy coś. Proszę o pomoc. Czy mogę coś zrobić w tej sytuacji? A i zauważyła na jej górnej płetwie lekką czerwoną plamkę której inne rybki nie mają. Pomóżcie mi proszę! To bardzo ważne.

-
- Nowicjusz
- Imię: Lover
Re: Jak pomóc neonce.
Ja się na rybach zbytnio nie znam. W moim akwarium niedawno też był mały problem krostka się na czole zrobiła Pielęgnicy. Ja myślę ze takie zmiany skórne powstaja na wskutek braku witamin zaaplikowałem witaminy-było ok wszystko znikło ryby zdrowe. U Ciebie może byc podobnie choć jak tylko jedna neonka cierpi może zderzyła się z szybą otarła o jakąs ostra krawędź.. Glonojady tez mogą ostrzej traktowac inne rybki (jak są duże)
Co do Twojego neonka może to być Pleistophora ale watpie.. bo tam jest deformacja kregosłupa. Ekspertem nie jestem ale jak coś w sieci znajdę podrzuce Ci linki to poczytasz.
pozdrawiam
[ Dodano: 2011-04-14, 13:48 ]
http://zielg.ovh.org/pliki/choroby.html
Co do Twojego neonka może to być Pleistophora ale watpie.. bo tam jest deformacja kregosłupa. Ekspertem nie jestem ale jak coś w sieci znajdę podrzuce Ci linki to poczytasz.
pozdrawiam
[ Dodano: 2011-04-14, 13:48 ]
http://zielg.ovh.org/pliki/choroby.html
- KeriannaRotkiw
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Anna
- Kontakt:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics21/206.htm - Warto poczytać Kasiu
Simi-s1 jak rozumiem Twoja wiedza jest wielce obszerna i w zasadzie nie musisz wiedzieć nic o zbiorniku?
Może uda Ci się pomóc i mnie? Albo lepiej nie........
Simi-s1 jak rozumiem Twoja wiedza jest wielce obszerna i w zasadzie nie musisz wiedzieć nic o zbiorniku?
Może uda Ci się pomóc i mnie? Albo lepiej nie........
przyjmę każdą ilość wszelkich plastikowych nakrętek dla tego oto słodkiego malucha
www.julian.sos.pl
www.julian.sos.pl
- KeriannaRotkiw
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Anna
- Kontakt:
nie kupuj witamin jeśli nie masz zdiagnozowanego problemu no chyba, że w nosie masz powód zachowania neonka i jak temu zapobiec w przyszłości.......opisz zbiornik
i cierpliwie poczekaj, aż ktoś mądry Ci pomoże
i cierpliwie poczekaj, aż ktoś mądry Ci pomoże
przyjmę każdą ilość wszelkich plastikowych nakrętek dla tego oto słodkiego malucha
www.julian.sos.pl
www.julian.sos.pl
-
- Nowicjusz
Roślin nie mam, niedawno miałam. Mam tylko dwie sztuczne. 2 filtry z napowietrzeniem, grzałkę, glonojad na razie jest mały dlatego trzymam go z neonkami, wczoraj przenosiłam akwarium (remont). Najprawdopodobniej to uszkodzenie przez coś zależy mi na tym jak ranie na płetwie pomóc w gojeniu.
-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Lilimida, opisz zbiornik dokładniej info,że masz 54L to nie wiele (co jaki czas podmiany i ile,pełną obsadę,temp. i jak może to parametry wody,wyposażenie zbiornika).
Wodę wlałaś to samą co była :?: Mnie rybkę kiedyś pogieło jak wlałem na szybko wodę o znacznie innych parametrach i temp.
Podaj troszkę więcej informacji i wtedy na pewno się jakoś uda pomóc.
To duży błąd zamiast sztuczny posadź żywe. ( jakie masz oświetlenie:?: )Lilimida pisze:Roślin nie mam, niedawno miałam.
Co to za filtry i czemu akurat dwa :?:Lilimida pisze:2 filtry z napowietrzeniem
Z rybami czy bez :?: Może mieć uszkodzenie od przenoszenia (uderzyło go coś) lub przy nie delikatnym wyławianiu.Lilimida pisze:wczoraj przenosiłam akwarium (remont).
Wodę wlałaś to samą co była :?: Mnie rybkę kiedyś pogieło jak wlałem na szybko wodę o znacznie innych parametrach i temp.
Podaj troszkę więcej informacji i wtedy na pewno się jakoś uda pomóc.
Loża Szyderców
-
- Nowicjusz
.
temp. 24 stopnie wymiana wody co 2 tyg. w czasie remontu ryby przenoszone w akwarium podłoże kamyki mniejsze (kolor czarny) i większe (kolor kremowy). Ozdoby duża muszla z lekko ostra w jednym miejscu. Jeśli się okaleczyła to jak je pomóc?
-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Jeżeli jest przetrącona to raczej już jej nie pomożesz
.Muszla może zatwardzać wodę i powinnaś ją wyjąć.Neony wolą miękką wodę i proponuje robić podmiany 1 raz w tyg. po ok. 25-20% objętości baniaka.

Loża Szyderców