Założenie akwarium dylemat
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Rados³aw
- Kontakt:
Założenie akwarium dylemat
Witam
Mam taką prośbę do państwa mających doświadczenie. Pomimo czytania postów nadal jestem zielony w niektórych temat zmarnowałem pieniądze już na wiele akwaria i porażka.
Podziwiam co niektóre akwaria i jestem pod wrażeniem . Proszę nie pisać że jestem leniwy itp. Chodź mają państwo to tego prawo. Nie chciałbym znów pieniędzy wyrzucić w błoto za dużo tych producentów technik i się zaczynam pomału gubić
A więc :
Akwarium 112 litrów
Zbiornik standardowy 80x35x40 prosty z pokrywą aluminiową 2x24 świetlówki AQUA MEDIC PLANT GROW T5 24W - LIGHT oraz NARVA DAYLIGHT T5 24W 6500K
i me pytanie do państwa dokupić jeszcze 1x24 i jaką świetlówkę dobrać ?? Czy lepiej BELKA GLO LAMPA T5 2x24W i przełożyć świetlówki a może jakaś inną belkę np. cos 2x ?? 3x ?? 4 x ?? Jeśli belkę inną to proszę o dopasowanie odpowiednich brakujących świetlówek
Filtr zewnętrzny
Filtr JBL Cristal Profi e700 - ponieważ taki posiadam lecz jedzie na gwarancję w ciągu roku miałem wymienianych tyle wirników że masakra .Mam nadzieję że go naprawią a nie dadzą znów nowego wirnika , a może dadzą filtr już ten nowszy model a może wymienią na e900 w co wątpię
GRZAŁKA Z TERMOREGULATOREM 100W - firma jakaś skrzat xD
Podłoże
aquabasis-plus 5 litrów czytałem że za dużo bo producent poleca do 200 litrów - Czyli muszę dać cały worek czy ok. 3 litrów ?
jbl-manado-10l - starczy czy za mało na 112 litrów ??
Wiem że państwo napiszę że podłoże beznadziejne lecz z innymi to nie wiem ile kg trzeba kupić np. Ada 18 kg na ten zbiornik i czy tylko Ada mi wystarczy bez żadnego podłoża dla roślin ?? Aqua Substrate 3x5,4 kg i czy też to samo wystarczy bez żadnego dla roślin ??
Kulki torfowe ?????
Co2
Na razie bimbrownia razem z Easy carbo - chciałbym wiedzieć czy do bimbrowni mogę zamiast kostki lipowej dać jakaś drabinkę lub spiekiem ceramiczny - jak tak do ile mm najlepiej kupić ?? CO do bimbrowni to nie będę jej zakręcał bo butelkę wywali a normalna butla co2 Też musi być zakręcana jak się nie ma elektrozaworu prawda ?? jeśli prawdą to zakręca się główny zawór czy tylko ten zaworek precyzyjny - Nie miałem tego nigdy i gdybym kupił to mam cykora ze wybuchnie coś. Jak bym kupował to taki najtańszy zestaw z butlą nie muszę tych droższych ??
Roślinki wyczytałem że tylko invitro kupować i teraz ile sztuk bym potrzebował w nawiasie napisze ile kubeczków. Proszę mi coś dodać coś odjąć jak źle
Zostanę już przy korzeniu bo czytałem że z kamieniami jest większa jazda i wiedzą a z resztą nie wiem jakie kamienie wiem że bym musiał mieć 3 sztuki a w 1 kg nie będzię 3 kamieni odpowiednich i nie wiem wtedy ile roślin i ile sztuk bo zapewne muszą być inne niż podane poniżej
3-plan
Hemianthus micranthemoides 6 cm 100 sztuk 1 kubek
Rotala rotundifolia indica 10 cm 200 sztuk 1 kubek
Didiplis diandra 6 cm 100 sztuk 1 kubek
2-plan
Micranthemum umbrosum 6 cm - 100 sztuk 1 kubek
phoenix moss (korzeń) 100 gałazek 2x50sztuk
1-plan
Hemianthus callitrichoides "Cuba" 200 sztuk 1 kubek
Wgłębka 250 ml 1 pudełeczko na kamienie takie http://allegro.pl/lupek-fillytowy-czarn ... 78192.html niby same płaskie i 3 zł za 1 kilo to trochę dadzą tych kamyczków ??
Gałęzatka 1-2 sztuki
Nawozy:
Proszę mi napisać czy brać tą całą serie easy czy to tańsze
potas-k - ten najtańszy za 5 zł
planta-fuel - tez za 5 zł
i jakiś nawóz na mech 3 zł
Easy carbo
Easystart bakterie w plynie
Lub
EASY LIFE __ ProFito 500ml __ NAWÓZ DLA ROSLIN
EASY LIFE Kalium 250ml ___ Nawóz, Potas (K)
EASY LIFE Ferro 250ml ___ Nawóz, Żelazo (Fe)
Easy Life CO2 w płynie EasyCarbo 250ml carbo
EASYSTART - Bakterie w płynie EasyLife 100ml P-ca
Obsada :
15 x Microrasbora galaxy
6 x Corydoras pygmaeus
10 x Caridina sp. "Crystal Red"
10 x Caridina gracilirostris "Red Nose"
20 x Neocaridina heteropoda var. red "Red Cherry"
neony x 20 LUB razbory x 20 (jedna większa ławica zamiast 2 małych - po prostu lepiej wygląda),
6 otosków
1+1x pielęgniczka ramireza (np. elecrtic blue)
12x razbora klinowa/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/neon innesa/n. czerwony/miedzik obrzeżony/tęczanka wernera/barwieniec czarny/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty
8x otosek
1x bojownik syjamski
10x razbora klinowa /neon innesa/n. czerwony /zielony
6x otosek
Chciałbym coś z brzanek ale wyczytałem że one agresywne i mogę rozpierduche zrobić w akwarium.
Chciałbym jeszcze krewetki red yellow amano babuli któreś z tych oraz Danio czerwone lub żółte
Proszę rozważyć wszystkie punkty również pod akwarium 63 litry jeszcze nie wiem ile miejsca znajdę w pokoju bo na 112 litrów muszę szafkę kupić ponieważ komoda z brw nówka opadła.
Dziękuję za podpowiedzi i poświęcony Państwa czas .
Mam taką prośbę do państwa mających doświadczenie. Pomimo czytania postów nadal jestem zielony w niektórych temat zmarnowałem pieniądze już na wiele akwaria i porażka.
Podziwiam co niektóre akwaria i jestem pod wrażeniem . Proszę nie pisać że jestem leniwy itp. Chodź mają państwo to tego prawo. Nie chciałbym znów pieniędzy wyrzucić w błoto za dużo tych producentów technik i się zaczynam pomału gubić
A więc :
Akwarium 112 litrów
Zbiornik standardowy 80x35x40 prosty z pokrywą aluminiową 2x24 świetlówki AQUA MEDIC PLANT GROW T5 24W - LIGHT oraz NARVA DAYLIGHT T5 24W 6500K
i me pytanie do państwa dokupić jeszcze 1x24 i jaką świetlówkę dobrać ?? Czy lepiej BELKA GLO LAMPA T5 2x24W i przełożyć świetlówki a może jakaś inną belkę np. cos 2x ?? 3x ?? 4 x ?? Jeśli belkę inną to proszę o dopasowanie odpowiednich brakujących świetlówek
Filtr zewnętrzny
Filtr JBL Cristal Profi e700 - ponieważ taki posiadam lecz jedzie na gwarancję w ciągu roku miałem wymienianych tyle wirników że masakra .Mam nadzieję że go naprawią a nie dadzą znów nowego wirnika , a może dadzą filtr już ten nowszy model a może wymienią na e900 w co wątpię
GRZAŁKA Z TERMOREGULATOREM 100W - firma jakaś skrzat xD
Podłoże
aquabasis-plus 5 litrów czytałem że za dużo bo producent poleca do 200 litrów - Czyli muszę dać cały worek czy ok. 3 litrów ?
Wiem że państwo napiszę że podłoże beznadziejne lecz z innymi to nie wiem ile kg trzeba kupić np. Ada 18 kg na ten zbiornik i czy tylko Ada mi wystarczy bez żadnego podłoża dla roślin ?? Aqua Substrate 3x5,4 kg i czy też to samo wystarczy bez żadnego dla roślin ??
Kulki torfowe ?????
Co2
Na razie bimbrownia razem z Easy carbo - chciałbym wiedzieć czy do bimbrowni mogę zamiast kostki lipowej dać jakaś drabinkę lub spiekiem ceramiczny - jak tak do ile mm najlepiej kupić ?? CO do bimbrowni to nie będę jej zakręcał bo butelkę wywali a normalna butla co2 Też musi być zakręcana jak się nie ma elektrozaworu prawda ?? jeśli prawdą to zakręca się główny zawór czy tylko ten zaworek precyzyjny - Nie miałem tego nigdy i gdybym kupił to mam cykora ze wybuchnie coś. Jak bym kupował to taki najtańszy zestaw z butlą nie muszę tych droższych ??
Roślinki wyczytałem że tylko invitro kupować i teraz ile sztuk bym potrzebował w nawiasie napisze ile kubeczków. Proszę mi coś dodać coś odjąć jak źle
Zostanę już przy korzeniu bo czytałem że z kamieniami jest większa jazda i wiedzą a z resztą nie wiem jakie kamienie wiem że bym musiał mieć 3 sztuki a w 1 kg nie będzię 3 kamieni odpowiednich i nie wiem wtedy ile roślin i ile sztuk bo zapewne muszą być inne niż podane poniżej
3-plan
2-plan
1-plan
Wgłębka 250 ml 1 pudełeczko na kamienie takie http://allegro.pl/lupek-fillytowy-czarn ... 78192.html niby same płaskie i 3 zł za 1 kilo to trochę dadzą tych kamyczków ??
Gałęzatka 1-2 sztuki
Nawozy:
Easy carbo
Lub
Obsada :
15 x Microrasbora galaxy
6 x Corydoras pygmaeus
10 x Caridina sp. "Crystal Red"
10 x Caridina gracilirostris "Red Nose"
20 x Neocaridina heteropoda var. red "Red Cherry"
neony x 20 LUB razbory x 20 (jedna większa ławica zamiast 2 małych - po prostu lepiej wygląda),
6 otosków
1+1x pielęgniczka ramireza (np. elecrtic blue)
12x razbora klinowa/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/neon innesa/n. czerwony/miedzik obrzeżony/tęczanka wernera/barwieniec czarny/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty
8x otosek
1x bojownik syjamski
10x razbora klinowa /neon innesa/n. czerwony /zielony
6x otosek
Chciałbym coś z brzanek ale wyczytałem że one agresywne i mogę rozpierduche zrobić w akwarium.
Chciałbym jeszcze krewetki red yellow amano babuli któreś z tych oraz Danio czerwone lub żółte
Proszę rozważyć wszystkie punkty również pod akwarium 63 litry jeszcze nie wiem ile miejsca znajdę w pokoju bo na 112 litrów muszę szafkę kupić ponieważ komoda z brw nówka opadła.
Dziękuję za podpowiedzi i poświęcony Państwa czas .
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Re: Założenie akwarium dylemat
lepiej 2x24raftaj pisze:Czy lepiej BELKA GLO LAMPA T5 2x24W
daj całyraftaj pisze:Czyli muszę dać cały worek czy ok. 3 litrów ?
chyba troche małoraftaj pisze:jbl-manado-10l - starczy czy za mało na 112 litrów
Kulki torfowe ?????
roślinki kupuj w koszyczkach a CO2 i innego rodzaju nawożenie na razie sobie odpuśćraftaj pisze:Co2
to było by najlepszym rozwiązaniemraftaj pisze:1+1x pielęgniczka ramireza (np. elecrtic blue)
8x otosek
Mam nadzieje że pomogłem, jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
raftaj pisze:Zbiornik standardowy 80x35x40 prosty z pokrywą aluminiową 2x24 świetlówki AQUA MEDIC PLANT GROW T5 24W - LIGHT oraz NARVA DAYLIGHT T5 24W 6500K
OK - wszystko prawidłowo
Nie ma potrzeby światła jest dość dużoraftaj pisze:i me pytanie do państwa dokupić jeszcze 1x24 i jaką świetlówkę dobrać ?? Czy lepiej BELKA GLO LAMPA T5 2x24W i przełożyć świetlówki a może jakaś inną belkę np. cos 2x ?? 3x ?? 4 x ?? Jeśli belkę inną to proszę o dopasowanie odpowiednich brakujących świetlówek
Ja tam na tych podłożach się nie znam - przetestowałem trochę ASII i uważam ze jest do du..yraftaj pisze:Podłoże

Najlepsze najtańsze podłoże jakie może być - ziemia ogrodowa i na to warstwa zwirku kwarcowego lub bazaltu.
do jakiego podłoża?raftaj pisze:Kulki torfowe ?????
Nie bo bimbrownia daje za małe ciśninienieraftaj pisze:Na razie bimbrownia razem z Easy carbo - chciałbym wiedzieć czy do bimbrowni mogę zamiast kostki lipowej dać jakaś drabinkę lub spiekiem ceramiczny
Jakby tak te butle z CO2 wybuchały to by polowe Polaków wybiłoraftaj pisze:normalna butla co2 Też musi być zakręcana jak się nie ma elektrozaworu prawda ?? jeśli prawdą to zakręca się główny zawór czy tylko ten zaworek precyzyjny - Nie miałem tego nigdy i gdybym kupił to mam cykora ze wybuchnie coś. Jak bym kupował to taki najtańszy zestaw z butlą nie muszę tych droższych ??

Nie sądze zeby ktoś Ci dokładnie powiedział ile sztuk do takiego zbiornika - wszystko wychodzi podczas nasadzen - pomysł na invitro ok o ile masz czym posadzic - dobra pinceta no i powodzenia np przy sadzeniu w lekkich substratach - musisz uzbroić sie w cierpliwośćraftaj pisze:Roślinki wyczytałem że tylko invitro kupować i teraz ile sztuk bym potrzebował w nawiasie napisze ile kubeczków. Proszę mi coś dodać coś odjąć jak źle
3-plan
2-plan
1-plan

Ja takimi nawozami nie nawożę bo mnie nie staćraftaj pisze:Nawozy:
Easy carbo
Lub

Na obsadzie rybnej się nie znam więc i tu może ktoś inny pomoże.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Tera mam większy łeb heheh z invitro to pisali że ino takie się kupuje bo z przycinki koszyki sie nie przyjmną a jak to pincetą się sadzi to se odpuszcze najprawdopodobniej Chyba zmienię litraż na 63 i może taniej wyjdzie i na ada pojadę. O to wszytko się pytałem bo może za 1 zamówieniem bym wzioł te nawozy. To na chwilę obecną tylko kupić to co państwo napisali nic nie nawozić brak co2 brak ryb tylko czekać 2-4 tygodnie na zakwit i po tym czasie dalej kontytułować swoją opowieść ?? A ŚWIATŁA też nie palić podczaś zakwitu ??
- TetriZ
- Przyjaciel forum
Zrobie ci mały kosztorys
Akwa 112l ok 100zł
belka 2x24 200zł
ziemia ogrodowa 3zł
żwirek 40zł
szafka możesz mieć za 130zł możesz mieć za 1000zł od ADA
grzałka 50 zł
rośliny 160zł?
Akwa 112l ok 100zł
belka 2x24 200zł
ziemia ogrodowa 3zł
żwirek 40zł
szafka możesz mieć za 130zł możesz mieć za 1000zł od ADA
grzałka 50 zł
rośliny 160zł?
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- TetriZ
- Przyjaciel forum
ponad to w większym zbiorniku łatwiej o utrzymanie równowagi biologicznej
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Akwo mam z aluminiową pokrywa ale mi sie nie podoba ta pokrywa grzałka jest . A na ziemi miałem to śmierdziało zgniłym jajem i akwo poszło na odpoczynek Ino szafki nie mam bo z brw sie ugieła ale juz znalazłem za 135 z wysyłką i z drzwiczkami 
ps Gdzieś tam piszą że potrzebuję 2 worki Aqua Substrate 5,4 kg i bez niczego pod tym

ps Gdzieś tam piszą że potrzebuję 2 worki Aqua Substrate 5,4 kg i bez niczego pod tym
Ostatnio zmieniony 2012-03-13, 22:32 przez raftaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
na pewno popełniłeś jakiś błądraftaj pisze:A na ziemi miałem to śmierdziało zgniłym jajem
trzeba dać 1-1,5cm ziemi i na to 4-5cm żwirku
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Patrzałem się na te roślinki w innych formach to np za 1 gatunek 100 sztuk 160 zł