technika CO2 wątpliwości

Moderator: ModTeam

jacenat
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: Jacek

technika CO2 wątpliwości

Post autor: jacenat » 2012-01-02, 23:28

Witam, mam dwa pytania z gatunku więcej niż banalnych
Próbuję zmontować zestaw do CO2 z elektrodą do badania pH i ogólnie wszystkimi bajerami :)
Otrzymałem między innymi szklany zestaw CO2 control system w skład którego wchodzi zaworek przeciwzwrotny i licznik bąbelków. W zaworku zwrotnym był kawałek drucika?! Nie śmiejcie się - dobrze myślę, że to tylko zabezpieczenie aby nie telepało pływaczkiem w środku w czasie transportu a przed założeniem powinienem ten drucik usunąć?
Drugie pytanie o podobnym stopniu odkrywczości. Sonda pH to weipro ph 2010. Na końcu tego cuda jest pojemnik z płynem. Mam wrażenie, że zapobiega on wysychaniu sondy. I tu pytanie na które odpowiedzi nie jestem pewny. Czy ten pojemnik zdejmuje się przed zanurzeniem do akwarium? przed kalibracją? czy może musi zostać na stałe.
Mam nadzieję, że moje dylematy za bardzo Was nie rozbawiły. Zlitujecie się i odpowiedzcie dyletantowi. Próbowałem temat wygooglować ale niewiele mi to dało.
Pozdrawiam
Jacek
zupełnie nie znam się na akwarystyce

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: technika CO2 wątpliwości

Post autor: Suja » 2012-01-03, 23:54

http://images5.fotop.net/albums7/Aquari ... PH2010.jpg

Mówisz o tym białym? to masz to zdjąć inaczej jak elektroda ma działać?

Nie wiem co z tym licznikiem.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

jacenat
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: Jacek

Post autor: jacenat » 2012-01-04, 09:22

Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, ale nie ukrywam, że pewny na 100% wcale nie byłem :) Nigdy nie miałem do czynienia z takimi urządzeniami a tak zwany zdrowy rozsądek potrafi czasami zmylić
Co do zaworka to już wiem, to było po prostu zabezpieczenie transportowe.
Pozdrawiam Jacek
zupełnie nie znam się na akwarystyce

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2012-01-04, 11:01

Ja miałem tylko na zajęciach z chemii więc tej weipro w ręku też nie trzymałem :)
Ale ponieważ pamiętam jak wyglądała tamta to byłem w stanie pomóc.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

ODPOWIEDZ