Mam akwarium 200 l (brutto) oświetlenie 3x50W T5, CO2 całodobowo. co 2-3 tygodnie wymieniam 30 l. RO, temperatura 25st. Ostatnio do podmian używałem kranówki, bo wydawało mi się, że sama RO pozbawi mikroelementów... i miałem coraz niższe kH. No i stwierdziłem, że podskoczyło mi pH. Obecne parametry to:
kH = 6
gH = 13
pH = 7,6
NO2 = 0,001
NO3 = 2
NH3/NH4 = 0
PO4 = 1,5
Czym obniżyć pH, żeby twardość pozostała na niezmienionym poziomie?
Generalnie unikam chemii, ale rozważam użycie Aquacid pH Minus - czy to rozwiąże mój problem?
za wysokie pH przy kH w normie?
Moderator: ModTeam
- bombka124
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Leszek
- Kontakt:
za wysokie pH przy kH w normie?
Pozdrawiam - Leszek
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: za wysokie pH przy kH w normie?
Nasuwa się pierwsze podstawowe pytanie - a w czym to pH Ci przeszkadza? Masz ryby wymagające szczególnie kwasowej wody?
...a sam wzrost pH może być spowodowany zbyt rzadkimi podmianami wody.
...a sam wzrost pH może być spowodowany zbyt rzadkimi podmianami wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- bombka124
- Nowicjusz
- Imię: Leszek
- Kontakt:
Nie zauważyłem niekorzystnych zmian a akwarium, mój niepokój związany jest z tym, że od roku pH miałem zawsze 6,8-7,0 ostatnio zaczęło wzrastać od kiedy do podmian zacząłem używać kranovitu... Rybki to: parka skalarów (tarło średnio co 10-14 dni), barwniak Thomasa (niestety tylko samiec, bo jego małżonka wyskoczyła z baniaka i nie mogę trafić na odpowiednią partnerkę), 6 zwinników, 3 kosiarki, 3 kiryski. A więc nie ma tragedii, tylko chciałbym utrzymać to pH w granicach 7 i nie zmiękczać przy tym wody... Czy podmieniać znów tylko wodą RO? częściej niż 2-3 tygodnie? Co dodawać do RO, żeby nie wyjałowić wody i nie zmniejszać twardości?maol pisze:Nasuwa się pierwsze podstawowe pytanie - a w czym to pH Ci przeszkadza? Masz ryby wymagające szczególnie kwasowej wody? ...a sam wzrost pH może być spowodowany zbyt rzadkimi podmianami wody.
Pozdrawiam - Leszek
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Czyli przyczyną jest po prostu woda w kranie - jest pewnie po prostu bardziej zasadowa. Zmniejsz udział kranówki w podmianach na korzyść wody z RO i pH powinno się obniżyć.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Więc albo mieszaj RO z kranowvitem lub musisz zakupić mineralizator do wody RO,który będzie dostarczał minerałów .bombka124 pisze:Czy podmieniać znów tylko wodą RO? częściej niż 2-3 tygodnie? Co dodawać do RO, żeby nie wyjałowić wody i nie zmniejszać twardości?
Loża Szyderców