240l LT - 2x30W Juwel a obsada roślin.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bogumi³
240l LT - 2x30W Juwel a obsada roślin.
Witam, w mojej pokrywie standardowo były świetlówki 2x Leuci 30W T8 4500K.
Przyszedł czas na wymianę, kupiłem 2x Juwel 30W Warm-Lite (takie doradził sprzedawca).
Z wykresu na opakowaniu barwa światła to ok 4300, 2100 Lumen, 2900 Kelvin.
W pomieszczeniu w którym znajduje się akwarium dociera światło słoneczne - nie jest zbyt jasno, ale nie panuje też ciemnia.
Akwarium to 240l, przy czym powiedzmy 200l wody (można tak przyjąć?).
Podłoże wyłożone ziemią do kaktusów+torf+keramzyt+glina+trochę nawozu z poprzedniego podłoża (głównie żelazo). Na to warstwa 3-5cm żwirku.
Nie zamierzam nawozić CO2, nie jestem nastawiony na bujny wzrost roślin, nie chciałbym tylko żeby mi padły.
Anubias będzie rosnąć (aktualnie same łodygi, ale puszczają pędy), z trawką też nie powinno być problemów.
Co z żabienicą? Może być w tym miejscu, czy lepiej ją przesadzić?
Co z resztą roślin? Przesadzić coś?
Planuje jeszcze zakup mchu jawajskiego na korzeń, nie padnie?
Rozbudowa pokrywy raczej nie wchodzi w grę.
(Akwarium wczoraj zalane, więc woda nie jest jeszcze krystaliczna).
Przyszedł czas na wymianę, kupiłem 2x Juwel 30W Warm-Lite (takie doradził sprzedawca).
Z wykresu na opakowaniu barwa światła to ok 4300, 2100 Lumen, 2900 Kelvin.
W pomieszczeniu w którym znajduje się akwarium dociera światło słoneczne - nie jest zbyt jasno, ale nie panuje też ciemnia.
Akwarium to 240l, przy czym powiedzmy 200l wody (można tak przyjąć?).
Podłoże wyłożone ziemią do kaktusów+torf+keramzyt+glina+trochę nawozu z poprzedniego podłoża (głównie żelazo). Na to warstwa 3-5cm żwirku.
Nie zamierzam nawozić CO2, nie jestem nastawiony na bujny wzrost roślin, nie chciałbym tylko żeby mi padły.
Anubias będzie rosnąć (aktualnie same łodygi, ale puszczają pędy), z trawką też nie powinno być problemów.
Co z żabienicą? Może być w tym miejscu, czy lepiej ją przesadzić?
Co z resztą roślin? Przesadzić coś?
Planuje jeszcze zakup mchu jawajskiego na korzeń, nie padnie?
Rozbudowa pokrywy raczej nie wchodzi w grę.
(Akwarium wczoraj zalane, więc woda nie jest jeszcze krystaliczna).
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Konrad
Re: 240l LT - 2x30W Juwel a obsada roślin.
Mech na pewno nie padnie,bo jest bardzo wytrzymały. :hyhy:.Dobrze posadzone rośliny.Masz wysokie,więc posadził bym jak najbardziej z tyłu.Z przodu posadził bym jakieś niskie rośliny.
-
- Nowicjusz
To jak w końcu? Dobrze posadzone, czy przesadzić jeszcze do tyłu?;)
Może coś jeszcze dokupić?
Może coś jeszcze dokupić?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
A wiec od początku: Roślin zasadzonych jest mało i nie jesteś nastawiony na bujny wzrost. To oznacza, ze to żaden zbiornik LT.
Ciemnozielona, posadzona na środku zbiornika ''trawka'' o której piszesz, padnie bardzo szybko, gdyż nie jest to roślina wodna. To Ophiopogon, często sprzedawany jako roślina akwariowa przez nieuczciwych lub nie wyedukowanych sprzedawców. Radzę jego szybkie usuniecie, inaczej po prostu padnie, trując przy tym wodę.
Żabienice przestawiłabym to tyłu, należy także wyciągnąć ją z doniczki i wełny mineralnej.
Widzę, że masz łodygę kabomby; przy tym oświetleniu padnie na pewno. Reszta myślę da radę.
Z pewnością trzeba roślin dosadzić. DUŻO. Inaczej otwierasz bramę dla glonów. Tu znajdziesz spis roślin niewymagających: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Pozdrawiam
Ciemnozielona, posadzona na środku zbiornika ''trawka'' o której piszesz, padnie bardzo szybko, gdyż nie jest to roślina wodna. To Ophiopogon, często sprzedawany jako roślina akwariowa przez nieuczciwych lub nie wyedukowanych sprzedawców. Radzę jego szybkie usuniecie, inaczej po prostu padnie, trując przy tym wodę.
Żabienice przestawiłabym to tyłu, należy także wyciągnąć ją z doniczki i wełny mineralnej.
Widzę, że masz łodygę kabomby; przy tym oświetleniu padnie na pewno. Reszta myślę da radę.
Z pewnością trzeba roślin dosadzić. DUŻO. Inaczej otwierasz bramę dla glonów. Tu znajdziesz spis roślin niewymagających: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Pozdrawiam

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Szymon
żabienice polecą to raczej pewne. Jeśli zostawisz tylko 2x30W to raczej mech, kryptokoryny, nurzańce. Wiem bo sam dostosowałem ziele do światła i obecnie robi mi się dżungla, dałem tylko kulki GT w zwir i codziennie symfonia zlota do slupa wody i rosnie!!!
-
- Nowicjusz
Spodziewam się, że kabomba padnie (wziąłem na próbę), żabienica też budzi mój niepokój (dlatego zostawiłem ją jeszcze w doniczce - jak się przyjmie to wyciągnę z doniczki i zasadzę normalnie).
Przykro mi to słyszeć, że zakup trawki to taki niewypał, jednak na razie nie będę wyrzucać, liczę że może coś z tego jeszcze być jeśli od początku była hodowana w podobnych warunkach.
Roślin chciałem kupić więcej, ale wybór był bardzo ograniczony - pozostaje zakup przez internet, tylko obecnie jestem spłukany. Kryptokorynę/Aponogeton boivinianus, Microsorum niskie, jakiś mech i rogatka z pewnością dokupię.
Miałem zamiar pozwolić roślinom się przyzwyczaić (ok tydzień), potem wrzucić kosiarki/otoski które zajęły by się glonami, jeśli to będzie za mało to wrzucę węgiel aktywny do filtra żeby wyjałowić wodę (do tego czasu rośliny powinny już ciągnąć wszystko z ziemi).
Przykro mi to słyszeć, że zakup trawki to taki niewypał, jednak na razie nie będę wyrzucać, liczę że może coś z tego jeszcze być jeśli od początku była hodowana w podobnych warunkach.
Roślin chciałem kupić więcej, ale wybór był bardzo ograniczony - pozostaje zakup przez internet, tylko obecnie jestem spłukany. Kryptokorynę/Aponogeton boivinianus, Microsorum niskie, jakiś mech i rogatka z pewnością dokupię.
Miałem zamiar pozwolić roślinom się przyzwyczaić (ok tydzień), potem wrzucić kosiarki/otoski które zajęły by się glonami, jeśli to będzie za mało to wrzucę węgiel aktywny do filtra żeby wyjałowić wodę (do tego czasu rośliny powinny już ciągnąć wszystko z ziemi).
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
mój niepokój budzi jedynie barwa światła... 2900K to znacznie poniżej normy (6500K) i poniżej wymagań roślin, żabienica przy 0,25W/l ale poprawnego światła przeżyje (tylko zmieni liście z zielonych na brunatne)
po co chcesz wyjałowić wodę? to po 1, jak ma się utworzyć cykl azotowy? zbiornik tej pojemności startuje się trzy tygodnie
rośliny to nie ozdoba lecz naturalny filtr i muszą mieć co jeść aby móc pracować, nad CO2 warto się zastanowić, roślin powinno być 60% i nie po to aby był busz tylko po to aby eliminowały produkty cyklu azotowego
na kosiarkę akwa jest za małe a co do glonów to można ich uniknąć właśnie dzięki roślinom szybko rosnącym (powyżej 60% powierzchni zbiornika), i prawidłowej obsadzie (brak przerybienia)
po co chcesz wyjałowić wodę? to po 1, jak ma się utworzyć cykl azotowy? zbiornik tej pojemności startuje się trzy tygodnie
rośliny to nie ozdoba lecz naturalny filtr i muszą mieć co jeść aby móc pracować, nad CO2 warto się zastanowić, roślin powinno być 60% i nie po to aby był busz tylko po to aby eliminowały produkty cyklu azotowego
na kosiarkę akwa jest za małe a co do glonów to można ich uniknąć właśnie dzięki roślinom szybko rosnącym (powyżej 60% powierzchni zbiornika), i prawidłowej obsadzie (brak przerybienia)
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Szymon
jeśli chodzi o kabombę to posadziłem pod samym oświetleniem i od czasu jak nawożę trzyma się nieźle choć liczyłem się z tym, że padnie ale idzie powoli. Tam za korzeniem widzę chyba ludwigę miałem 4 piękne łodygi jak u Ciebie ale sypała się strasznie.
Świetlówki mam jak Ty po 30W jedna 6500K druga to AquaStar Sylnania 10000K, może pokombinuj właśnie z barwą jeśli nie chcesz dokładać świetlówek.życzę cierpliwości sukcesów! Da się zrobić
Świetlówki mam jak Ty po 30W jedna 6500K druga to AquaStar Sylnania 10000K, może pokombinuj właśnie z barwą jeśli nie chcesz dokładać świetlówek.życzę cierpliwości sukcesów! Da się zrobić

-
- Nowicjusz
Świetlówki mógłbym dodać, tyle, że nie mam jak. Kabomba posadzona w najlepiej oświetlonym miejscu.
Barwa zaznaczona na wykresie na opakowaniu to ok 4300, 2100 Lument i 2900 Kelwin jest napisane niżej. Sprzedawca mi taką poleciał, mam jeszcze Philips 30W 6500K - mogę dać ewentualnie do tyłu (1x Philips, 1x Juwel). Chyba można przyjąć, że jest tu 0,3W/l (ok 200l netto). Miałem wcześniej Leuci 4500K i rośliny rosły dobrze, glonów też trochę było, ale po zakupie kosiarek szybko się z nimi uporały. Po zakupie Philipsów 6500K rośliny rosły gorzej, ale problemów z glonami już nie było.
Nie wiem jak to z tą barwą jest w końcu, bo np:
Juwel Colour-Lite (T8) Uwydatnia naturalne kolory ryb temperaturą barwy światła 6800K. Uwydatnia kolory czerwony i niebieski.
Juwel Day-Lite (T8) Daje jasne i chłodne światło, bardzo zbliżone do naturalnego. Poprawia wybarwienie ryb. Temperatura barwy 6500K.
Juwel Warm-Lite (T8) Daje ciepłe i naturalne światło. Wpływa pozytywnie na wzrost roślin. Temperatura barwy światła 2900K.
Dlaczego więc zaznaczyli pozytywny wpływ na wzrost roślin dla 2900K, a nie dla 6500/6800K?
Czyli ten Juwel zły? Heh, dopiero co kupiłem..
Jakie świetlówki kupić w takim razie, żeby było dobrze?
Pokrywa mieści 2x T8, trudno byłoby przerobić ją na T5?
Wodę chcę wyjałowić żeby pozbyć się nawozów z toni wodnej (może też garbników, ale póki co jest ok), tak aby glony nie mogły się rozwijać, a rośliny czerpały nawozy z ziemi. Dobrze jest poddać wodę takiemu zabiegowi przy starcie akwarium (usuwa też chlor i inne szkodliwe dla ryb substancje).
Gdybym miał mocniejsze oświetlenie mógłbym się zastanawiać nad CO2, ale w tym wypadku nie ma sensu, rośliny nie będą rosły na tyle szybko, żeby trzeba było pompować im CO2.
240l za małe dla kosiarki?
Filtr mam zewnętrzny (kubełkowy) z wkładem ceramicznym, więc to tutaj zachodzi filtracja biologiczna.
Roślin jeszcze dokupię.
Na zdjęciu tego tak nie widać, ale anubiasów jest sporo i puszczają już pędy, jak się rozwiną to nie będzie tam miejsca na nic innego.
Dużo roślin poobcinałem (brzydkie liście itp).
Widziałem akwaria na bazie ziemi z dużo uboższą roślinnością i dawały radę.
Barwa zaznaczona na wykresie na opakowaniu to ok 4300, 2100 Lument i 2900 Kelwin jest napisane niżej. Sprzedawca mi taką poleciał, mam jeszcze Philips 30W 6500K - mogę dać ewentualnie do tyłu (1x Philips, 1x Juwel). Chyba można przyjąć, że jest tu 0,3W/l (ok 200l netto). Miałem wcześniej Leuci 4500K i rośliny rosły dobrze, glonów też trochę było, ale po zakupie kosiarek szybko się z nimi uporały. Po zakupie Philipsów 6500K rośliny rosły gorzej, ale problemów z glonami już nie było.
Nie wiem jak to z tą barwą jest w końcu, bo np:
Juwel Colour-Lite (T8) Uwydatnia naturalne kolory ryb temperaturą barwy światła 6800K. Uwydatnia kolory czerwony i niebieski.
Juwel Day-Lite (T8) Daje jasne i chłodne światło, bardzo zbliżone do naturalnego. Poprawia wybarwienie ryb. Temperatura barwy 6500K.
Juwel Warm-Lite (T8) Daje ciepłe i naturalne światło. Wpływa pozytywnie na wzrost roślin. Temperatura barwy światła 2900K.
Dlaczego więc zaznaczyli pozytywny wpływ na wzrost roślin dla 2900K, a nie dla 6500/6800K?
Czyli ten Juwel zły? Heh, dopiero co kupiłem..
Jakie świetlówki kupić w takim razie, żeby było dobrze?
Pokrywa mieści 2x T8, trudno byłoby przerobić ją na T5?
Wodę chcę wyjałowić żeby pozbyć się nawozów z toni wodnej (może też garbników, ale póki co jest ok), tak aby glony nie mogły się rozwijać, a rośliny czerpały nawozy z ziemi. Dobrze jest poddać wodę takiemu zabiegowi przy starcie akwarium (usuwa też chlor i inne szkodliwe dla ryb substancje).
Gdybym miał mocniejsze oświetlenie mógłbym się zastanawiać nad CO2, ale w tym wypadku nie ma sensu, rośliny nie będą rosły na tyle szybko, żeby trzeba było pompować im CO2.
240l za małe dla kosiarki?
Filtr mam zewnętrzny (kubełkowy) z wkładem ceramicznym, więc to tutaj zachodzi filtracja biologiczna.
Roślin jeszcze dokupię.
Na zdjęciu tego tak nie widać, ale anubiasów jest sporo i puszczają już pędy, jak się rozwiną to nie będzie tam miejsca na nic innego.
Dużo roślin poobcinałem (brzydkie liście itp).
Widziałem akwaria na bazie ziemi z dużo uboższą roślinnością i dawały radę.
Ostatnio zmieniony 2011-05-08, 12:19 przez zervis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
nawozy produkują ryby, więc wyjałowienie wody nic nie da bo po 2 tygodniach absorpcja jego się skończy, roślinom azotany są potrzebne a jak będziesz miał odpowiednią ilość roślin to glony ci nie grożą ;)
o sprzedawcach w sklepach jest 1 000 000 tematów na różnych i z każdego wynika że nie należy się ich słuchać,
świetlówki najlepiej by było jak być dał 2 przynajmniej 6500K rośliny najlepiej rosną przy 7200-8000 ale te 6500 K wystarcza dla mało wymagających, jak byś dodał jeszcze 1 świetlówkę by było lepiej (ale to już moje zdanie)
i ostatnie...zervis, wybacz ale mam marny zwyczaj odpowiadania na 5-15 tematów na raz, i pomyliłam twoje 240l z czyjąś 112tką :wstyd:
o sprzedawcach w sklepach jest 1 000 000 tematów na różnych i z każdego wynika że nie należy się ich słuchać,
świetlówki najlepiej by było jak być dał 2 przynajmniej 6500K rośliny najlepiej rosną przy 7200-8000 ale te 6500 K wystarcza dla mało wymagających, jak byś dodał jeszcze 1 świetlówkę by było lepiej (ale to już moje zdanie)
i ostatnie...zervis, wybacz ale mam marny zwyczaj odpowiadania na 5-15 tematów na raz, i pomyliłam twoje 240l z czyjąś 112tką :wstyd:
-
- Nowicjusz
Nie mam zamiaru trzymać węgla w filtrze dłużej niż tydzień. Tak na start tylko, żeby pozwolić wystartować roślinom, a powstrzymać glony - później nie powinno być z nimi problemów.
Poza tym, zamierzam przez pierwszy tydzień świecić 6h i +1h w każdym następnym aż do 11h. Do tego czasu wszystko powinno się unormować.
W takim razie:
Jak to wytłumaczyć? Niedoinformowanie? Po co wypuszczają 2900K i reklamują jako dobre dla wzrostu roślin? Ciężko mi to pojąć.
Ok, dogrzebałem się do pewnych informacji.
Różnica pomiędzy świetlówkami Juwela:
Warm-Lite: 2100 lumen, 2900 kelvin.
Day-Lite: 1500 lumen, 6500 kelvin.
Przy czym to właśnie Warm-Lite polecane są jako świetlówki typu roślinnego.
Poza tym, zamierzam przez pierwszy tydzień świecić 6h i +1h w każdym następnym aż do 11h. Do tego czasu wszystko powinno się unormować.
W takim razie:
Jak to wytłumaczyć? Niedoinformowanie? Po co wypuszczają 2900K i reklamują jako dobre dla wzrostu roślin? Ciężko mi to pojąć.
Ok, dogrzebałem się do pewnych informacji.
Różnica pomiędzy świetlówkami Juwela:
Warm-Lite: 2100 lumen, 2900 kelvin.
Day-Lite: 1500 lumen, 6500 kelvin.
Przy czym to właśnie Warm-Lite polecane są jako świetlówki typu roślinnego.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Miałam tę świetlówkę. Po 10 latach akwarystyki nic nie rosło tak źle jak na niej, szczerze mówiąc... Czemu tak piszą? Bóg jeden wie.zervis pisze:Juwel Warm-Lite (T8) Daje ciepłe i naturalne światło. Wpływa pozytywnie na wzrost roślin. Temperatura barwy światła 2900K.
Przy takiej ilości światła żabienice na pewno dadzą radę. To rośliny wprost uwielbiające cień, a wymagające jedynie grubej warstwy żyznego podłoża. Nic więcej im do szczęścia nie potrzeba ;) Ale lepiej wyciągnij ja z doniczki od razu. Liście często padają, gdy roślina jest w wełnie.
-
- Nowicjusz
Hmm, w takim razie wymienię jednego Juwela na Philips 30W 6500K w tyle.
Ewentualnie mógłbym dokupić jakiś moduł oświetleniowy typu:
http://allegro.pl/modul-oswietleniowy-p ... 86559.html
i podkręcić pod pokrywą.
Tylko 56cm to by mi pasowały 2 na długość i zastąpić jedną 30W.
Czyli 2x24W (t5) + 30W (t8), przy czym wydajność t5 wyższa, a akwarium 200l netto to powinno być odpowiednio światła, ale znowu do LT tyle nie potrzeba. I kolejne koszta.
Żabienicą się zajmę jak dokupię nowe rośliny, ma już korzenie poza doniczkę, a w doniczce jest glina, więc źle nie ma.
Ewentualnie mógłbym dokupić jakiś moduł oświetleniowy typu:
http://allegro.pl/modul-oswietleniowy-p ... 86559.html
i podkręcić pod pokrywą.
Tylko 56cm to by mi pasowały 2 na długość i zastąpić jedną 30W.
Czyli 2x24W (t5) + 30W (t8), przy czym wydajność t5 wyższa, a akwarium 200l netto to powinno być odpowiednio światła, ale znowu do LT tyle nie potrzeba. I kolejne koszta.
Żabienicą się zajmę jak dokupię nowe rośliny, ma już korzenie poza doniczkę, a w doniczce jest glina, więc źle nie ma.
-
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
zervis, te dwa panele by dużo dały a i tak nie przekroczysz magicznego 0,5W/L więc LT wyjdzie ;)
-
- Nowicjusz
Nad modułami jeszcze pomyślę, póki co nie mam kasy na takie wydatki.
Ta świetlówka Philipsa to jednak nie jest 6500K, tylko 4100K, 2100Lm, Ra 63.
Zostawić póki co 2x Juwel, czy jedną podmienić na Philipsa?
/edit/
Podmieniłem tylną na tego Philipsa.
Jest też takie coś:
http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-2x ... 85421.html
Do tego 2x świetlówka t5, razem jakieś 210zł.
lub dodatkowe świetlówki t5 mocowane na t8
http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie ... 18998.html
+ świetlówki (cenowo wychodzi na to samo + światło z t8).
Tylko znowu nie chciałbym spowodować zbyt intensywnego wzrostu, gdyż przekłada się to na częste przycinanie, oraz nawożenie CO2.
albo.. zostawić tak jak mam ew dokupić jakieś świetlówki 6500K.
Ta świetlówka Philipsa to jednak nie jest 6500K, tylko 4100K, 2100Lm, Ra 63.
Zostawić póki co 2x Juwel, czy jedną podmienić na Philipsa?
/edit/
Podmieniłem tylną na tego Philipsa.
Jest też takie coś:
http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-2x ... 85421.html
Do tego 2x świetlówka t5, razem jakieś 210zł.
lub dodatkowe świetlówki t5 mocowane na t8
http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie ... 18998.html
+ świetlówki (cenowo wychodzi na to samo + światło z t8).
Tylko znowu nie chciałbym spowodować zbyt intensywnego wzrostu, gdyż przekłada się to na częste przycinanie, oraz nawożenie CO2.
albo.. zostawić tak jak mam ew dokupić jakieś świetlówki 6500K.