Witam,
chcialbym zakupic filtr do 112l akwarium i nie mam pojecia jaki wybrac: wewnetrzny czy zewnetrzny, czy sam filtr wystarczy czy jeszcze napowietrzacz mi bedzie potrzebny? najwazniejsze jest zeby sprzet byl cichy - najlepiej bezglosny ale takich chyba nie ma:D, poniewaz akawrium bedzie stalo blisko łóżka:) bede wdzieczny za polecenie jakis konkretnych modeli. z góry dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Bartek
Sprzet do 112l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Sprzet do 112l
Do takich litraży już warto poważnie pomyśleć o kubełku. Może tetra albo aquael?
Z wewnętrznych to może JBL i100.
Z wewnętrznych to może JBL i100.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Sprzet do 112l
Tak jak napisał Michał ,do takiego akwa już wewnętrzny nie będzie wystarczał, i nie chodzi mi tu o wydajność filtrowania, ale o pojemność filtracji biologicznej.
Dlatego stawiał bym na kubełek.
Osobiście w 112l od 3-4 lat posiadam filtr Tetra Tec 700 i muszę powiedzieć że nie miałem z nim jeszcze problemów, a co do głośności to głowę mam jakiś 1m od filtra i jak dla mnie nie sprawia problemów z zaśnięciem.
Co do aquael-a myślę że to też dobry wybór. Nie testowałem akurat żadnego filtra kubełkowego ,ale po wielu produktach które posiadam (pompka powietrza ktora ma juz pewnie ponad 10 lat i dalej działa) sądzę że filtry też są bardzo dobre.
Co do napowietrzania, filtr spokojnie wystarczy.

Osobiście w 112l od 3-4 lat posiadam filtr Tetra Tec 700 i muszę powiedzieć że nie miałem z nim jeszcze problemów, a co do głośności to głowę mam jakiś 1m od filtra i jak dla mnie nie sprawia problemów z zaśnięciem.

Co do aquael-a myślę że to też dobry wybór. Nie testowałem akurat żadnego filtra kubełkowego ,ale po wielu produktach które posiadam (pompka powietrza ktora ma juz pewnie ponad 10 lat i dalej działa) sądzę że filtry też są bardzo dobre.
Co do napowietrzania, filtr spokojnie wystarczy.