akwa 54 profil aktualizacja emces
Moderator: ModTeam
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: akwa 54 profil aktualizacja emces
Proponował bym wymienić żwirek na jednolity ciemny, lu dosypać na wierzch. Taki "w kropki" nie wygląda zbyt dobrze.
Co do roślinności, dosadził bym więcej roślin szczególnie drobnolistnych. A te wszystkie lotosy, echinodorusy po prostu bym stamtąd usunął bo bardzo pomniejszają optycznie zbiornik. Ewentualnie zostawił jakiś jeden krzaczek dla kontrastu.
Brak pierwszego planu. Nie kupuj takich korzeni, chodzi mi o fakturę, postaraj się poszukać coś w stylu rozgałęzionym.
Ogólnie nie jest źle, ale parę poprawek i może być o wiele lepiej. ;)
Co do roślinności, dosadził bym więcej roślin szczególnie drobnolistnych. A te wszystkie lotosy, echinodorusy po prostu bym stamtąd usunął bo bardzo pomniejszają optycznie zbiornik. Ewentualnie zostawił jakiś jeden krzaczek dla kontrastu.
Brak pierwszego planu. Nie kupuj takich korzeni, chodzi mi o fakturę, postaraj się poszukać coś w stylu rozgałęzionym.
Ogólnie nie jest źle, ale parę poprawek i może być o wiele lepiej. ;)
- emces
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: maciek
- Nazwisko: rodowe :)
- Kontakt:
No więc tak, po radach, podpowiedziach i sugestiach postanowiłem zrobić pewne co nieco w swoim zbiorniczku
Na początek usunąłem pewną część białego żwiru i dosypałem sam czarny, następnie poprzesadzałem lotosy w głąb akwarium, usunąłem jeden kokos, sprawiłem sobie nowy korzeń, obsadziłem go dwoma kępkami mchu i anubiasami i tak to się pare godzin po zabiegach prezentuje:

Na początek usunąłem pewną część białego żwiru i dosypałem sam czarny, następnie poprzesadzałem lotosy w głąb akwarium, usunąłem jeden kokos, sprawiłem sobie nowy korzeń, obsadziłem go dwoma kępkami mchu i anubiasami i tak to się pare godzin po zabiegach prezentuje:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
Po pewnym czasie trzeba było usunąć gałązatkę, strasznie obłaziły ją świderki których mam zatrzęsienie i nie wiem jak zmniejszyć ich liczebność
Może ktoś miał z takim problemem już do czynienia?
No i małe foto z aktualnego wyglądu:

No i małe foto z aktualnego wyglądu:
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
Bardzo przyjemnie,nie tylko bardzo zarośnięte akwa mogą się podobać. Jak dla mnie bardzo ładnie, jest w tej aranżacji coś co mi się podoba 

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
na ślimaki najlepszy ślimak helenka albo bocje choć bocje do większych zbiorników...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Jeżeli jest ich dużo to jedna helenka jedynie spowolni plagę. U mnie 12 sztuk skończyło plagę całkowicie w około 2,5 miesiąca.
-
- Stały bywalec
- Imię: Marek
- Kontakt:
Nie jestem pewien czy helenki jedzą świderki dobre są na plagę zatoczków ale czy na świderki posiadam w zbiorniku może 15-20 helenek i jednego świderka który miewa sie dobrze jeżeli helenki jadły by świderki to już dawno by go upolowały bo zatoczków już dawno nie mam w swoim zbiorniku...
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ponoć jedzą, dużo informacji o tym jest, ja na razie poobserwuję i zobaczę czy będzie polować na świderki.marekpro2 pisze:Nie jestem pewien czy helenki jedzą świderki
- lol2000k
- Akwarysta
- Imię: Bartek
Oczywiście, że jedzą, zjedzą i ampularię jak zgłodnieją. Nie jest łatwo upolować coś co większość czasu siedzi głęboko pod ziemią, więc musi akurat zdarzyć się przypadek, że świderek nie zdąży się zakopać i zostanie skonsumowany.
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
No tak, z moich obserwacji Helenki wynika, że naprawdę potrafi poradzić sobie z plagą świderków, na moje oko jest ich zdecydowanie mniej, przynajmniej już ich nie widzę na szybach jak rano wstaję;)
Ogólnie co do baniaczka to trochę "przemeblowałem" aranżację, a to z tego względu iż na dniach dostanę bulwę Lotosa Czerwonego oraz kilka szczepek Hydrocotyle tripartita SP. Japan na trawnik i musiałem wygospodarować troszkę miejsca na nie.
Zobaczymy z czasem jak to będzie wyglądać
No i fotka ze zmian:
Ogólnie co do baniaczka to trochę "przemeblowałem" aranżację, a to z tego względu iż na dniach dostanę bulwę Lotosa Czerwonego oraz kilka szczepek Hydrocotyle tripartita SP. Japan na trawnik i musiałem wygospodarować troszkę miejsca na nie.
Zobaczymy z czasem jak to będzie wyglądać

No i fotka ze zmian:
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Fajny klimacik się robi, podoba mi się 
Roślina z większymi liśćmi z tyłu po lewej to chyba difenbachia, czyli raczej do doniczki i na parapet.

Roślina z większymi liśćmi z tyłu po lewej to chyba difenbachia, czyli raczej do doniczki i na parapet.
- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mam już tą roślinkę dłuższy czas i co jakiś czas puszcza nowe liście, więc możliwe żeby roślina doniczkowa tyle czasu wytrzymała pod wodą? Już jakieś dobre parę miesięcy...blue_betta pisze: Roślina z większymi liśćmi z tyłu po lewej to chyba difenbachia, czyli raczej do doniczki i na parapet.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Kilka miesięcy to jeszcze nic
Mnie rosła baaardzo długo trzykrotka i fittonia 

- emces
- Stały bywalec
- Kontakt:
HYDROCOTYLE tripartita SP. JAPAN i bulwa Lotosa Czerwonego posadzone, trafiła się też szczepka Jezycznika Australijskiego, pozostało czekać na rozrost.
A co myślicie o dodaniu dla bojownika w moim akwa kilku samic, powiedzmy 1+3 ?
A co myślicie o dodaniu dla bojownika w moim akwa kilku samic, powiedzmy 1+3 ?