Deszczownik, kubełkowy, wewnętrzny, zewnętrzny

Moderator: ModTeam

Abusek
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Abusek

Deszczownik, kubełkowy, wewnętrzny, zewnętrzny

Post autor: Abusek » 2011-08-30, 11:19

Witam serdecznie.

Jeśli ten temat był 500 razy poruszany to przepraszam, że poruszam go jeszcze raz ale mam pytanie.

Woda w akwarium... oczywiście pewnie 90% osób uwielbia gdy woda jest przejrzysta w akwarium. (Pozostałe 10% serdecznie pozdrawiamy :padam:) A więc wiemy co chcemy tylko jak osiągnąć by ta woda była czysta 24h/dobe? (Opcja nie wpuszczać żadnej ryby ODPADA)
Który fitr puszcza bąbelki a który porządnie czyści? Może wynająć glonojada na pół etatu? Może ślimaki do polerowania szyby? Proszę napiszcie wszystko co można zrobić by woda była zaajefajnie czysta ;]]

Pozdrawiam Abusek :zawstydzony:

Awatar użytkownika
lol2000k
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bartek

Re: Deszczownik, kubełkowy, wewnętrzny, zewnętrzny

Post autor: lol2000k » 2011-09-16, 15:56

Zależy o jakie akwarium Ci chodzi. Bo takie <80L to filtr wewnętrzny i kaskada(w tym drugim dla efektu krystalicznie czystej wody można umieścić trochę waty filtracyjnej o ile filtr da radę a jak nie to po prostu drobnoziarnista gąbka). W akwariach większych nie obędzie się bez filtra zewnętrznego i w tym przypadku sprawa jest prosta. Tak samo jak w przypadku kaskady, ale nie obawiasz się o słaby przepływ bo zazwyczaj takie filtry mają mocny silnik.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-09-16, 22:12

Abusek pisze:ki do polerowania szyby? Proszę napiszcie wszystko co można zrobić by woda była zaajefajnie czysta ;]]
Filtracja z odpowiednimi wkładami odpowiadająca danemu litrażowi i biotopowi...oraz na czyste szyby...tu małe zaskoczenie gąbka(zmywak) wyposażony w rękę (najlepiej akwarysty)

Awatar użytkownika
Silverrro
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 126
Imię: Sylwek
Nazwisko: R

Post autor: Silverrro » 2011-09-18, 21:25

Do akwa ponizej 80 litrów poolecam kaskade jest super.
Do akwa wiekszych niż 80 litrów zewnętrzny kubełek.
Ja mam w 120 mini kani 120 i jestem bardzo z niego zadowolony.
Do 80 tez jest taki model mini Kani 80 ;)

ODPOWIEDZ