Nawozy płynne

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
123patryk
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Patryk

Re: Nawozy płynne

Post autor: 123patryk » 2012-01-19, 23:47

2x18W T8 oraz dodaj 1x24 W T5 to wtedy będziemy mówić o nawozęniu.
Obrazek

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-20, 07:47

marekpro2 pisze:no właśnie oto tu chodzi że u mnie niektóre rośliny dobrze rosą a inne nie dlatego chce polepszyć warunki rośliną. A niechce wydawać pieniędzy w błoto typu kupie rośliny bo dokupuje co jakiś czas a po tygodniu gniją opadają im liście itp... Bardzo mi zależy uniknąć tej sytuacji stosuje kulki nawozowe ale nie za bardzo pomagają...

Zależy mi na tej informacji co zrobić aby te warunki były lepsze od dotychczasowych
Sprawa gnijących roslin to nie tylko kwestia nawożenia czy też oświetlenia zbiornika - w handlu bardzo duża część roślin( nie wszystkie) pochodzi z upraw emersyjnych i po włożeniu do akwarium najczęściej gniją - ich liście i łodygi nie sa przystosowane do życia pod wodą. Dopiero po jakimś czasie wypuszczają liście podwodne (submersyjne). Tak więc czasami bez względu na to jakie warunki zapewnimy w akwarium roślina w tej formie w jakiej ja kupimy nie zawsze przeżyje. Określ może na początek co chcesz mieć w zbiorniku , czym dysponujesz , co powinieneś zrobić żeby móc utrzymać przy życiu określone rośliny i wtedy można cokolwiek pomóc - bo jak na razie nie wiadomo nic - stąd i pomoc jest żadna w sumie.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

marekpro2
Stały bywalec
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: marekpro2 » 2012-01-20, 17:27

Narazie w akwarium mam moczarkę żabienice, nurzaniec,MICROSORIUM PTEROPUS ale jakoś nie rośnie i usychaja liście...kupiłem ostatnio lotos czerwony ale wątpię żeby przetrwał. Chciał bym też jakieś roślinki pierwszo planowe ale nikłe szanse że przetrwają miałem małego heńka ale nic z niego nie zostało...chce też jakąś rosline 2 lub 3 planową która sie ładnie rozrośnie i rozprzestrzeni ale ciągle mam obawę w kupowaniu roślin czy mi nie zgniją

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-20, 18:10

marekpro2 pisze:Narazie w akwarium mam moczarkę żabienice, nurzaniec,MICROSORIUM PTEROPUS ale jakoś nie rośnie i usychaja liście...kupiłem ostatnio lotos czerwony ale wątpię żeby przetrwał.
Te rośliny z powodzeniem rosną przy takim świetle jakie masz.
Moze świetlówki są bardzo stare?
Przy takim świetle i braku jakichkolwiek nawozów rosło u mnie to aż miło.
Było to ładnych parę lat wstecz i w akwarium pływało mnóstwo żyworódek, które jak wiadomo produkuja super nawozy makro.
W podłoze jedynie pchałem kulki gliniane.
Lotosy po tym dostawały takiego kopa, że liście bywały większe niż moja dłoń.
marekpro2 pisze:Chciał bym też jakieś roślinki pierwszo planowe ale nikłe szanse że przetrwają
Sagitaria subulata lub Marsilea hirsuta dają radę przy słabym świetle.
marekpro2 pisze:miałem małego heńka ale nic z niego nie zostało...
No stary rzuciłeś się na (w moim odczuciu) jedną z najtrudniejszych roślin akwariowych.
marekpro2 pisze:chce też jakąś rosline 2 lub 3 planową która sie ładnie rozrośnie i rozprzestrzeni ale ciągle mam obawę w kupowaniu roślin czy mi nie zgniją
A przeglądałeś może ten temat: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm ?
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

marekpro2
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: marekpro2 » 2012-01-20, 18:30

światło nie jest stare bo ogułem z akwarystyką ruszyłem od sierpnia i cały sprzęt był nowy...Chciał bym mieć gęsto zarośnięty zbiornik ale nie bardzo wiem jakie starania zrobić aby sie powiodło...

marekpro2
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: marekpro2 » 2012-01-20, 18:32

co do roślinki Marsilea hirsuta miałem ale posadziłem ją koło żabienicy i za dużo z niej nie zostało ale spróbuje z ta drugą roślinką

sajmoon
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 216
Imię: Szymon

Post autor: sajmoon » 2012-01-20, 18:34

marthinez pisze:Zwiększ światło, a póki co wystarczą kulki gliniano torfowe do podłoza.
Święta prawda, kulki GT jak najbardziej i ja mogę jeszcze polecić do tego Symfonie złotą, też mam słabo oświetlony baniak i taka kombinacja dobrze poskutkowała, zieleninka oszalała troszkę a glonów zero. Raczej przy tym świetle to delikatnie z bimbrownią.

marekpro2
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: marekpro2 » 2012-01-20, 18:34

kurcze tylko na allegro niema Marsilea hirsuta znacie może jakiś inny sklep internetowy w którym był by dostępna ?

Awatar użytkownika
123patryk
Akwarysta
Imię: Patryk

Post autor: 123patryk » 2012-01-20, 18:52

W sklepie jest ją bardzo ciężko dostać . Ja ją mam do akwarysty .
Obrazek

Paqu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Piotr

Post autor: Paqu » 2012-01-20, 23:38

Przy takim oświetleniu nie siliłbym się na mieszanie soli i dawanie CO2 ... daj pod większe rośliny Tetra Crypto (zapewni to zapas chelatów żelaza) a dla uzupełnienia micro i macro elementów daj Tetra Plant. Przy takim oświetleniu takie nawożenie w zupełności wystarczy. Twój zbiornik bedzie można śmiało nazwać LT (Low Tech) :)

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2012-01-21, 01:45

Chcesz hirsuta? pisz tylko jaki fragment chcesz.
Ostatnio wyciąłem 10x15 cm :P
Paqu pisze: Twój zbiornik bedzie można śmiało nazwać LT (Low Tech) :)
Chyba jednak akwarium na gruncie...
Paqu pisze:Przy takim oświetleniu nie siliłbym się na mieszanie soli i dawanie CO2 ..
A ja bym się silił, daje lepsze efekty niż lanie firmowej wody ;]

A nawóz w podłożu może robić nawet zwykła ziemia Osmocote i potem wystarczy dawać koreczki osmocote po co nabijać kasę Tetrze czy iinemy producentowi?
Co innego Amazonia, która mam nadzieję, zagości w moich dłoniach wreszcie.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-21, 09:20

marekpro2 pisze:co do roślinki Marsilea hirsuta miałem ale posadziłem ją koło żabienicy i za dużo z niej nie zostało ale spróbuje z ta drugą roślinką
Tu sprawa może (nie koniecznie tak jest) wyglądać tak - niektóre rośliny m.in żabienice i kryptokoryny mają takie właściwości że część innych roślin nie chce przy nich rosnąć w bezpośrednim sąsiedztwie ( ma to jakąś fachowa nazwę ale nie pamiętam ). Może tu także być przyczyna. U mnie w okolicy dużej amazonki nie rośnie nic a mniejsze rośliny nawet w odległości ok 20cm już zaczynają zanikać.
Co do kwestii nawożenia - sprawa nie jest prosta szczególnie przy słabym oświetleniu. Podtrzymuję to co juz wczesniej napisałem - uzupełnianie potasem i ew.E Carbo ,podłoże wzbogacić - czy to kulkami nawozowymi ( najlepsza byłaby ziemia pod żwirek ale to wiąze sie z restartem) puścić kilka żyworódek i akwarium bedzie hulać.Najgorszym rozwiazamiem jest taka kombinacja alpejska że uzbrojone akwarium pod LT a ktoś lejąc nawozy usiłuje z tego zrobić HT - nie tędy droga - ja sie nie spotkałem z takim przypadkiem kiedy by takie działanie przyniosło sukces.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

ODPOWIEDZ