Słabe rośliny + glony

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Wojtek

Słabe rośliny + glony

Post autor: Xeper » 2012-01-13, 14:57

Witam Was,

Moj podstawowy problem w akwarium to słabo rosnące rośliny. W tej chwili mam dużo Nurzańca, 3 Anubiasy, Mikrozorium i trochę mchu. Rośliny rosną bardzo powoli, a ich starsze liście żółkną, ciemnieją i z czasem odpadają. Dzieje się tak zwłąszcza w przypadku Nurzańca. Mikrozorium, Anubiasy i mech też praktycznie nie mają przyrostów. Dodatkowo, na niektórych liściach pojawia się biały nalot, który z czasem przechodzi w żółty i zarasta glonami.

Moje akwarium to stosunkowo nieduży zbiornik, o objętości netto ok. 65 litrów (po odjęciu podłoża). Przykryte standardową pokrywą ABS ze zmodyfikowanym oświetleniem 1x24W T5 Phillips Aquarelle. Filtracja to FAN2 z deszczownicą. Założone prawie 2 lata temu - od tego czasu bez jakiegokolwiek nawożenia, ani podawania CO2. Wymiany 20% wody z reguły co 1-2 tygodnie na odstaną kranówkę.

Z lektury forum dochodzę do wniosku, że problemem jest brak nawożenia CO2 i makroelementami. Czy Waszym zdaniem to dobry trop?

W załączniku wrzucam zdjęcie liścia Mikrozorium z białym nalotem. Widać też jak brązowieją liście i nitki glonów...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Słabe rośliny + glony

Post autor: maol » 2012-01-13, 16:00

Trop w kierunku braku nawożenia jest naprawdę dobry - te rośliny nie mają z czego żyć :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-01-13, 16:14

No właśnie... zwłaszcza, że podłoże było zrobione wyłącznie z gresu czarnego, bez ziemi pod spodem. Test paskowy JBL NO2 i NO3 pokazuje na pierwszym, najniższym poziomie. Takze nawet biorąc pod uwagę jego niedokładność wszystkie poszlaki wskazują na braki pokarmowe.

Czy dobrym początkiem będzie zastosowanie EC i nawozu/nawozów NPK w średnich dawkach? Czy jest polecany nawóz posiadający w sobie NPK w optymalnych proporcjach?
Moje akwa: 65 litrów netto, 24W T5 Phillips 865 (0,37 W/l) przez 8 godzin (14.00 - 22.00), FAN2
Cotygodniowe podmiany 14 litrów (20%), nawożenie: EC + K2SO4

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-13, 16:49

Moim zdaniem braki masz nie tylko azotu i fosforu - choć tu chyba największe ale i potasu. Proponowałbym nawożenie solami a nie gotowymi mieszankami - wychodzi taniej i lepiej bo można poszczególne składniki regulować ( w mieszankach takiej możliwości nie ma).
Nawożenie EC jak najbardziej tak - pamiętaj także o podawaniu niewielkich ilości mikro - takie zbielenie liści może też oznaczać braki żelaza. Pod rośliny korzeniowe zaaplikuj kulki nawozowe pomogą na pewno ( polecam JBL).Dozowanie nawozów rozpocznij od 1/3 dawki docelowej codziennie , jak rośliny ruszą to można podnosić.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-01-13, 16:56

Łoren, ale zeby solami regulować stosunki NPK to chyba musiałbym dokładnie znać ich aktualne stężenia. A testów kropelkowych nie posiadam - tylko paskowe JBL, ktore chyba nie sa na tyle dokladne, aby na nich polegac w dozowaniu soli...?

Dlatego myslalem o jednym nawozie z dobrym stosunkiem N:P:K + dodatkowo CO2. No i dobrze by było, gdyby nawóz możnaby stosować cotygodniowo przy podmianach... Aha, cięcie kosztów związanych z nawożeniem nie są dla mnie priorytetem, także chętnie zapłacę wiecej jeśli warto :)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-01-13, 17:04

Paski przy solach = nieszczęście.
Gotowce mają to do siebie, że nikt Ci nie powie ile, czego tam jest. Ja osobiście nawożę tylko gotowcami (sole to zdecydowanie nie dla mnie - przynajmniej na tę chwilę) -> Carbo, EasyLife ProFito i Potas z tej samej firmy. Za niedługo się przenoszę na Gainera -> Classic, Macro, Carbo, K+.
IMO dawki najlepiej rozliczyć na dzienne - np. 7ml na tydzień, to dawaj 1ml dziennie.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-13, 17:20

Ja tak o tych solach...a nie doczytałem ze masz mały zbiornik - tu faktycznie nie ma sensu - kupisz gotowca trochę lepszego to wystarczy Ci na dłuuuugo :) W przypadku dużych zbiorników różnice w cenie nawożenia byłyby już bardzo duże.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2012-01-13, 18:12

Wydaje mi się, ze w solach nie chodzi tylko o taniość, ale przede wszystkim o to, że
Łoren pisze:można poszczególne składniki regulować
Xeper pisze:Łoren, ale zeby solami regulować stosunki NPK to chyba musiałbym dokładnie znać ich aktualne stężenia
Ja np. testów nie robię wcale.
Cały myk polega na tym, że stosując sole wiesz ile wlewasz do baniaka poszczególnych pierwiastków, czyli w przybliżeniu znasz ich stężenie w wodzie.
Zresztą nie raz już było pisane, że poziomy nie są tak ważnie co stosunki pomiędzy NPK (w granicach rozsądku oczywiście), a te łatwo opracować solami.

Nawóz makro - sole
Nawóz mikro - gotowiec

To jest naprawdę proste.
blue_betta pisze:Gotowce mają to do siebie, że nikt Ci nie powie ile, czego tam jest.
Cała linia Easy life lub Aquabotanique i też wiemy ile czego wlewamy. :)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-01-13, 19:21

marthinez pisze:Ja np. testów nie robię wcale.
Niestety, ale bardzo daleko mi do Twojego doświadczenia!

Przejrzałem linie Easy Life, i niestety nie znalazlem kompletnego nawozu NPK. Musialoby to byc osobno Nitro + Kalium + Potassum + microelementy.
Natomist w ofercie Aquabotanique jest kompletny nawóz NPK (Planta Activ Makroelementy) oraz kompletny nawóz mikro (Planta Activ Makroelementy) - nie ukrywam, ze stosowanie 2 nawozów byloby dla mnie znacznie łatwiejsze niz 4.
marthinez pisze:poziomy nie są tak ważnie co stosunki pomiędzy NPK (w granicach rozsądku oczywiście), a te łatwo opracować solami.
Czy Twoim zdaniem stosunki NPK w nawozie Aquabotanique (Planta Activ Makroelementy) są OK? A jesli lepsze byłyby sole, czy mogłbyś podpowiedieć mi co i ile w mojej sytuacji?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2012-01-13, 20:47

Xeper pisze:Przejrzałem linie Easy Life, i niestety nie znalazlem kompletnego nawozu NPK. Musialoby to byc osobno Nitro + Kalium + Potassum + microelementy.
Składu nie podają, ale podają wartości o ile wzrośnie np. azot przy konkretnej dawce.
To samo przy aquabotanique makro.
Xeper pisze:Niestety, ale bardzo daleko mi do Twojego doświadczenia!
Ale przy solach nie jest Ci tak bardzo potrzebne.
Xeper pisze:Czy Twoim zdaniem stosunki NPK w nawozie Aquabotanique (Planta Activ Makroelementy) są OK?
Kiedyś stosowałem i bardzo dobrze się sprawdzał.
Xeper pisze:A jesli lepsze byłyby sole, czy mogłbyś podpowiedieć mi co i ile w mojej sytuacji?
Przy braku gazowego wegla trzeba by przyjąć jakieś delikatne dawki np. 8-05-10 NPK. Jeśli obsada zbiornika jest dość duża to azotu jeszcze mniej, tak 5 max.

Ale póki co spróbuj z samym potasem oraz węglem w płynie.
Jeśli masz k2so4 (łatwo kupić-kosztuje grosze) to wsypuj pół płaskiej łyżeczki od herbaty raz w tygodniu bezpośrednio do akwarium.
Po dwóch tygodniach powinieneś zobaczyć już znaczną poprawę.
Jeśli nie chcesz bawić się solami to możesz kupić jakiś nawóz potasowy np. wspomniany przez Ciebie EL Potassum i dawkować go według zaleceń producenta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-01-16, 12:18

Dziekuje za Wasze porady.

Zaczne od węgla w płynie + K2SO4 zgodnie z przepisem Marcina. Czy węgiel też raz w tygodniu z potasem czy codziennie?
Moje akwa: 65 litrów netto, 24W T5 Phillips 865 (0,37 W/l) przez 8 godzin (14.00 - 22.00), FAN2

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-16, 13:21

Codziennie ;)

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-02-09, 15:12

Czas na aktualizację.

Od 3 tygodni podaję do akwarium:
codziennie 2 ml (2 wcisnięcia pompki) węgla w płynie - Aqua Art Planta Gainer CARBO
co tydzień, przy podmianie wody pół płaskiej łyżeczki K2SO4

Efekty? Moim zdaniem pozytywne :)

Microzorium oraz dwa z trzech anubiasów puściło nowy liść, co juz od dawna im sie nie zdarzało. Na mchu jawajskim widać jasnozielone przyrosty. Również nurzańce zareagowały pozytywnie - co prawda stare liście nie wyglądają lepiej niż wcześniej, ale powoli pojawiają sie nowe liście i kłącza. Jedyne co mnie martwi, to to ze nowe liście roślin (szczególnie szybko rosnące nurzańca są blade, przezroczyste wręcz. Czy to normalne czy czegoś jeszcze brak?

Jeśli chodzi o glony, to przestały pojawiać sie glony brązowe, a zielone długie nitki zszarzały. Po ich mechanicznym usunięciu jak na razie nie pojawia sie inwazja nowych. Natomiast dla odmiany na mocno oswietlonych miejscach zaczeły pojawiać sie dość intensywnie punktowe zielenice :(

Jak zawsze prosze o Wasze porady! Dzieki!

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2012-02-09, 15:49

Zacznij podawać pełne makro jeśli masz.
Jeśli nie masz, a chcesz bawi się solami to musisz dokupić kh2po4 oraz kno3.
K2so4 już masz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xeper
Nowicjusz

Post autor: Xeper » 2012-02-10, 15:29

Marcin, mam zarówno KH2PO4 jak i KNO3. Czy stosunki NPK 10:1:20 są odpowiednie?
Czy dodawanie w okresach cotygodniowych następujących ilości soli to dobre podejscie:
0,5g KNO3 => daje 4,7 mg/l NO3 i 3 mg/l K
0,05g KH2PO4 => daje 0,5 mg/l PO4 i 0,2 mg/l K
1g K2SO4 => daje 7 mg/l K

Czyli podsumowując, podanie ww. ilości soli dodaje mi w 65 litrach netto:

AZOT: 4,7ppm NO3
FOSFOR: 0,5ppm PO4
POTAS: 10,2ppm K

ODPOWIEDZ