OTTO pisze:Witam, ciężko zdobyć tą świetlówkę-energooszczędną 6500K, pozostaje internet, a może kupić z wyższą zawartością "K" ? Czy może 6500 wystarczy ?
Co z tą roślinką którą już mam ale nie rośnie: Sagittaria Subulata ? Ruszy przy tym świetle 6500, a co z tą nową Osram 840 która miała być lekiem na tą właśnie roślinę ?
Tomku - nie mam wiedzy absolutnej - trochę żałuję ;) Dzielę sie tą wiedzą którą posiadam a jest ona ograniczona i w kwestiach powiedzmy technicznych nie będę sie upierał że tylko ja mam rację. U mnie oświetlenie 6500K się sprawdziło i tu mam pewność że to dobre światło dla roślin także w połączeniu z innymi świetlówkami np 10000K i fluorą czy groluxem sylvanii . Nie mam żadnej wiedzy na temat światła o barwie 8400 K - nie potrafię sie do tego odnieść.
Akwarybka pisze:OTTO napisał/a:
Co z tą roślinką którą już mam ale nie rośnie: Sagittaria Subulata ? Ruszy przy tym świetle 6500, a co z tą nową Osram 840 która miała być lekiem na tą właśnie roślinę ?
Strzałka jest rośliną niewymagającą co do oświetlenia, wiec myślę, że nie w tym leży problem. W jej przypadku bardziej celowałabym w żyzne podłoże
Potwierdzam
OTTO pisze:A jak będzie więcej ryb (odchodów) to sam automatycznie nie pójdzie w górę ?
Pójdzie na pewno a co jak zechcemy go zredukować jak ryby urosną? ;)
Poziom azotanów jest na pewno łatwiej uzupełnić niż sie pozbyć nadmiaru - tak że o tym należy pamiętac. Co do pomocy "namacalnej" - ponieważ wpadł mi do głowy pomysł na zmiany w moim akwarium i dokona się on za ok 2 tygodnie jak sądzę będę miał się czym (przynajmniej częściowo) z Tobą podzielić

Szczegóły oczywiście dogadamy na PW

Planujesz jakiegoś korzonka? jakiego typu - red moor czy jakiś inny ? bo ja juz zacząłem planować Twój zbiornik co prawda grafik ze mnie jak z koziej d...trąba ale liczę na Twoją sporą wyobraźnię .Jak skończe to wrzucę - niech i inni sie pośmieją :hyhy: