Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-02-15, 20:48

Łoren pisze: Jeśli byś gdzieś namierzył te babki glonożerne to daj znać .
Proszę bardzo ;)
http://allegro.pl/slodkowodna-babka-sum ... 00931.html

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-17, 15:52

Jutro planują podmianę 20% poprzedzoną oczywiście testami, glonów na razie nie przybywa :)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-02-17, 18:35

OTTO pisze:glonów na razie nie przybywa
i chwała Temu co tam nad nami czuwa :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-18, 09:49

Testy:
Ph - 7,2 można powiedzieć że stabilne
PO4 - 1,5 również na stałym poziomie
NO3 - pomiędzy 10 z 20 więc nareszcie idzie w górę :D
Podmieniam 20%, obcinam Wywłócznika i dosadzam obok w miejsce gdzie był duży kamień trzymający korzeń bo jest tam pusto ;)

Robert coś zmieniamy w nawożeniu ?
Jest 7 ml- NO3
5 ml -KCl
1 ml PO4
1 ml - Mg
2 ml - Mikro

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-18, 10:15

Na dzień dzisiejszy można podnieść troszkę KCl tak do 7ml i więcej nic nie zmieniamy . Na razie zbiornik się stabilizuje to nawożenie utrzymujemy następny tydzień i zobaczymy jak dalej to będzie wyglądało. Jak zapuścisz jakąś obsadę to być może że trzeba będzie nawet troszkę zmniejszyć bo ryby też trochę azotu wyprodukują. :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-18, 11:03

Łoren pisze:Jak zapuścisz jakąś obsadę to być może że trzeba będzie nawet troszkę zmniejszyć bo ryby też trochę azotu wyprodukują
Wiem, tylko nie wiem czy jest już na to czas ? Poza tym nie mam pojęcia jakie ryby zakupić, muszę chyba osobny temat założyć jeśli niczego nie znajdę w istniejących już.

Co do Didka to coraz bardzie traci liście-stare, nowych jasnozielonych odrostów jest gdzieś 8 szt po 10 cm długości i z 10-12 szt po 3-5 cm długości. Mam nadzieje że wytrzyma to jeszcze tydzień- do następnej podmiany, i wtedy odcinam te świeże odrosty i sadzę co 3-4 cm a starą roślinę wyrzucam tak ?
Dziś musiałem na nowy przywiązać mech, tym razem na już żyłką, bo nitka się rozpuściła a mech jeszcze nie przyrośnięty,dziwne bo ten zaszczepiony na pionowych odnogach korzenia przyrósł już a ten na poziomych nic a nic, choć cały mech rośnie jak szalony ;)

P.S. Czyżby nam się forum troszkę zmieniło ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-19, 14:29

OTTO pisze:wtedy odcinam te świeże odrosty i sadzę co 3-4 cm a starą roślinę wyrzucam tak ?
dokładnie tak :)

Co do obsady to moze takie coś? Oryzias woworae .- To piękna ryba ławicowa bardzo kolorowa o kolorach opalizujących widziałem to w jednym ze sklepów rzeszowskich na zdjeciach tak sie ładnie nie prezentuje ale w rzeczywistosci bardzo ładna - ma jedną wadę...cena..ok 9 zł sztuka a pasowałoby ich mic co najmniej z 10 żeby to wyglądało...ale można sie zastanowić czy zamiast zbieraniny rożnej maści nie zakupić ławiczki takich ryb i potem ewentualnie jeszcze coś dokupić.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-19, 18:33

No ja właśnie chcę jeden rodzaj rybek w ławicy,czyli nawet 20 szt jednej maści i nic więcej, poza oczywiście rybami socjalnymi-jak ja to nazywam, czyli kiryski, otoski, czyli ryby sprzątające ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-21, 18:39

Właśnie miałem pytać czy dokarmiać Otoski jeśli nie widać żadnych glonów oprócz oczywiście nitkowatych ale rosnących w kępkach na Eleocharis, bo tam ich nie brakuje :)
A tu proszę na szybie pojawił się zielony nalot, na razie na czołowej i na środku więc chyba im wystarczy ??? ;) O kurcze teraz zauważyłem że i na liściach pojawiły się glony takie jak na szybie, głównie na Hediotis Salzmani.
Co do samego Eleocharis roślina powinna już chyba coś wypuścić, albo przynajmniej odrosnąć trochę po obcięciu ? A tu nic niestety :(
Co do Blixa to traci co dzień po kilka listków, ale widać że nie obumarła całkiem.
Kolejna roślina to Hediotis Salzmani zapomniana przeze mnie, a widać że jest jej dobrze,ma małe nowe listki na szczytach, do jakiej wysokości rośnie ? Wiem że to 2 plan, ale mogę już obciąć i przesadzić w inne miejsce ?
Bardzo ładnie zachowuje się Hydrocotyle Sp. Japan, "koniczynka" rozwija się :)
Podobnie Staurygene sa nowe pączki na szczytach, ale pomału sobie rośnie i też ma teraz dużo glonów.
Mam jeszcze pytania odnośnie mchu, choć nie za bardzo trzyma się korzenia to rośnie dość szybko, czy przycinać go w jakiś sposób, czy ma rosnąć dziko i do bólu ?

Dla lepszego poglądu wrzucam aktualną fotkę :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 22:30 przez OTTO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-02-21, 18:53

jeśli chodzi o mech, to możesz go podwiązywać na bieżąco żyłką albo przykryć siatką do mocowania mchów, wtedy się przytrzyma. A rosnąć może do bólu, albo możesz przycinać/wyrywać nadmiar wszystko zależy co chcesz osiągnąć.

fajna rybka na ostatnim zdjęciu. Czy to pączkojad (rozbrojnik niebieski?) brakuje mu tylko szyby przed pączkami i zrobił by klasycznego glonojada :rotfl:
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-21, 22:00

Młody to pięknie pączki zaatakował :rotfl: A co do akwarium to jak na trzy tygodnie..no prawie cztery to uważam ze jest w dobrej kondycji - może nie rewelacja ale bierzemy pod uwagę że nie mamy CO2 więc i te przyrosty nie będą jakieś szaleńcze. Jeśli pojawia się pył na szybach to trzeba zwiększyć dozowanie mikro - podnosimy o 1 ml delikatnie :)
Reszta roślin w dość dobrej kondycji. Blixa nie jest rośliną łatwą w hodowli musimy wykazać sie sporą cierpliwością ja walczyłem o blixe prawie trzy miesiące zanim trafiłem z nawożeniem. a zginęła mi prawie całkowicie i odrosła z takich kawałków że sam nie wierzyłem że jeszcze coś z nich będzie:)
Co eleocharisa to roślina która potrzebuje sporo czasu żeby sie przyjęła a jak zacznie rosnąć..to strach..mnie doprowadziła swoją ekspansywnościa do szału i wydarłem wszystko :) i nie mam :)
Mchy...jak są dobrze uwiązane to przyrosną do korzenia - jak je przytniesz to sie ładnie zagęszczą i można bedzie je potem fajnie formować np w kule ale można tez je zostawić i niech sobie rosną tak jak chcą .

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-21, 22:12

O kurcze jak to zdjęcie teraz usunąć ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-21, 22:13

OTTO pisze:O kurcze jak to zdjęcie teraz usunąć ?
Nie usuwaj :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-21, 22:16

Łoren pisze:Nie usuwaj :)
Ale czy łamię jakiegoś regulaminu forum ?
Przecież to forum o rybach a nie żarłokach :D

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-21, 22:38

OTTO pisze:le czy łamię jakiegoś regulaminu forum ?
Przecież to forum o rybach a nie żarłokach
Myślę ze administratorzy wykażą się wielkodusznością :) maluszek jest śliczny :)

ODPOWIEDZ