Prosze pomozcie w identyfikacji choroby u ramireza .....

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

hudini23
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Karol

Prosze pomozcie w identyfikacji choroby u ramireza .....

Post autor: hudini23 » 2011-05-21, 09:23

Witam wlasnie wrocilem z delegacji i zauwazylem ze samiec ramireza wyglada tak jak na zdjeciach. Przed wyjazdem na delegacje parka odbyła tarło jednak nieudane. Po pewnym czasie samica zaczeła ganiać samca po całym akwarium. Dla urozmaicenia pozywienia procz płatków podałem suszoną dafnię oraz zywego solowca zakupionego w sklepie. Parametrów nie sprawdzałem jeszcze ale sadze ze to nie wina wody bo samica ma sie doskonale. Co jeszcze z objawów zauwazylem to to ze samiec siedzi za filtrem pod powierzchnia wody i jest przechylony lekko na boczek. Czy moze być ze posiada pasozyty układu pokarmowego bo po opisach jakie znalazlem szybko na necie to taki wyglad mi był opisywany. Jesli tak to jaka jest szansa na uratowanie samca i od czego mogł sie zarazić??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Re: Prosze pomozcie w identyfikacji choroby u ramireza .....

Post autor: TetriZ » 2011-05-21, 21:50

PO pierwsze dla samej parki ramirez to minimum 50 litrów po za tym ramirezki nie tolerują brudnej wody ani żadnej chemii w wodzie a należy je karmic pokarmem żywym (tylko nie ochotką)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

ODPOWIEDZ