Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-01-08, 22:53

Witam, ciężko zdobyć tą świetlówkę-energooszczędną 6500K, pozostaje internet, a może kupić z wyższą zawartością "K" ? Czy może 6500 wystarczy ?
Co z tą roślinką którą już mam ale nie rośnie: Sagittaria Subulata ? Ruszy przy tym świetle 6500, a co z tą nową Osram 840 która miała być lekiem na tą właśnie roślinę ?
Łoren pisze:To prawda ale dotyczy to świetlówek T8 na statecznikach magnetycznych - na elektronicznych ich żywotność rośnie
A które ja mam ? :hyhy:
Łoren pisze:Tu tak jak wcześniej pisałem postaram się pomóc już w formie namacalnej :) Do tego momentu jak rozumiem mamy jeszcze ok 2-tygodni .
Mamy tyle czasu ile Ty będziesz potrzebował ;) mnie się bardzo nie spieszy, spokojnie robię podmiany i obserwuję rośliny.
Łoren pisze:Poziom jest niski ale też roślin jest mało - więc na razie ten wynik jest powiedzmy ok..można by go było nieco podnieść
A jak będzie więcej ryb (odchodów) to sam automatycznie nie pójdzie w górę ?
Może za mało je dotychczas karmiłem ? Raz na 4 dni i rzadziej ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-08, 23:07

OTTO pisze:Co z tą roślinką którą już mam ale nie rośnie: Sagittaria Subulata ? Ruszy przy tym świetle 6500, a co z tą nową Osram 840 która miała być lekiem na tą właśnie roślinę ?
Strzałka jest rośliną niewymagającą co do oświetlenia, wiec myślę, że nie w tym leży problem. W jej przypadku bardziej celowałabym w żyzne podłoże ;)
OTTO pisze:Może za mało je dotychczas karmiłem ? Raz na 4 dni i rzadziej ?
Zdecydowanie za mało, ryby powinno się karmić dwa razy dziennie + jeden dzień głodówki w tygodniu. ;)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-09, 00:00

OTTO pisze:Witam, ciężko zdobyć tą świetlówkę-energooszczędną 6500K, pozostaje internet, a może kupić z wyższą zawartością "K" ? Czy może 6500 wystarczy ?
Co z tą roślinką którą już mam ale nie rośnie: Sagittaria Subulata ? Ruszy przy tym świetle 6500, a co z tą nową Osram 840 która miała być lekiem na tą właśnie roślinę ?
Tomku - nie mam wiedzy absolutnej - trochę żałuję ;) Dzielę sie tą wiedzą którą posiadam a jest ona ograniczona i w kwestiach powiedzmy technicznych nie będę sie upierał że tylko ja mam rację. U mnie oświetlenie 6500K się sprawdziło i tu mam pewność że to dobre światło dla roślin także w połączeniu z innymi świetlówkami np 10000K i fluorą czy groluxem sylvanii . Nie mam żadnej wiedzy na temat światła o barwie 8400 K - nie potrafię sie do tego odnieść.
Akwarybka pisze:OTTO napisał/a:
Strzałka jest rośliną niewymagającą co do oświetlenia, wiec myślę, że nie w tym leży problem. W jej przypadku bardziej celowałabym w żyzne podłoże
Potwierdzam :)
OTTO pisze:A jak będzie więcej ryb (odchodów) to sam automatycznie nie pójdzie w górę ?
Pójdzie na pewno a co jak zechcemy go zredukować jak ryby urosną? ;)
Poziom azotanów jest na pewno łatwiej uzupełnić niż sie pozbyć nadmiaru - tak że o tym należy pamiętac. Co do pomocy "namacalnej" - ponieważ wpadł mi do głowy pomysł na zmiany w moim akwarium i dokona się on za ok 2 tygodnie jak sądzę będę miał się czym (przynajmniej częściowo) z Tobą podzielić :) Szczegóły oczywiście dogadamy na PW :) Planujesz jakiegoś korzonka? jakiego typu - red moor czy jakiś inny ? bo ja juz zacząłem planować Twój zbiornik co prawda grafik ze mnie jak z koziej d...trąba ale liczę na Twoją sporą wyobraźnię .Jak skończe to wrzucę - niech i inni sie pośmieją :hyhy:
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-09, 06:02

Dzięki Basiu że wtrąciłaś swoją sugestię.

Robert
Co do korzenia to mam jeden taki cienki patyk i drugi większy widać go gdzieś tam na fotkach, ale chętnie i Twój przyjmę jeśli i tak chcesz się go pozbyć, zwłaszcza jeśli jest czymś porośnięty ;)
To bardzo fajnie że na jednym ogniu dwie pieczenie upieczemy ;)
Co do roślinności i ich układu to jak już wspomniałem na PW oddaje w Twoje ręce :oczami:

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-09, 19:41

Witam :) Korzonek dobrze by było już namoczyć :D coby chciał się utopić po nasadzeniu. Co do pozbycia sie moich korzonków...musiałbyś mieć nieco większy zbiornik ;) ale może coś znajdę takiego żeby gabarytowo zmieściło się w Twoim akwarium bo jakieś tam zasoby różności różnych mam a dziś jeszcze zasoby korzenne powiększyłem o kilka sztuk :) Chyba postawię jakieś jeszcze jedno małe akwarium z nudów.... ale zanim to zrobię poszukam czegoś co by sie nadawało do Twojego zbiornika .Jutro pogrzebię w swoim składziku i zrobię jakieś fotki to może coś się nada :)
P.S. Szukaj jakiejś małej odmiany czerwonej kryptokoryny bo ja nie mam i na razie nikt z moich znajomych nie cierpi z nadmiaru.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-09, 19:46

Ale mój się moczy od 8 lat :)
Dziś trochę postudiowałem ze światłem bo nigdzie nie można dostać energooszczędnych powyżej 4000K i pozostaje mi internet, według tabel które znalazłem to światło 6500K to światło dzienne, więc myślę że będzie pozytywnie wpływać na moje roślinki ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-09, 20:57

Akwarybka pisze:Strzałka jest rośliną niewymagającą co do oświetlenia
Tylko że ta moja jest jakąś inną odmianą-to wersja cienkiej trawy.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-09, 20:59

OTTO pisze:Tylko że ta moja jest jakąś inną odmianą-to wersja cienkiej trawy.
Może to Echinodorus tenellus?
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-09, 21:18

marthinez pisze:Może to Echinodorus tenellus?
Ooooo to to dokładnie :hyhy:
Więc jak z wymaganiami świetlnymi, pomoże jej 6500K, gdy ją kupowałem od hodowcy roślin-na żelu kazał kupić do niej Osram 840, niestety roślina ani drgnie starzeje się po prostu i tyle, więc światło czy gleba tez jej nie pasi - żwirek o kulki gliniane ?

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-09, 22:48

Zmiana decyzji:
Odnośnie oświetlenia, nie będzie energooszczędnej 6500K, jestem już na jutro ugadany z kolegą elektronikiem-elektrykiem (najlepszym w Polsce, naprawiał mi już ekologiczny piec, piecyk w przyczepie kempingowej, komputer,CB radio, układ oszukujący sondę lambda w aucie i mógłbym tak wymieniać)
A teraz przerobi mi całe oświetlenie baniaka na elektroniczne z dołożeniem dodatkowej świetlówki, po tym zabiegu uzyskam 54 W na 112 l. :D
Tylko nie wiem jeszcze jaką świetlówkę tam wsadzić ?
Coś w granicach 6500, 8000, czy może 10000K ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-10, 11:07

OTTO pisze:Echinodorus tenellus
czyli żabienica delikatna wymaga dobrego podłoża podobnie jak nurzańce - (zresztą podobnie się rozmnaża - przez rozłogi) wtedy rośnie w wielkim tempie i jest trudna do zabicia ;) Światło dla niej jest ważne ale priorytet to podłoże. Trzeba kontrolować przyrosty bo jest w stanie "wcisnąć" sie wszędzie a system korzeniowy ma wielki .Czasami bywa kapryśna i trudno się aklimatyzuje przy ubogim podłożu choć u mnie w poprzednim zbiorniku zarastała nawet czysty piasek kwarcowy - ale nawożenie słupa wody było bardzo intensywne.W akwariach na ziemi rośnie w imponującym tempie.
Co do oświetlenia - albo 6500K albo 10000K - takie mam u siebie i się sprawdzają.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-10, 16:37

A Osram Fluora ile ma ? Bo nie podają w tabelach, bo Philips Aquarelle ma chyba 10000 no nie ?
Więc jeśli mam jedną 10000K
Osram Lumilux cool white 840 ma 4000K
Więc co dać jako trzecią świetlówkę, szukać czegoś 6500K ? Czy co radzicie ?
Po przeczytaniu tego jeszcze mniej wiem, fajnie opisane ale mogli napisać które najlepiej montować w akwarium, jest napisane że najlepiej kierować się zasadą że im więcej Wat tym lepiej, bo nie ma świetlówki idealnej.
http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm

Tu znów piszą że trzeba dostarczyć jak najwięcej Lumenów żeby "Ra" było jak najwyższe:
http://akwarystyczne.info/viewtopic.php?t=25
Natomiast na innym forum wyczytałem że ktoś miał już wszystkie możliwe świetlówki i dopiero Philips 865 która ma 6500K sprawiła że rośliny eksplodowały, ma również duży współczynnik oddawania barw (Ra) jak i Lumeny.
No i nie jest za droga:
http://www.sklepmalawi.eu/Philips_Maste ... p4165.html
Więc którą wybrać jako trzecie do mojego baniaka ? I jak proponujecie je rozmieścić, najwięcej Kelvinów na tył i im bliżej przedniej szyby tym mniej ?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-10, 17:02

OTTO, to ja Ci dorzucę co nieco jeszcze z naszego forum: http://e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm

Kup sobie 865 obojętnie jakiej firmy (proponuje najtańszą jaką znajdziesz) i nie kombinuj tam gdzie nie ma potrzeby.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-10, 17:42

Marcin, to najbardziej profesjonalna a zarazem najbardziej zrozumiała dla mnie porada odnośnie oświetlenia w akwarium :padam:
Serdeczne dzięki ;)
A czy wypowiesz się w tej kwasji ?
OTTO pisze:I jak proponujecie je rozmieścić, najwięcej Kelvinów na tył i im bliżej przedniej szyby tym mniej ?

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-10, 17:44

P.S. Właśnie biorę się za zrywanie folii aluminiowe z pokrywy :zalamany:

ODPOWIEDZ