Tęczanka filigranowa- zmiany na ogonie

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Shantae
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Dorota

Tęczanka filigranowa- zmiany na ogonie

Post autor: Shantae » 2012-02-27, 01:08

Witam wszystkich na forum ponieważ to mój pierwszy post tutaj,
i z góry dziękuje za pomoc.
akwarium 46l
zbiornik został założony jakieś 2,5 tygodnia temu, przez 5 dni akwarium stało z roślinkami(niestety nie znam gatunków) i już wcześniej odstaną wodą,potem wpuściłam do niego 5 gupików po kolejnych 6 dniach dołączyły do akwarium tęczanki, krewetki i rybki podobne do molinezji żaglo-płetwej ale są od nich mniejsze.Po 3 dniach od wpuszczenia reszty rybek zauważyłam objawy ospy i stopniowo podniosłam temp. do 30 stopni i wtedy już zauważyłam u jednej z tęczanek coś dziwnego na ogonku ale myślałam że po prostu tak ma i leczyłam dalej ospę. Z tego co widzę po ospie już śladu nie ma ale za to znamię u rybki zmieniło się i wygląda tak jak by wewnątrz ogona coś rosło i wyszło na wierzch zmiana jest z obu stron ogona , ze zmiany widzę wystający fragmęty czegoś, wydaje mi się ze to tkanka a nie grzyb.
filtr wewnętrzny z napowietrzaniem z dwoma komorami w jednej jest wata w drugiem do połowy wata i reszta filtrus wspomagający rozwój bakterii w filtrze.Nie pamiętam mocy ale jest znacznie silniejszy niż to co by wystarczyło do mojego litrażu ale ma regulacje mocy.
Obsada:
Gupik x 5
Tęczanka x 20
Coś podobnego do molinezji x 4
Krewetki x 16 (red cherry)
ślimaki które przyszły z jakąś roślinką ok 20 ale są bardzo małe
Ilość roślin średnia
nawóz wlałam jednorazowo aqua plant tropicala
obniżałam ph środkiem ph minus z rezultatem bardzo miernym
i dodawałam kultury bakterii
i jeszcze wsypałam przed tymi wszystkimi specyfikami pół małej łyżeczki sody aby obniżyć ph była to rada od hodowcy od którego kupowałam rybki
pokarm mrożony i płatki tropicala
parametry;
NO3 ok. 30 mg/l
NO2 niewykrywalne
GH ok 5
KH ok 8
pH 8
(niedokładne wartości bo mierzone z pasków JBL)
temperatura teraz 28-30 stopni
wcześniej chyba 3 dni pod rząd podmieniałam ok 25% wody bo miałam problem z No2 i mi się 2 ryby struły i chyba od tego zdechły albo nie wytrzymały leczenia ospy, przyczyn może być kilka dlaczego zdechły i zdechła w tym samym czasie ale nie na raz jedna krewetka.
Tak jak już wcześniej pisałam mam problem ze zmianami na ogonku u tęczanki zmiane widziałam wcześniej ale zaczęła wyglądać źle jakieś 3 dni temu, szukałam co to może być ale niestety nie widzę nic w sieci podobnego;/. Rybka je i zachowuje się dosyć normalnie może jest troszkę bardziej leniwa od innych może trochę częściej podpływa do wylotu filtra, trudno mi jest ocenić czy szybciej oddycha ale wydaję mi się że filtruje/ oddycha bardziej przez otwarty pyszczek niż inne tęczanki. I ta zmiana na początku wyglądała mniej wiecej jak ten okrąg narysowany który widzicie po lewej stronie zbioru zdjęć, czyli szara plama w środku i z ciemną obwolutką.
Bardzo z góry wszystkim dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: Tęczanka filigranowa- zmiany na ogonie

Post autor: kbtor » 2012-02-28, 19:26

Co można powiedzieć, zdecydowanie źle dobrana obsada w stosunku do wielkości zbiornika. Dodatkowo za wcześnie wpuszczone ryby, do tego jakiś nawóz i Twoje kombinacje z wodą. Zbiornik jest nie ustabilizowany i do czasu pełnej stabilizacji możesz mieć problemy z różnymi chorobami. Teraz najważniejszy jest czas, im szybciej wszystko się poukłada, tym szybciej ryby dojdą do siebie.

Testy paskowe raczej prawdy nie pokazują, więc nie rób nic, aby zmienić skład wody, bo właściwie to nawet nie wiesz co zmieniasz i czy jest taka konieczność.

Napisz co się teraz dzieje w akwarium, jak możesz to zakup roślin szybko rosnących, najlepiej jakieś moczarki, pomogą w stabilizacji zbiornika.
Obrazek

Shantae
Nowicjusz
Imię: Dorota

Re: Tęczanka filigranowa- zmiany na ogonie

Post autor: Shantae » 2012-03-02, 17:07

Tęczanka niestety wczoraj padła miała już przeżarty ogon na wylot...napisałam tą wiadomość na kilku forach i nikt nie ma zielonego pojęcia co to było....teraz mam niestety inny problem codziennie zdycha mi jedna krewetka od 3 dni już tak dzisiaj padła 4 ale to już w innym temacie...
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ