Zaczynamy z nawożeniem

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Zaczynamy z nawożeniem

Post autor: Akwarybka » 2012-01-18, 19:52

Czyli jechać na samym kranexie? :)
marthinez pisze:Akwarybka napisał/a:
Tyle, że Intermagu wcale nie muszę sprowadzać z PL, więc jego kupno to żaden problem, a jest o wiele tańszy niż Seachem

Jest też dużo gorszy, ale jak wolisz.
Naprawdę? Zawsze myślałam, że jak już to są na równi :P Jeżeli Seachem jest lepszy to biorę Seachema, rzecz jasna :P Czyli to po prostu bariera jako takiego braku Seachema w Polsce? Zdaje się, że powinnam częściej odwiedzać UKAPS, ostatnio ich zaniedbuję, bo ja leniwy człowiek jestem ;)
Ostatnio zmieniony 2012-01-19, 01:17 przez Akwarybka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2012-01-18, 19:55

Co do RO to ja się biję z myślami kupna filtra, ale coś mi mówi że to nie ma sensu. Z drugiej strony to może być klucz do wybarwienia rotali. Ca mam na poziomie >150 (wnioskuje po testach dostawcy wody)
marthinez pisze:Znam osoby, które tak robią z pozostałymi solami.
Sam próbuje w nowym baniaku. Na razie sprawdza się wyśmienicie.
Prosił bym Cię o opis :) Z resztą Akwarybka też, jak napisała. Tz ile łyżeczki czego tygodniowo. Też wypróbuję. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-18, 21:12

matrix82 pisze:Co do RO to ja się biję z myślami kupna filtra, ale coś mi mówi że to nie ma sensu. Z drugiej strony to może być klucz do wybarwienia rotali. Ca mam na poziomie >150 (wnioskuje po testach dostawcy wody)
Chodzi Ci twardości.
Wypróbuj filtrax K.
Kosztuje grosze i zobaczysz wtedy, czy warto bawić się w miekką wodę.
Ja od dawna przestałem go używać w duzym baniaku (a dawnej tylko ro) i nie widzę problemów.
Nadal używam do kostki ze względu na Crystale wyższej gradacji oraz szpetne śladu osadu wapiennego na szybach. Jak wiadomo przy miękkiej wodzie go brak.
Akwarybka pisze:Naprawdę? Zawsze myślałam, że jak już to są na równi :P Jeżeli Seachem jest lepszy to biorę Seachema, rzecz jasna :P
He he to nie jest tak.
Seachem to nawóz robiony do celów akwarystycznych. wierzę producentowi, który posiada spore zaplecze laboratoryjne, ze dawki poszczególnych składników i ich jakość zostały optymalnie dobrane do tego celu.
Intermag to nawóz ogrodniczy i diabeł wie jak tam z dbałością o proporcje, czy jakość chelatów.
Poza tym osobiście prawdopodobnie miałem małe problemy przez ten nawóz.
Nie stosowałem wersji plus.
Znam też osoby, które go stosują i są zadowolone, wiec jak pisałem wyżej wybór jest Twój.
matrix82 pisze:Prosił bym Cię o opis :) Z resztą Akwarybka też, jak napisała. Tz ile łyżeczki czego tygodniowo. Też wypróbuję. :D
Proszę: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=19797
Co prawda tutaj w kwestii EI, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zmodyfikować ten sposób jak ja to właśnie robię.
Czyli mniejsze dawki, bez nacisku na max co2, czy dużych podmian.

Oczywiście dokładne odmierzanie dawek też zdaje świetnie egzamin, ale ja lubię sobie życie upraszczać. :D
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-01-19, 01:40

marthinez pisze:Seachem to nawóz robiony do celów akwarystycznych. wierzę producentowi, który posiada spore zaplecze laboratoryjne, ze dawki poszczególnych składników i ich jakość zostały optymalnie dobrane do tego celu.
Intermag to nawóz ogrodniczy i diabeł wie jak tam z dbałością o proporcje, czy jakość chelatów.
Poza tym osobiście prawdopodobnie miałem małe problemy przez ten nawóz.
Nie stosowałem wersji plus.
Znam też osoby, które go stosują i są zadowolone, wiec jak pisałem wyżej wybór jest Twój.
Rozumiem :) Spróbuje najpierw z Seachemem, a potem sprawdzę Intermag. Zobaczę co będzie się u mnie lepiej sprawdzać. A jeżeli nie będzie różnicy; to pójdę za tym co tańsze ;)
marthinez pisze:Proszę: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=19797
Co prawda tutaj w kwestii EI, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby nieco zmodyfikować ten sposób jak ja to właśnie robię.
Czyli mniejsze dawki, bez nacisku na max co2, czy dużych podmian.

Oczywiście dokładne odmierzanie dawek też zdaje świetnie egzamin, ale ja lubię sobie życie upraszczać.
Świetna sprawa. Ja nie mam na tyle dokładnej wagi by odmierzać tak małe wartości, za to ''dokładną'' (5ml) łyżeczkę mam. :)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-19, 07:42

Powiem tak - ja nawożę solami już ponad trzy lata - doszedłem do takiego wniosku obserwując swoje akwaria - cała zabawa polega na tym żeby nie doprowadzić do wyraźnych braków któregoś pierwiastka i zachować mniej więcej właściwe proporcje poszczególnych związków. Reszta i tak musi być korygowana na podstawie obserwacji roślin i pojawiających sie ewentualnie glonów.
Co do mikro intermagu uważam że chelaty są bardzo dobrej jakości - ale jest to nawóz jak zostało wspomniane ogrodniczy więc zapewne są lepsze typowo akwarystyczne - mnie jednak przekonuje cena - kupując opakowanie 1L koncentratu - cena 500 ml gotowego roztworu to ok 1zł :) i to jest poważny argument przemawiający do mnie :) Natomiast co do stosowania - to tu już niedobory lub przedawkowanie daje dość szybko o sobie znać.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ