Akwarum OTTO.
Moderator: ModTeam
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Re: Akwarum OTTO.
Jest jeszcze kupę czasu ale ja już myślę co zrobię jak wyjadę na dłuższy okres, np na majowy weekend, co z rybami, ale co ważniejsze co z roślinami ?
Bo rybką to znajdę kogoś kto im wrzuci coś do żarcia co drugi dzień, ale nawozić to juz ciężko będzie znaleźć kogoś kto podejdzie rzetelnie do tematu i mi szkód nie narobi ?
Jak Wy rozwiązujecie ten wakacyjny problem ???
Bo rybką to znajdę kogoś kto im wrzuci coś do żarcia co drugi dzień, ale nawozić to juz ciężko będzie znaleźć kogoś kto podejdzie rzetelnie do tematu i mi szkód nie narobi ?
Jak Wy rozwiązujecie ten wakacyjny problem ???
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
No ja raz powierzyłem siostrze ....nie będę może zagłębiał się w detale ale ryby tego nie przeżyły... cytat " one były takie głodne..że ile bym im nie wsypała tyle jadły..no to im trochę więcej dałam" (15lat temu a pamiętam to do dziś
)Dlatego jeśli już ktoś ma to robić - odmierzyć porcje jedzenia w małych woreczkach strunowych. a do strzykawek gotowe porcje nawozu opisane na kiedy .Myślę że w ciągu dwóch tygodni cztery dawki dwudniowe wystarczą (nawozów) bo nie będzie podmiany . tak żeby zaaplikować co 3-4dni i nic nie powinno się dziać.

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- OTTO
- Akwarysta
Czyli prze dwa tygodnie powiedzmy we wtorki i soboty zamiast 2 ml PO4 dajemy 4 zamiast 9 ml KCl dajemy 18 ml zamiast 5 ml Carbo lejemy 10 ml. ?
A czy nic się nie stanie-myślę że nie, jak wszystkie nawozy zostaną podane jednocześnie i to przy zapalonym świetle, w ciągu dnia ? Mikro+ Corbo+PO4 itd...
A czy nic się nie stanie-myślę że nie, jak wszystkie nawozy zostaną podane jednocześnie i to przy zapalonym świetle, w ciągu dnia ? Mikro+ Corbo+PO4 itd...
-
- Przyjaciel forum
Nic nie będzie się działo - niektórzy podają nawozy w dawce jednorazowej przy podmianie i jakoś im akwaria działają .Ja nie jestem zwolennikiem takiego dozowania ale dwa tygodnie nie powinno źle wpłynąć na całość - krzaczory urosną i tyle 

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
- OTTO
- Akwarysta
Masz na myśli krasnorosty ? Tylko nie to- tego potem zwalczyć nie idzieŁoren pisze: krzaczory urosną i tyle

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
sądząc po uśmiechu na koncu chodziło raczej o rozrost roślin i konieczność zrobienia ewentualnej przycinki po powrocie...Łoren pisze:krzaczory urosną i tyle
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- OTTO
- Akwarysta
Testy,
Ph - około 7
NO3 bez zmian- 25
PO4 - równiez stabilne 1
Podmieniłem 20 % i myślę żeby nic nie zmieniać, NO3 nadal 1 ml, bo po co więcej
Ph - około 7
NO3 bez zmian- 25
PO4 - równiez stabilne 1
Podmieniłem 20 % i myślę żeby nic nie zmieniać, NO3 nadal 1 ml, bo po co więcej

-
- Przyjaciel forum
Czyli wszystko się trzyma w normie więc nic nie zmieniamy
Jak tam ryby?

- OTTO
- Akwarysta
No nic nie padło oczywiścieŁoren pisze: Jak tam ryby?

Ale one od razu były śmiałe, goniły po akwarium brały się za żarcie a jest ich 12, neonów było 40 i siedziały schowane za korzeniem o jedzeniu nie było mowy, więc będę chciał dobrać tych Razbor Espei, neony zostały i tak se żyją..... niechciane

- OTTO
- Akwarysta
Robert pomału kończy mi się KSl, zostało mi na kilka dawek (po 9 ml)
Mam od ciebie 50 gr tej soli, w jakich proporcjach to rozrobić z destylką ?
I czy nadal podawać wysokie dawki tego nawozu ? (w porównaniu do reszty)
Mam od ciebie 50 gr tej soli, w jakich proporcjach to rozrobić z destylką ?
I czy nadal podawać wysokie dawki tego nawozu ? (w porównaniu do reszty)
-
- Przyjaciel forum
KCl - 25g rozpuszczamy w 400ml wody po czym uzupełniamy do 500ml i dawkowanie 5ml /dobę - da nam to stężenie tygodniowe ok 20mg/l - jeśli azot będzie sie utrzymywał na poziomie 10mg/l to dawka KCl - powinna wynosić 20mg/l ( w naszym przypadku tą dawkę otrzymamy podając 5ml takiego roztworu) jeśli azot pójdzie do góry to dawkę potasu zwiększamy - potasu powinno być zawsze dwa razy tyle co azotu.
A jak tam akwarium samo? Wszystko ok? Wrzucił byś jaką fotę
A jak tam akwarium samo? Wszystko ok? Wrzucił byś jaką fotę

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Kuba
OTTO , ponieważ również postanowiłem zrestartować akwarium na ziemi ogrodowej , chciałbym się cofnąć do twojej fotorelacji z zakładania zbiornika i zapytać o grubość warstwy żwirku na tej ziemi [ ile cm], i jakiej granulacji powinien być ten żwir [ drobniejszy , czy grubszy]. Druga sprawa - piszesz że ziemia jest wymieszana z piaskiem [ czy są na to jakieś proporcje , czy tak na oko]. Trzecia dotyczy kulek nawozowych , trzeba je pokruszyć i zmieszać z ziemią , tak. Ile sztuk ? I jeszcze jedna rzecz, czy ziemię trzeba '' ubić '' czy ma być lużna i na nią sypiemy żwirek? 

- OTTO
- Akwarysta
Czyli jak teraz mam 25 mg ON3 to KCl daję za dużo bo 9 ml, czyli zmniejszam po podmianie KCl do 5 ml.Łoren pisze: potasu powinno być zawsze dwa razy tyle co azotu.
Dasti
W zasadzie to wszystkiego dawałem na oko, ale mniej więcej tak:
Na 5 kg ziemi gdzieś 2 szklanki piachu, i kulki gliniane (20 szt) pokruszyłem.
Żwirku na ziemi gdzieś 3-4 cm, wiadomo z tyłu więcej z przodu mniej, żeby z górki było, samej ziemi dałem gdzieś 3 a miejscami nawet 5 cm, i chyba jest jej za grubo, ja ziemi nie ubijałem, ale tak lekko dłonią przyłożyłem żeby żwirek nie mieszał się z nią za bardzo, co do granulacji to miałem już żwirek i był od drobnego przez średni po gruby, wymieszany, ale teraz widzę że jakby się sam przesiał że drobniejszy jest niżej.
Powodzenia.
A tak wygląda dziś mój baniak

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- OTTO
- Akwarysta
Jutro robię podmianę i mam zamiar Heterę przenieść za korzeń pod tylna ściankę natomiast w miejsce hetery dam Ludwigę bo lepiej zasłoni rurki filtra z czym hetera sobie nie radzi bo owszem rośnie szybko i ładnie ale w górnych partiach i tą ładną część będzie widac z za korzenia, Ludwiga natomiast marnuje się za korzeniem.
Wszystko pięknie rośnie oprócz Didka, kurcze nie wiem co jest grane, wszystko muszę przycinać, w mchem wręcz zaczynam sobie nie radzić-tak rośnie, a Didek stoi w miejscu
Wszystko pięknie rośnie oprócz Didka, kurcze nie wiem co jest grane, wszystko muszę przycinać, w mchem wręcz zaczynam sobie nie radzić-tak rośnie, a Didek stoi w miejscu

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Kuba
Zbiorniczek luksus.
. Nie dziękuję , ale tylko dlatego żeby nie zapeszyć.