Witajcie mam poważny dylemat proszę o pomoc

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

master2322
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian

Witajcie mam poważny dylemat proszę o pomoc

Post autor: master2322 » 2011-04-30, 10:24

Witajcie mam w swoim akwa 4 neonki 1 molinezję złotą 1 gupika 1 bocję 3 glonojady 5 mieczyków(4 młode 1 dorosła) Wszystko kręci się wokół właśnie mieczykowej dorosłej przy wyławianiu została uszkodzona jej struktura łusek to było kok 3 tygodnie temu zacząłem stosować preparaty zwalczające pleśniawkę gdyż zaatakowała właśnie tę chorą rybkę oraz preparat również zabezpieczający przed grzybami oraz regenerujący uszkodzone części ryb. Od mieczykowej zaraziły się chyba na pewno inne rybki bo pocierają się o kamyki i roślinki czytałem że to oznaki grzyba który się na nich rozwija zamknąłem dziś mieczykową w kotniku nie wiem czy to coś da o bo im dłużej siedzi tym bardziej rozprzestrzenia się z niej pleśniawka myślałem żeby ją wyrzucić no ale jej stan względem początkowego się bardzo poprawił po zastosowaniu leków no ale mam 2 kotne rybki gupika i molinezję pleśniawka może być dla ich zabójcza. Co powinienem zrobić wyrzucić do klopa mieczykową dodam ze nie mam akwa drugiego na kwarantannę czy zostawić ją w kotniku.
Parametry akwa 60l temp od 25-do29 oświetlenie ok 10h dziennie.

Awatar użytkownika
SooB3k
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krystian

Re: Witajcie mam poważny dylemat proszę o pomoc

Post autor: SooB3k » 2011-04-30, 11:43

Należy zapewnić rybom optymalne warunki życiowe, zwłaszcza pod względem temperatury. W razie pojawienia się pierwszych objawów pleśniawki należy chore ryby odłowić.
Miejsca zakażone pleśnią należy obmyć tamponem z waty zanurzonym w roztworze nadmanganianu potasu. Następnie należy chore ryby umieścić w krótkotrwałej kąpieli:
w roztworze nadmanganianu potasu (czas kąpieli 30-60 minut)
lub roztworze soli kuchennej (czas kąpieli do 20 minut).
w soli niejodowanej ( czas kąpieli do 20 min)
kąpiel formalinowa.
Podczas całego cyklu leczenia wskazane jest podnieść temperaturę do 28-30°C. Po kuracji przez pewien czas utrzymywać wyższą temperaturę i zapewnić dobre natlenienie wody. Kąpiele te powinny być powtarzane 2—3 razy w tygodniu aż do likwidacji grzybni.
Okres kwarantanny dla chorej ryby: 6 dni
W przypadkach słabego zakażenia wystarczy tylko podniesienie temperatury wody w akwarium oraz odkażenie go za pomocą np.: trypaflawiny (akryflawina), chloraminy, MFC Tropical, Desin, Medifin.
Niekiedy wystarczy już samo wypędzlowanie chorych miejsc rozcieńczonym roztworem jodyny (plus podwyższenie temperatury).
Ryba może być karmiona podczas leczenia, ale tylko w małych ilościach.

Wikipedia

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Re: Witajcie mam poważny dylemat proszę o pomoc

Post autor: Kaef » 2011-04-30, 12:40

Co do leczenia to Soobek za Ciebie znalazł. A ja powiem tylko tyle żebyś ze swoją obsadą udał się do odpowiedniego działu, bo jest zła jak na 60 litrów.

ODPOWIEDZ