30 Litrowy kotnik. Pytania

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

30 Litrowy kotnik. Pytania

Post autor: hidax » 2011-10-23, 17:37

Witam, w przyszłym tygodniu wejdę w posiadanie 30 litrowego akwarium, specjalnie dla narybku gupików i platek ktore już się nie mieszczą w kotniku. I mam pytanie ponieważ w owym akwarium jest zwykła żarówka, wymenić ją na jakąś energooszczędną 15Watową? Będzie wtedy 0.5W/L chcę mieć w tym akwarium wgłębkę i jakieś mchy pociągnie? I czy w ogóle akwarium "narybkowe" to dobry pomysł? Jaki żwirek dać? zwykły czarny/ciemny malutki? Czekam na odpowiedzi. :)

Pozdrawiam Hidax.
60 Główne
30 Narybkowe

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: 30 Litrowy kotnik. Pytania

Post autor: blue_betta » 2011-10-23, 18:30

30l to IMO troszkę mało, nawet dla narybku, ale jak nie ma nic większego... ;)
Światełko wymień - najlepiej rozglądnij się za Philips Tornado o barwie 6500K - wtedy nawet małe cosik roślinne może być :D Przy takim świetle ogólnie mchy i wątrobowce pociągną ;)
Do takiego maleństwa daj coś bardzo drobnego, może być czarne - narybek nie będzie się stresował światłem odbijanym przez żwirek, a zieleń mchów powinna bardzo ładnie wyglądać :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-10-24, 07:24

hidax pisze: I czy w ogóle akwarium "narybkowe" to dobry pomysł?
Jeśli masz szansę na sprzedaż lub oddanie podrośniętych ryb, to można postarać się o odchów narybku. Tylko że w 30 litrach mogą bardzo powoli rosnąć, a koszty utrzymania zbiornika mogą przekroczyć ewentualne zyski ze sprzedaży.

Samo podłoże to również problem. Bywa, zwłaszcza u tych gatunków, że spora część młodych pada, jak masz podłoże to trudno dojrzeć martwe ryby, a te muszą być bezwzględnie usuwane.
Obrazek

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-10-24, 11:36

Moim zdaniem martwy narybek dobrze widać na bazalcie, bo w sumie jasne ryby na niemalże czarnym dnie ;) Sam tak miałem z narybkiem karasi z oczka (niestety dużo narybku padło :( ).

ODPOWIEDZ